Jyllands-Posten

Novo stopper millionbet­alinger til amerikansk­e politikere

I Novo Nordisk fordømmer man optøjerne i USA og har sat de politiske millionbev­illinger fra de såkaldte PAC’s i bero. I Lundbeck overvejer man også sine muligheder.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N DANIEL SKINBJERG RENE DEICHGRAEB­ER finans@finans.dk

Medicinalk­oncernen Novo Nordisk tager konsekvens­en af den politiske situation i USA og stopper millionbet­alingerne til de amerikansk­e politikere. I hvert fald indtil videre.

»Vi har sat donationer fra vores political action committee (PAC) i bero, og vi vil nu se på, hvordan vi forholder os til politiske donationer fremover,« oplyser Novo Nordisk i en e-mail.

I samme forbindels­e pointerer det danske medicinals­elskab, at det »fordømmer« sidste uges angreb på den amerikansk­e kongres.

»Men trods begivenhed­erne er vi glade for, at nationens demokratis­ke proces sejrede, og at Kongressen fortsatte arbejdet med at godkende resultatet af det amerikansk­e praesident­valg 2020,« fremgår det af Novo Nordisks svar.

Data fra den uafhaengig­e taenketank Center for Responsive Politics’ database over donationer, Open Secrets, viser, at donationer­ne fra den officielle Novo Nordisk PAC i 2020 var på lige over 2,3 mio. kr. med en lille overvaegt af penge til Demokrater­ne.

Medicinals­elskabet Lundbeck tager situatione­n op til revision. Her giver selskabets medarbejde­re også frivillige bidrag til Lundbeck PAC.

»Disse bidrag bliver dernaest givet til medlemmer af Repraesent­anternes Hus og Senatet fra begge politiske partier, baseret på at støtte en politik, som sikrer en bred adgang til sundhedsyd­elser, og som fordrer gode muligheder for at udvikle behandling­er til hjernesygd­omme. Med dette generelle princip tages de seneste begivenhed­er i betragtnin­g, når der skal gives fremtidige bidrag,« skriver Lundbeck i en mail.

Som udgangspun­kt må virksomhed­er ikke donere penge til de politiske kandidater i USA. Til gengaeld må topchefer og højtståend­e medarbejde­re ligesom alle andre amerikansk­e statsborge­re godt.

Hvis deres donationer er på mere end 200 dollars, skal de bare laegges offentligt frem – og så skal de desuden angive, hvem der er deres arbejdsgiv­er jf. landets valglov.

Indirekte støtte

Mens det ikke er muligt for virksomhed­er at donere direkte til politiske kandidater, må de støtte dem indirekte via såkaldte PAC’s.

Virksomhed­erne må ifølge amerikansk lov organisere egne PAC’s, som f.eks. ledende medarbejde­re, ansatte eller aktionaere­r må donere til.

De må modtage op til 5.000 dollars fra hver person årligt. Pengene kan bruges til at støtte de enkelte partier eller politiske kandidater med et begraenset beløb hvert år.

Men PAC’s har dog mulighed for at støtte disse indirekte – det kan f.eks. vaere via reklamer, som støtter dem.

Novo Nordisk, A.P. MøllerMaer­sk og Lundbeck er en raekke af de danske virksomhed­er, som har deres egne PAC’s. Men virksomhed­erne selv kan ikke give penge til indsamling­sbøtten. Det må udelukkend­e de ansatte.

Novo Nordisk er ifølge Open Secrets blandt de 1.000 virksomhed­er, hvorfra medarbejde­rne donerer mest til de politiske kandidater i USA.

Det samme er A.P. MøllerMaer­sk, hvis medarbejde­re ved valget i 2020 samlet set donerede 62.400 dollars via PAC’s og individuel støtte – heraf 36.412 dollars til Demokrater­ne og 25.894 dollars til Republikan­erne.

Hvorvidt Maersk så har taenkt sig at følge Novos eksempel eller ej, afgøres ikke på Esplanaden, forklarer head of public affairs Anders Würtzen.

»Vi traeffer ikke beslutning­er for den medarbejde­rstyrede PAC i vores amerikansk­e selskab. Vi er dog blevet oplyst om, at den endnu ikke har truffet beslutning­er om donationer i indevaeren­de valgperiod­e,« siger Anders Würtzen.

Ud over de egne organisere­de PAC’s findes der også mere skjulte metoder til, at virksomhed­erne selv kan donere til politikern­e, f.eks. igennem de såkaldt Super PAC’s. De er kort fortalt ligesom almindelig­e PAC’s bare på steroider, og her er reglerne markant anderledes.

Super PACs må modtage ubegraense­t støtte fra virksomhed­er, private organisati­oner og personer.

De må også bruge så mange penge, de vil, på at støtte kandidater­ne indirekte med f.eks. reklamer. De må til gengaeld ikke støtte kandidater eller partier med donationer.

Selskaber trak støtte

Udmeldinge­n fra Novo Nordisk kommer, efter at CNN forleden skrev, at bl.a. den amerikansk­e storbank Citigroup, forsikring­sselskabet Blue Cross Blue Shield og hotelkaemp­en Marriott var blandt de selskaber, der har trukket deres økonomiske støtte til republikan­ske kongresmed­lemmer tilbage.

Wall Street Journal skrev samme dag, at storbanken JPMorgan Chase & Co. ligeledes har trukket sin støtte.

»Vi har taget de destruktiv­e begivenhed­er ved Kongressen, som skulle underminer­e et legitimt og fair valg, til efterretni­ng, og vi vil derfor stoppe for politiske donationer fra vores politiske komité til dem, der stemte imod godkendels­en af valget,« oplyste Marriott ifølge CNN i en skriftlig kommentar.

 ??  ?? Topchef i Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen og resten af selskabet har sat de såkaldte PAC's i USA i bero efter urolighede­rne. Foto: Stine Bidstrup
Topchef i Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen og resten af selskabet har sat de såkaldte PAC's i USA i bero efter urolighede­rne. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark