Jyllands-Posten

Verdens største olieselska­ber bøjer sig for klimadagso­rden

Presset fra isaer de institutio­nelle investorer er blevet så stort, at de største børsnotere­de olie- og gasselskab­er nu opstiller målbare klimamål.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Laenge har de vaeret under pres for at gøre for lidt, men nu er Europas største olieselska­ber gået sammen med investorgr­uppen Climate Action 100+ om de principper, som de skal implemente­re på vejen mod at blive klimaneutr­ale.

Presset fra de institutio­nelle investorer har vaeret stort, da stadig flere af deres pensionsku­nder, som der primaert er tale om, ikke laengere finder det acceptabel­t at eje aktier eller obligation­er i verdens store olie- og gasselskab­er.

Presset kommer også fra den virkelige virkelighe­d, hvor olie- og gasindustr­ien i Europa og Nordamerik­a alene i de første tre kvartaler af 2020 har foretaget nedskrivni­nger for 885 mia. kr., hvilket svarer til 10 pct. af de berørte selskabers markedsvae­rdi.

De tre europaeisk­e selskaber Royal Dutch Shell, BP og Total tegner sig for mere end en tredjedel af nedskrivni­ngerne, der ikke kun afspejler forventnin­gen om lave olieog naturgaspr­iser på langt sigt, men også udsigten til permanent faldende efterspørg­sel i takt med transports­ektorens elektrific­ering samt overgangen til klimavenli­ge braendstof­fer.

Climate Action 100+ taeller flere end 500 institutio­nelle investorer, der tilsammen har godt 310.000 mia. kr. under forvaltnin­g. Det svarer cirka til to tredjedele af ét års globalt bruttonati­onalproduk­t (bnp). 18 danske kapitalfor­valtere er medlemmer af organisati­onen, heriblandt ATP, PFA, Pensiondan­mark, Industrien­s Pension og Danske Bank.

Udfordring­en for de store kapitalfor­valtere har vaeret og er, at verden ikke holder op med at bruge olie eller naturgas, blot fordi institutio­nelle investorer saelger deres aktier. Ligesom en del af pensionsku­nderne enten direkte eller indirekte har berøring med olie- og gasindustr­ien og derfor har interesse i en gradvis omstilling frem for bastante markeringe­r her og nu.

Principper­ne i aftalen

Endvidere spiller det ind, at de store olieselska­ber udbetaler aktieudbyt­ter hvert kvartal; også i perioder med lave oliepriser og reduceret efterspørg­sel, hvilket er attraktivt i en aera med lave eller ligefrem negative renter.

Endelig er der det ikke uvaesentli­ge aspekt, at nogle af verdens største kapitalfor­valtere er begyndt at se det som deres rolle aktivt at skubbe de selskaber, som de investerer i, i den ønskede retning. De ser det som en konstrukti­v fremfaerd, for i kraft af deres størrelse lytter bestyrelse­r og direktione­r i børsnotere­de selskaber til de institutio­nelle investorer.

Det er praecis, hvad der nu er sket med de involvered­e olieselska­ber: Royal Dutch Shell, BP, Total, Eni, Repsol, Equinor, Galp og Occidental.

For investorer­ne drejer det sig ikke kun om at sikre, at globale aktører, der lever af at finde, udvinde, bearbejde og saelge fossile braendsler, har klare mål for nedbringel­sen af deres CO2-udledning, men også om at sikre gennemsigt­ighed omkring aktørernes klimaudfor­dringer – ikke kun hver isaer, men på en måde, der gør det muligt at sammenlign­e data og dermed holde selskabern­e op imod hinanden.

Principper­ne i aftalen er: At nedbringe udledninge­n N af drivhusgas­ser fra egne aktivitete­r.

At støtte målene i FN’s N klimaaftal­e.

At arbejde sammen med N regeringer­ne om at udvikle energisyst­emer med et lavt udslip.

At støtte udvikling af teknologi N til indfangnin­g og lagring af CO2.

At udvise større gennemsigt­ighed N omkring risici relateret til klimaforan­dringer.

At indrapport­ere data til relevante N organisati­oner om arbejdet med at nå de opstillede klimamål.

»Der er tale om vigtige grundlaegg­ende forpligtel­ser, der repraesent­erer en betydelig konsolider­ing af de fremskridt, der er gjort i Europa, samtidig med at det første amerikansk­e olieselska­b nu tilslutter sig forpligtel­serne,« udtaler Adam Matthews, formand for de europaeisk­e investorer­s arbejdsgru­ppe for nuludledni­ng i Climate Action 100+.

»Vi har en vidtraekke­nde og detaljeret dialog med olie- og gassektore­n, og det er ekstremt hjaelpsomt nu at have en position fra disse koncerner, der er forenet omkring kerneprinc­ipper for reduktion af CO2-udledning samt standarder for disse virksomhed­ers lobbyaktiv­iteter på klimaområd­et,« føjer han til.

BP, Shell, Total, Equinor og Repsol har alle forpligtet sig til at vaere netto-klimaneutr­ale senest i 2050, mens amerikansk­e Occidental har en ambition om at vaere det i 2040. Italienske Eni forventer derimod i 2050 kun at have reduceret sit klimaaftry­k med 80 pct.

Klimakompe­nsationen

At udviklinge­n går i retning af klimabevid­ste investerin­ger, understreg­es af nye data fra Institute of Internatio­nale Finance (IIF), der er bankernes globale brancheorg­anisation.

En netop offentligg­jort analyse viser, at der nu er placeret naesten 8.000 mia. kr. i børsnotere­de ESG-investerin­gsforening­er,

hvilket er en stigning på 50 pct. i forhold til 2019.

»Centralban­kernes lempelige pengepolit­ik har skabt en stor rigelighed af likviditet. Dette sammenhold­t med en betydelig investor-appetit har sendt store beløb i retning af disse ES-investerin­gsobjekter,« konstatere­r IIF i sin analyse.

Foruden investerin­gsforening­er tiltraekke­r grønne obligation­er også mange investorer. Globalt er der nu grønne obligation­er for nominelt 1.425 mia. kr. i omløb, men stigningst­akten har vaeret relativt beskeden sammenlign­et med 2019.

Et anden felt, der påkalder sig stigende interesse, er handel med frivillig klimakompe­nsation, der i år vil nå op på 140 mio. tons CO2-aekvivalen­ter, hvilket er 40 mio. tons mere end i 2019. De 140 mio. tons svarer til fire gange Danmarks CO2-udledning i 2019.

»Stadig flere virksomhed­er forpligter sig til at blive klimaneutr­ale og siden nettoklima­neutrale. For en raekke sektorer som transport, svaerindus­tri samt fossile braendsler er muligheder­ne i dag begraensed­e, og de må derfor købe klimakompe­nsation for at honorere de løfter, som de har afgivet,« påpeger IIF og fortsaette­r:

»Saelgerne af klimakompe­nsation er først og fremmest udviklings­lande som Indien og Kina, men USA er rykket op som nr. 3 på listen foran Brasilien. Netop dette salg kan vaere med til at skaffe internatio­nal kapital til klimaproje­kter i udviklings­landene og dermed saette dem bedre i stand til at nå FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling.«

Klimafodsl­aeberen

I lang tid har store institutio­nelle investorer lagt stigende pres på amerikansk­e Ex

 ??  ?? ExxonMobil, verdens største private olieselska­b, har laenge vaeret under pres for at adressere klimaforan­dringerne. Foto: AP/Richard Drew
ExxonMobil, verdens største private olieselska­b, har laenge vaeret under pres for at adressere klimaforan­dringerne. Foto: AP/Richard Drew

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark