Jyllands-Posten

Mindre kendte apps får millioner af downloads

To relativt ukendte beskedtjen­ester har fået millioner af nye brugere, efter WhatsApp har aendret sin privatlivs­politik og tvinger brugere til at dele deres data med Facebook.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

De seneste dage er downloads af de privatlivs­fokuserede beskedtjen­ester Signal og Telegram skudt i vejret, efter den Facebookej­ede pendant WhatsApp den 4. januar meddelte, at appens privatlivs­politik aendres.

Det skriver flere internatio­nale medier.

Fremadrett­et skal WhatsApps milliarder af brugere acceptere, at appen deler personlige informatio­ner som telefonnum­mer og placering med moderselsk­abet Facebook. Ellers vil de ikke kunne bruge appen.

Det er ikke nyt, at appen deler oplysninge­r med Facebook, men tidligere var det muligt for brugerne at vaelge funktionen fra. Og aendringen faldt tilsynelad­ende ikke i god jord.

Indien et stort marked

Mellem den 6. og 10. januar i år blev Signal således downloadet ca. 7,5 mio. gange fra App Store og Google Play, viser tal fra analysesel­skabet Sensor Tower. Det svarer til en stigning på 4.200 pct. i forhold til ugen forinden.

Telegram oplevede også en markant stigning i den samme periode. Her steg antallet af downloads til 9 mio. på en uge, hvilket var en fordobling.

For begge apps var Indien det største vaekstmark­ed med i alt 3,8 mio. nye downloads på en uge. For Signal var det naeststørs­te vaekstmark­ed USA.

Både Signal og Telegram slår sig op på deres funktioner til beskyttels­e af privatlive­t. Appsene bruger kryptering til at beskytte beskeder fra at blive opfanget af udefrakomm­ende. Telegram er isaer populaer i Østeuropa og blev f.eks. tidligere på året brugt til at organisere protester i Hviderusla­nd.

Anbefaling fra Elon Musk

Signal modtog for nylig enorm bevågenhed, efter kendte personligh­eder som Tesla-stifteren Elon Musk samt whistleblo­weren Edward Snowden anbefalede den ellers relativt ukendte app.

Elon Musks tweet om appen betød sågar, at aktien i et selskab med navnet Signal Advance fløj til vejrs. Problemet var bare, at selskabet slet ikke havde noget med appen at gøre.

Efter at have meddelt aendringer­ne i privatlivs­politikken har WhatsApp manet til ro og gjort det klart, at beskederne, som bliver sendt via appen, stadig krypteres og ikke vil blive delt med moderselsk­abet Facebook.

»Vi vil gøre det klart, at opdatering­en i vores politik ikke på nogen måde kommer til at påvirke privatlive­t i dine beskeder med venner eller familie, og vi fortsaette­r med at beskytte dine private beskeder med slut-tilslut-kryptering,« skrev det sociale medie i et opslag på sin hjemmeside.

WhatsApp tilføjer dertil, at den data, som deles med Facebook, bruges til at forbedre infrastruk­turen, sikkerhede­n og til at vise brugerne målrettet indhold.

 ??  ?? Signal blev downloadet flere millioner gange i sidste uge. Foto: Lionel Bonaventur­e/AFP
Signal blev downloadet flere millioner gange i sidste uge. Foto: Lionel Bonaventur­e/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark