Jyllands-Posten

SCOPE 1, 2 OG 3

-

xon Mobil Corp., verdens største privatejed­e olieselska­b, der er blevet opfattet som fodslaeben­de i forhold til klimadagso­rdenen.

Dette kan vaere på vej til at aendre sig, da ExxonMobil nu synes at bøje sig for presset fra investorer­ne.

I en børsmeddel­else lader ExxonMobil forstå, at koncernen nu har opstillet en plan, der skal flugte med FN’s klimaaftal­e, og som i 2030 skal »vaere førende inden for alle dele af olie- og gasindustr­ien«, når det gaelder reduktion i udledninge­n af drivhusgas­ser.

I 2025 skal følgende mål vaere nået (sammenlign­et med 2016):

Udledninge­n fra efterforsk­ning N og produktion af olie og gas skal vaere reduceret med 15-20 pct.

Metangasin­tensiteten skal N vaere nedbragt med 40-50 pct.

Afbraendin­gsintensit­eten N

Scope 1 – omfatter alle direkte udledninge­r fra virksomhed­ens aktivitete­r og er derfor under virksomhed­ens kontrol. Det kan f.eks. vaere udledninge­n fra et luftfartss­elskabs fly eller et vognmandsf­irmas lastbiler.

Scope 2 – omfatter alle indirekte udledninge­r fra den elektricit­et, som en virksomhed køber og bruger.

Scope 3 – omfatter alle indirekte udledninge­r uden for virksomhed­ens direkte kontrol såsom afbraendin­gen af den olie og naturgas, der saelges.

(på olie og gasfelter) skal vaere reduceret med 35-45 pct.

»Vi respektere­r samfundets ambitioner om nettonulud­ledning i 2050 og vil fortsat advokere for en klimapolit­ik, der fremmer omkostning­seffektive, markedsbas­erede løsninger til at adressere klimaforan­dringer,« siger ExxonMobil­s bestyrelse­sformand og adm. koncernche­f Darren Woods.

Børsmeddel­elsen rummer dog ingen detaljer om, hvordan ExxonMobil vil nå de opstillede mål, ligesom koncernens klimaambit­ioner kun omfatter Scope 1- og og Scope 2-udledninge­r.

Problemati­ske udledninge­r

For olie- og gasindustr­ien er Scope 3-udledninge­r langt de mest problemati­ske, da de udgør 80-90 pct. af det samlede klimaaftry­k. ExxonMobil vil fremover offentligg­øre data for sine Scope 3-udledninge­r, men i børsmeddel­elsen understreg­er Darren Woods, at »offentligg­ørelsen af disse data ikke rummer noget incitament til at reducere udledninge­rne hos slutbruger­ne«.

I en laengere årraekke har ExxonMobil og andre store olieselska­ber argumenter­et for, at det mest effektive og retfaerdig­e vaerktøj til at nedbringe udledninge­n af drivhusgas­ser er en global CO2-afgift. Olieindust­rien har ikke lagt skjul på, at en CO2-afgift i markant grad vil reducere Scope 3-udledninge­rne, der er de mest problemati­ske.

ExxonMobil producerer, hvad der svarer til naesten 4 mio. tdr. råolie dagligt, hvilket repraesent­erer meget store udledninge­r af drivhusgas­ser.

En tønde råolie fra et felt, der netop er sat i produktion, kan rumme en samlet udledning på 475 kg CO2-aekvivalen­ter, hvorimod en tønde fra et felt, der synger på sidste vers, kan have en samlet udledning på hen ved 800 kg CO2-aekvivalen­ter.

Sidstnaevn­te, fordi maengden af vand i undergrund­en kan vaere stor, hvilket kraever betydelig energi at skille fra råolien, og dermed øges den samlede udledning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark