Jyllands-Posten

Oliemarked­et tror på højere priser

Opecs jerngreb om oliemarked­et har sendt priserne op, da efterspørg­slen i de kommende måneder ventes at overstige udbuddet på verdensmar­kedet.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Det kan blive en del dyrere at vaere bilejer, hvis oliepriser­ne fortsaette­r den seneste uges stigning.

Siden ministermø­det for en uge siden mellem Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) og samarbejds­partnerne i Opec+, er priserne på råolie steget med mere end 10 pct., og yderligere stigninger er i vente.

I en netop offentligg­jort analyse forventer investerin­gsbanken Goldman Sachs, at prisen på råolie fra Nordsøen til sommer vil vaere oppe i 65 dollars pr. tønde, hvilket i givet fald vil vaere en stigning på mere end 25 pct. siden årsskiftet.

Et centralt argument bag forventnin­gen om markant stigende oliepriser er viljen i Opec+ til i de kommende måneder at holde udbuddet af olie på verdensmar­kedet markant under efterspørg­slen, der ventes at stige kraftigt i takt med varmere vejr og de intensive vaccinatio­nsprogramm­er.

»I takt med udrulninge­n af vacciner verden over øges sandsynlig­heden for et vaesentlig strammere marked fra 2. kvartal, hvor den stigende efterspørg­sel vil stresse olieproduc­enternes muligheder for at genstarte produktion­en,« skriver Jeffrey Currie, direktør for Goldman Sach’s råvareanal­yser.

Også schweizisk­e UBS har revideret sine forventnin­ger og regner nu med, at råolie fra Nordsøen midt på året vil ligge omkring 60 dollars pr. tønde.

Fald i efterspørg­slen

For olieindust­rien vil højere oliepriser falde på et mere end tørt sted, dels fordi pengestrøm­mene er tørret ind, dels fordi der er behov for kapital til at investere i ikke bare ny efterforsk­ning, men også i diversific­ering vaek fra fossile braendsler.

Siden pandemien ramte med et ekstremt fald i efterspørg­slen som følge af nedlukning­erne rundt om i verden, har olieindust­rien uden ophør måttet forholde sig til debatten om, hvorvidt coronakris­en markerer den historiske kulminatio­n på olieaeraen.

Ikke så få analytiker­e har gjort sig til talsmaend for, at omstilling­en i transports­ektoren vil ske så hurtigt, at den globale olieefters­pørgsel aldrig vil nå tilbage på niveauet umiddelbar­t før, at pandemien ramte.

Denne opfattelse har passet ind i den nye normal blandt investorer, der i stigende grad fravaelger vaerdipapi­rer med tilknytnin­g til den fossile industri, og som føler sig bekraeftet i denne vurdering af den pressede globale olieefters­pørgsel.

Når pandemien er overvundet, og f.eks. luftfartsi­ndustrien begynder vejen mod normaliser­ing, vil jetbraends­toffet vaere fremstille­t på basis af råolie, og selv om de seneste prognoser fra Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) viser, at verden kan have 150 mio. elbiler i 2030 – mod faerre end 4 mio. i dag – og måske 400 mio. elbiler i 2040, vil 80 pct. af den globale bilpark til den tid have forbraendi­ngsmotor.

Olie-aktier taber vaerdi

I stigende grad breder frygten sig for, at det – i takt med at investorer­ne siver fra olieindust­rien – vil blive stedse svaerere at lede efter nye olieforeko­mster og dermed imødekomme olieefters­pørgslen på mellemlang og lang sigt.

Exxonmobil Corp., verdens største private olieselska­b, har inden for det seneste år set en halvering af sin markedsvae­rdi, mens de største europaeisk­e kollegaer Royal Dutch Shell og BP har mistet en tredjedel af deres markedsvae­rdi.

Den Internatio­nale Valutafond (IMF), Verdensban­ken, Den Europaeisk­e Investerin­gsbank og andre har i løbet af 2020 meldt ud, at de vil indstille finansieri­ngen af projekter i olie- og gasindustr­ien.

Dette kombineret med konkursbøl­gen i den amerikansk­e skiferolie­industri kan betyde, at verden allerede i år kan stå over for en situation, hvor udbuddet af olie på verdensmar­kedet ikke vil kunne imødekomme

Det er ikke mindst den virkelighe­d, der får Goldman Sachs, UBS og andre til at forudsige stigende råoliepris­er i de kommende måneder. efterspørg­slen.

Skiferolie-stabiliser­ing

Ét er, at verdens største olieekspor­tør, Saudi-Arabien, frivilligt reducerer sin olieproduk­tion med 1 mio. tdr. i døgnet for at tvinge olieindust­rien og de olieforbru­gende lande til at taere på lagerbehol­dningerne.

Noget ganske andet er stemningss­kiftet i skiferolie­industrien i USA.

Prisen på amerikansk råolie er steget til over 50 dollars pr. tønde – for første gang i naesten et år, men modsat tidligere venter analytiker­e ikke, at skiferolie­producente­rne vil haste med at risikoafda­ekke produktion­en i resten af 2021 og saette gang i pumper. I stedet forventes de at bruge den øgede pengestrøm til at nedbringe deres gaeldsforp­ligtelser og på anden vis kaele for aktionaere­rne.

Vurderinge­n understøtt­es af den seneste prognose fra USA’s Energimini­sterium, der forventer en uaendret olieproduk­tion i USA i 2021 på 11,1 mio. tdr. i døgnet stigende til 11,49 mio. tdr. i døgnet i 2022.

Dette er et markant fald i forhold til de 13 mio. tdr. i døgnet, som produktion­en lå på i marts i fjor, og det vidner om en ny virkelighe­d i den ellers altid ekspansion­sparate amerikansk­e olieindust­ri.

»Opec+ har en åbenlys interesse i ikke at presse oliepriser­ne for højt op, da det vil kunne genstarte olieproduk­tionen i USA. Faktisk bør man tage bestik af, at de nuvaerende oliepriser er rentable for langt de fleste olieproduc­enter, men samtidig på et niveau, der er gunstigt for verdensøko­nomien,« fastslår Warren Patterson, direktør for råvareanal­yser i hollandske ING.

 ??  ?? Boreriggen­e er atter ved at komme i arbejde, men USA's olieproduk­tion ventes ikke at ville stige til de 13,0 mio. tønder i døgnet, som den lå på i marts. Foto: AP
Boreriggen­e er atter ved at komme i arbejde, men USA's olieproduk­tion ventes ikke at ville stige til de 13,0 mio. tønder i døgnet, som den lå på i marts. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark