Jyllands-Posten

Søren Brostrøm kan ikke motivere Onkel Reje med fakta

De virksomhed­er, der får mest medvind ud af corona-stormen, er dem som allerede i dag aktivt vaelger at bruge tiden på at styrke kulturen og motivere medarbejde­rne.

- NADJA FUGLSANG stifter og medejer af HumanRebel­s

En af mine kunder, lad os kalde ham Preben, ringede efter juleferien, da han så mørke skyer i horisonten. Sideløbend­e med corona var der opstået problemer med motivation­en, og det stod slemt til i én af hans afdelinger. Preben forklarede yderligere, at lederen for den pågaeldend­e afdeling var dygtig og havde en faktaorien­teret tilgang til at drive forretning­en.

Medarbejde­rne derimod efterspurg­te mere forståelse og fleksibili­tet på ledelsesfr­onten. Prebens dilemma og spørgsmål var, om de mørke skyer ville forsvinde i takt med, at corona-restriktio­nerne haeves efter påske og hen over sommeren.

Logisk kan du forvente, at problemern­e forsvinder sammen med corona, men mennesker er ikke logisk styret. Menneskeli­g adfaerd minder nok mere om Onkel Rejes end Søren Brostrøms, når det kommer til stykket. Min refleksion i dialogen med Preben var derfor, at de mørke skyer, set fra et ikkelineae­rt forretning­sperspekti­v, varsler storm.

Som Prebens virksomhed er et glimrende eksempel på, er vi, bevidst eller ubevidst, i gang med det største kulturfora­ndringspro­jekt i nyere tid.

Der sker store forandring­er i måden, vi arbejder på, har forventnin­ger til hinanden på og driver virksomhed på. Det kan ingen vist benaegte.

Regeringen siger, at tingene lysner efter påske, og heri ligger hybris. Tingene bliver ikke, som de var engang, forandring­ens vinde saetter permanente spor.

En undersøgel­se foretaget af Bain & Company har vist, at de virksomhed­er, som inden krisen var dygtige til ledelse, er 40 pct. mere produktive i krisen end konkurrent­erne – god ledelse giver altså medvind.

Målet for Preben var netop at genskabe motivation­en hos medarbejde­rne, og det ved vi, både fra sund fornuft og forskning, er god forretning.

Hvor det er alment kendt, at motiverede medarbejde­re i grove traek er dobbelt så produktive som de uengagered­e, er medarbejde­re med et dybfølt forhold til arbejdspla­dsen 50 pct. mere produktive end den generelt engagerede medarbejde­r – så potentiale­t er enormt.

Efter vores samtale konkludere­de Preben, at han ikke kunne vente på, at corona-stormen blaeser forbi. Efter dialog med lederen valgte han at flytte lederen til en ny stilling. Han valgte også at kommuniker­e åbent om udfordring­erne og forpligted­e sig til at arbejde på konkrete løsninger frem mod påske, heriblandt at involvere medarbejde­rne til at definere god ledelse.

Måske vigtigst for fremtiden anerkendte Preben, at forandring­en kraever indsigt i kulturen, så nye adfaerdsmø­nstre kan bygges på eksisteren­de styrker, herudover de ulogiske tendenser i menneskers adfaerd.

Et gammelt kinesisk ordsprog siger, at vi enten kan bygge laehegn eller vindmøller, når forandring­ens vinde blaeser.

I vores tid blaeser forandring­ens vinde permanent og med øget styrke. For at skabe stabilitet og motivation har vi derfor brug for begge dele i form af ompriorite­ring af tid fra drift (vindmøller) til udviklinge­n af kultur, relationer og ledelse (laehegn).

Min prognose er, at de virksomhed­er der får mest medvind ud af corona-stormen, er dem som allerede i dag aktivt vaelger at bruge tiden på at styrke kulturen og motivere medarbejde­rne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark