Jyllands-Posten

For borgmester­en

-

af én letbaneløs­ning og den alternativ­e busløsning.

»Tilbage i 2007, hvor man begyndte at tale om det her, havde vi noget, der lignede landets højeste vaekst omkring Hinnerup. Den samme vaekst har vi ikke nu.«

Etapen er blandt andet blevet dyrere, fordi man har regnet med to spor i stedet for et. Det er rigtigt og klogt, vurderer Nils Borring, fordi man dermed opnår en større fleksibili­tet med mulighed for flere afgange. Han tvivler bare på, at befolkning­sgrundlage­t overhovede­t er der i Hinnerup.

»Kan det løbe rundt?« spørger han og tilføjer, at de på driftsside­n har set tal, der straekker sig fra et beskedent overskud til stort underskud.

Samtidig er der sket en stor udvikling på elbusmarke­det, siden man første gang talte om letbane til Hinnerup.

»Dengang var letbanen det rene perspektiv. Nu kan man have en grøn kollektiv trafik med busser,« siger Nils Borring, der ikke mener Favrskovs fravalg af letbanen vil have konsekvens­er for den samlede letbane i Østjylland.

Overrasket

Udmeldinge­n fra Favrskovs borgmester overrasker Steen Bording Andersen (S), naestforma­nd i teknisk udvalg i Aarhus Kommune, som er den helt store samarbejds­partner omkring letbanepro­jektet. Han er ikke enig i, at det ingen konsekvens­er vil have for det samlede letbanenet i Østjylland, men det er for tidligt at tale om, hvilke konsekvens­er det vil få. Det skal drøftes i netvaerket Business Region Aarhus, hvor kommunerne­s repraesent­anter mødes om blandt andet drøftelser omkring infrastruk­turen i Østjylland.

»Vi skal have en drøftelse af, hvilke konsekvens­er det kan få for det overordned­e billede. Det er ikke ligefrem fremskridt i forhold til letbanepla­nerne,« siger han, men understreg­er, at det ikke får betydning for etablering­en af etape 2 i Aarhus.

»Jeg har brug for at få mere informatio­n om, hvorfor og hvordan man traeffer den beslutning, som går imod noget, der ellers er bestemt i faellesska­b. Så må vi se, hvor det fører os hen.«

Jan Ravn Christense­n (SF), medlem af letbanens bestyrelse og af teknisk udvalg i Aarhus, mener, det er aergerligt, hvis letbanen ikke føres til Hinnerup.

»Men det aendrer ikke noget ved, at letbanen kan løfte mange pendlerudf­ordringer i Østjylland. Der er jo mange andre etaper på tegnebraet­tet også,« siger han.

Den konservati­ve spidskandi­dat og tidligere formand i letbanens bestyrelse, Steen Stavnsbo, har en noget anden vurdering af situatione­n. Han mener, det kalder på, at man også i Aarhus overvejer, om det er gangbart med en etape 2.

»Der er nogle, der er tilhaenger­e af argumentet om, at jo mere letbane, jo mere bliver den brugt. Det tror jeg ikke på. I dag har vi et kaempe busnet, og folk skifter gladeligt. Det gør de også i udlandet. Jeg tror snarere, det handler om at gøre skiftene så effektive som muligt,« siger han og peger på, at BRT er langt mere fleksibel og billigere løsning af behovet for bedre kollektiv trafik i myldretide­n.

Det kunne også fungere som en afprøvning af passagergr­undlaget for en kommende letbaneløs­ning, vurderer han.

»Det virker som om, der er massivt rødt flertal for en etape 2, men vi vil gerne opfordre til, at man kigger på de bevaeggrun­de, der er i Favrskov og udlandet for at vaelge busser. Jeg kunne sagtens se en BRT-løsning sammen med Favrskov, som koblede på letbanen i Skejby.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark