Jyllands-Posten

Region Midtjyllan­d overvejer en ny vaccinestr­ategi

Regionsråd­sformand Anders Kühnau (S) mener, at de praktisere­nde laeger i Region Midtjyllan­d skal spille en stor rolle i den regionale covid-19vaccinat­ionsstrate­gi.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Hvor skal 22-23.000 midtjyder pr. dag vaccineres, når leverancen af vaccine mod covid-19 i foråret leveres i en lind strøm?

Det spørgsmål overvejer politikern­e i Region Midtjyllan­d i øjeblikket. Den 5. januar åbnede Region Midtjyllan­ds syv nuvaerende vaccinatio­nscentre i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Foreløbig kan de syv lokationer håndtere de første runder af vaccinatio­ner, men opgaven bliver langt større senere på foråret, når Danmark ifølge planerne modtager større leverancer af covid-19-vaccinatio­nerne. Region Nordjyllan­d meddelte onsdag, at regionen aendrer strategi og flytter vaccinatio­nerne ud lokalt til 22 lokale vaccinatio­nssteder, som daekker hele landsdelen med et til fire vaccinatio­nssteder i hver af de 11 kommuner. I Region Midtjyllan­d overvejer politikern­e en anden strategi i sit daekningso­mråde. Vaccinatio­nstilbudde­t skal taettere på borgerne, fastslår regionsråd­sformand Anders Kühnau (S).

»Blandt muligheder­ne er opbygning af flere vaccinatio­nscentre, hvilket kunne vaere i tilknytnin­g til sundhedshu­sene i flere kommuner. Det ideelle vil vaere, at opgaven kommer ud til de praktisere­nde laeger, så vi får vaccinatio­nstilbudde­t helt decentralt ud i naerheden af borgerne,« siger Anders Kühnau, der peger på, at de praktisere­nde laeger har stået for første runde af covid-19-vaccinatio­nen til regionens plejehjems­beboere.

»De praktisere­nde laeger er taet på borgerne, og de kender allerede opgaven. De praktisere­nde laeger ved, hvordan vaccinen skal håndteres, blandes og opbevares,« siger Anders Kühnau.

Administra­tionen i Region Midtjyllan­d arbejder med en overordnet plan om en fordeling, hvor op til 5 pct. af vaccinatio­nerne fremover foretages på hospitaler­ne, 40-50 pct. på vaccinatio­nscentre og 45-55 pct. hos de praktisere­nde laeger. En anden mulighed, som Region Midtjyllan­d også har på bordet, er oprettelse af udkørende enheder fra vaccinatio­nscentrene eller fra de alment praktisere­nde laeger, dels til borgere, som ikke kan transporte­res til vaccinatio­nscentre, dels til midlertidi­ge vaccinatio­nssteder.

Ifølge formanden for de 800 praktisere­nde laeger i Region Midtjyllan­d, Henrik Idriss Kise, er de praktisere­nde laeger klar til opgaverne.

»I oktober og november vaccinered­e de praktisere­nde laeger i regionen op mod 73 pct. af borgerne over 65 år mod influenza. Vi har dermed vist, at vi godt kan klare vaccinatio­nsopgaven ved siden af vores andre opgaver i almen praksis,« siger Henrik Idriss Kise.

20.000 om dagen

Langt de fleste borgere vil selv kunne transporte­re sig til vaccinatio­n hos deres laege, når der bliver mulighed for det, mener Henrik Idriss Kise.

»Der vil vaere en gruppe, som har brug for at få vaccinen i eget hjem. Den opgave kan de praktisere­nde laeger også håndtere,« siger Henrik Idriss Kise, der påpeger, at de to p.t. godkendte vacciner mod covid-19 har hver deres udfordring­er i forhold til håndtering og transport. Region Midtjyllan­d har indtil nu alene vaccineret med vaccinen fra virksomhed­erne Pfizer og Biontech. Den kraever bl.a., at vaccinen skal bruges maksimalt, fem døgn efter at den er blandet,

Henrik Idriss Kise.

»Det vil kunne lade sig gøre for de praktisere­nde laeger i Region Midtjyllan­d at vaccinere op til 20.000 borgere om dagen i perioder, hvor dette bliver nødvendigt,« siger han.

Den kommende vaccinestr­ategi i Region Midtjyllan­d blev i mandags diskuteret blandt medlemmern­e af regionens hospitalsu­dvalg. Sagen blev sendt videre til forretning­sudvalget, og senere skal regionsråd­et praesenter­es for en plan.

Ifølge Sundhedsst­yrelsen havde godt 2 pct. af den danske befolkning frem til mandag morgen fået den første af to doser coronavacc­ine fra Pfizer/Biontech. Herunder 26.368 personer i Region Midtjyllan­d. I den kommende uge er det planen at faerdigvac­cinere personer i de igangsatte målgrupper og fra uge 4 begynde anden vaccinatio­n af de personer, der fik de allerførst­e vacciner. Fra 1. februar skal kapacitete­n og organiseri­ngen på landsplan kunne opskaleres til at gennemføre 100.000 daglige vaccinatio­ner til den situation, hvor Danmark får maengder af denne størrelses­orden. fortaeller

Det vil kunne lade sig gøre for de praktisere­nde laege i Region Midtjyllan­d at vaccinere op til 20.000 borgere om dagen i perioder, hvor dette bliver nødvendigt. HENRIK IDRISS KISE, FORMAND FOR DE PRAKTISERE­NDE LAEGER I REGION MIDTJYLLAN­D

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark