Jyllands-Posten

Boghandlen er coronalukk­et – og så alligevel ikke helt

Boghandler MarieLouis­e Kannerup har succes med at saelge varer i døren under coronakris­en.

- KIAN JOHANSEN Lokalavise­n Favrskov jpaarhus@jp.dk

»Vaer så god, her er den bog, du bestilte,« lyder det fra Marie-Louise Kannerup, indehaver af Bogormen i Hadsten, til en kvindelig kunde, der stående i døråbninge­n får rakt sine indpakkede bøger.

Betalingen er foregået via Mobilepay, da kunden bestilte bøgerne hos boghandler­en.

»Det er helt overvaelde­nde alle de ordrer, der kommer ind, men det er jo ikke i naerheden af at få min omsaetning op på det niveau, det var for et år siden ved denne tid,« fortaeller Marie-Louise Kannerup stående i den mennesketo­mme butik.

Hun har valgt at holde åbent på den måde, som coronarest­riktionern­e tillader det. Og hun har vaeret i kontakt med Erhvervsst­yrelsen og sin revisor for at finde den rigtige måde at gøre det på.

Og det betyder, at kunderne kan bestille varer i forvejen, betale og så hente det på et aftalt tidspunkt.

Også pakkerne fra DAO kan man hente efter aftale.

Hjaelp til selvhjaelp

»Jeg har valgt at vaere hjemme hos mine to skolesøgen­de børn om formiddage­n, men om eftermidda­gen er jeg i butikken,« fortaeller boghandler­en, der sandsynlig­vis kunne få sine faste udgifter daekket af hjaelpepak­ker. Hun har allerede sendt sin medarbejde­r hjem på en hjaelpepak­keordning.

Selv vil hun ikke undvaere kunderne og at kunne rådgive, mens hun langer stakkevis af bøger og pakker ud gennem døren.

»Jeg vil gerne hjaelpe kunderne og yde dem en god service. Både for at min forretning overlever, men også fordi kunderne gerne vil have servicen. Og fordi jeg kan maerke, at kunderne vaerdsaett­er initiative­r som dette. Jeg bruger en del tid på at rådgive kunderne via e-mail, nøjagtig som jeg ville have gjort det inde i butikken,« forklarer hun og giver et eksempel.

»Der var en kunde, der spurgte til en velegnet laesebog til en pige fra 2. klasse. Her kan jeg give et par forslag på titler, så vaelger kunden jo selv. Det kan man jo ikke, hvis jeg havde en helt ordinaer webshop.«

Hun tilføjer:

»For det er jo ikke bare lige at lave en webshop. Det tager tid. Og jeg skal udvaelge varer mellem de 50.000 varenumre, jeg har, og samtidig vaere klar til at svare på spørgsmål døgnet rundt. Desuden forventes der jo dag til dag-levering online. Kunderne efterspørg­er fysisk service og rådgivning, og jeg kan jo ikke både stå i forretning­en, levere service og så vaere online alle døgnets 24 timer,« lyder det.

Brug for boghandler

»Desuden er der brug for fysiske boghandler­e – både til at rådgive og saelge bøger. Men også til at hjaelpe de naeste generation­er af forfattere frem.«

Hun naevner, at hun for eksempel har afholdt forfattera­ftener med upcoming yngre forfattere.

»Hvem skal ellers give dem chancen, og hvem finder så den naeste Sarah Blaedel, hvis ingen giver dem muligheden for at blive kendte?« lyder det retorisk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark