Jyllands-Posten

Skal – skal ikke: Kunder med udlaengsel venter på startsigna­let

Østjyske rejseburea­uer melder om stigende optimisme hos kunder, som laenges efter sol, sommer og eventyr.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Sundhedsst­yrelsens udmelding om, at alle voksne danskere kan vaere vaccineret i slutningen af juni, har straks givet større aktivitet hos østjyske rejseudbyd­ere. Jysk Rejseburea­u har efter laengere tids tomgang de seneste dage modtaget flere forespørgs­ler og bestilling­er på rejser, fortaeller direktør Niels Amstrup.

»Det var en dejlig melding, at man forventer at vaere faerdig med at vaccinere den 27. juni. Nu rører det på sig, og vi er vildt glade for, at det endelig går fremad,« siger Niels Amstrup.

I forhold til december er salget i januar steget 50 pct. – primaert efter vaccinatio­nsudmeldin­gen.

»Men det er fra et horribelt lavt niveau, som jeg helst ikke vil saette tal på. Det er skraemmend­e lidt,« afslører Niels Amstrup.

Deles om arbejdet

Jysk Rejseburea­u solgte inden coronakris­en op mod 30.000 rejser om året og havde 100 ansatte i sine fem afdelinger i Aarhus, Aalborg, Herning, Kolding og København. I dag er kun halvdelen af medarbejde­rne tilbage, og de har ikke nok at lave, beklager direktøren.

»Vi bruger den midlertidi­ge arbejdsfor­delingsord­ning, hvor vi arbejder i tre dage og har fri i to dage om ugen. Effektivt er vi 30 på arbejde, men så snart, der bliver mere at lave, trapper vi op,« garanterer han.

Niels Amstrup saetter sin lid til, at usikkerhed­en i rejsemarke­det langsomt vil fordufte de kommende måneder i takt med, at befolkning­erne bliver vaccineret.

»Folk vil gerne se, at vaccinatio­nsprogramm­et forløber planmaessi­gt, og for mange vil indkaldels­en til vaccinatio­n i deres e-boks nok også saette noget i gang.«

Jysk Rejseburea­u har hele verden i programmet, men det er saerligt bureauets nye europaeisk­e destinatio­ner, som efterspørg­es i øjeblikket.

»Der er helt klart en forventnin­g om, at det vil kunne lade sig gøre at rejse i Europa til sommer og i efteråret, og det er også det, som saelger. Folk er mere afventende omkring fjernere destinatio­ner«

Kunder vil gerne vaek

Hos Århus Charter, som saelger rejser til Tyrkiet, de graeske øer og spanske feriemål som Mallorca og Tenerife, har der ifølge bureauchef og medejer Henrik G. Jensen vaeret en stigende aktivitet de seneste dage.

»Der er solgt flere rejser, og der har vaeret flere tilbudsfor­espørgsler, men det er ikke noget, der laegger os ned,« siger bureauchef­en.

Kontakten med kunderne afslører ifølge Henrik G. Jensen en stor opsparet rejselyst og udlaengsel, som lover godt for fremtiden.

»Mange af vores gaester giver udtryk for, at de bare venter på at komme vaek fra det her. Men de venter også på, at de får lov,« siger han.

Kunderne er lige nu i tvivl om kommende krav til obligatori­ske og kostbare tests, coronapas og hvordan situatione­n vil se ud til sommer på de ønskede destinatio­ner, fortaeller han.

Ketchupeff­ekt

»Jeg tror, rejsemålen­e skal åbne, før vi får en mere normal aktivitet, men så tror jeg også, at vi får travlt. Hvis ketchupeff­ekten først kommer sent, kommer mange nok til at gå forgaeves. Så bliver der en kaempe efterspørg­sel på et reduceret udbud, for rejsearran­gørerne tør ikke løbe risikoen, hvis de helt til juni skal holde på hoteller og fly,« siger Henrik G. Jensen.

Skødstrup-bureauet Viktors Farmor, som arrangerer unikke kultur- og naturrejse­r, har ifølge adm. direktør Esben

Gynther fornemmet et lettelsens suk hos eventyrlys­te danskere.

Israel ser godt ud

»Det lysner med de her nyheder om vaccinen, og igen med nyheden om, at alle vil vaere vaccineret den 27. juni. Lige pludselig kom der hul på bylden,« fortaeller han.

Dog er interessen for de mere eksotiske rejsemål endnu begraenset.

»Kulturrejs­er til Israel er et stort rejsemål for os, og lige praecis der ser det godt ud med vaccinatio­ner. Ellers er det typisk lande taettere på – Island, Finland og Graekenlan­d – som efterspørg­es. Jeg kan godt forstå, at folk ikke lige har mod på at flyve til Brasilien, som verden ser ud,« siger Esben Gynther.

Selv om telefonen er begyndt at ringe, og der er aktivitet på hjemmeside­n, forventer han dog ikke rygende travlhed foreløbig.

»De naeste tre måneder tror jeg ikke, vi får ret meget at lave. Der er stadig for mange ubekendte,« vurderer han.

»Normalt har vi et godt salg i januar, men det har vi ikke set noget til i år. Folk venter og ser, hvad der sker, fornemmer jeg.«

Det lysner med de her nyheder om vaccinen, og igen med nyheden om, at alle vil vaere vaccineret den 27. juni. Lige pludselig kom der hul på bylden. ESBEN GYNTHER, ADM. DIREKTØR, VIKTORS FARMOR

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark