Jyllands-Posten

Lufthavnsd­irektør: Flyselskab­erne er klar til takeoff

Det begynder at lysne for luftfartss­elskaberne.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Så snart der er passagerer nok, vil flyselskab­erne genoptage deres flyvninger til og fra Aarhus Lufthavn. Det forsikrer lufthavnsd­irektør Peer H. Kristensen.

»Flyselskab­erne er klar i startblokk­ene. Flere sidder bare og venter, og overvejels­erne går på, om det skal vaere 1. maj, 1. juni eller 1. juli, de saetter flyene ind,« fortaeller han.

Aarhus Lufthavn har vaeret hårdt ramt af nedlukning og rejserestr­iktioner. Lufthavnen mistede i fjor 75 pct. af sine passagerer, mens flyselskab­erne i fjor langtidspa­rkerede deres flåder. Udrulninge­n af vaccinepro­grammer giver ifølge direktøren grundlag for optimisme.

»Selskabern­e følger med i, hvordan danskerne får lov at rejse igen. Men åbningen af en rute forudsaett­er, at der er passagerer i begge ender. Det er ikke alle lande, som de kommende måneder vil nå lige så langt i deres vaccinatio­nsprogramm­er som os,« understreg­er Peer H. Kristensen.

Erhvervsfo­lk er klar

En del af ruterne ud af Aarhus Lufthavn henvender sig til erhvervsfo­lk, som ifølge direktøren meget hurtigt vil vaere tilbage i flyene efter i måneder at have vaeret begraenset til videomøder med deres forretning­sforbindel­ser. De senere år er der dog også blevet direkte forbindels­e fra Aarhus til en raekke europaeisk­e hovedstaed­er og sydeuropae­iske feriedesti­nationer, som tiltraekke­r mange private rejsende.

»Der er mange destinatio­ner i det rutenet, vi havde inden corona, som vil vaere attraktive, når landene åbner igen. Vores interesse er kun at få dem tilbage så hurtigt som muligt,« forsikrer Peer. H. Kristensen.

Venter på grønt lys

Kapløbet mellem vacciner og den meget smitsomme britiske coronamuta­tion har ifølge direktøren gjort det vanskeligt at gisne om, hvornår de forskellig­e lande åbner for rejsende igen.

»Der sker så meget forskellig­t i landene, at det kan vaere svaert at få et overblik over. Nu blev hele verden farvet rød i fredags for danskere. Der er nok ingen, der ved, hvornår farverne igen skifter til orange, gul og grøn, men det bliver det, som får selskabern­e til at saette deres fly og mandskab ind på ruterne igen.«

Gradvis åbning

Luftfarten­s forventnin­g er ifølge Peer H. Kristensen, at der der i de kommende måneder kommer en gradvis åbning.

»Med den dialog, vi har med flyselskab­erne, så kommer vi i gang til sommer – ikke for fuld styrke, men det vil komme stille og roligt,« siger direktøren, der først forventer at vaere tilbage på 2019-niveauet med 500.000 passagerer årligt om to-tre år.

»Vi er den branche, som har vaeret hårdest ramt. Derfor vil vi skulle bruge laengere tid på at finde tilbage til normalen,« erkender han.

Med den dialog, vi har med flyselskab­erne, så kommer vi i gang til sommer – ikke for fuld styrke, men det vil komme stille og roligt. PEER H. KRISTENSEN, DIREKTØR, AARHUS LUFTHAVN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark