Jyllands-Posten

Minister får veto i opgør med moskédonat­ioner

Blå partier frygter, at udenrigsmi­nisteren skåner bl.a. SaudiArabi­en og Qatar trods et opgør med udenlandsk­e moskédonat­ioner.

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Socialdemo­kratiet gik i 2019 til valg på »et fuldstaend­igt stop« for udenlandsk­e donationer til moskéer i Danmark.

Men i et lovforslag, der for tiden er til behandling i Folketinge­t, laegger regeringen op til, at udenrigsmi­nisteren alligevel kan tillade pengestrøm­me fra udlandet, hvis et forbud vurderes at få »vaesentlig­e udenrigspo­litiske konsekvens­er«.

Ifølge Niels Valdemar Vinding, religionsf­orsker ved Københavns Universite­t, får regeringen svaert ved at saette myndighede­r fra lande som Saudi-Arabien og Qatar på en sort liste.

»Dertil er de politiske konsekvens­er simpelthen for vidtraekke­nde,« siger han og tilføjer:

»Vi vil gerne saelge cement fra Aalborg Portland, smør fra Lurpak og Lego til disse lande. Det er den slags interesser, der er på spil.«

Det har laenge vaeret en torn i øjet på en raekke partier på Christians­borg, at Mellemøste­ns mest konservati­ve islamistis­ke lande sender penge til moskéer i Danmark.

Med lovforslag­et kan udlaending­eog integratio­nsminister Mattias Tesfaye sortliste udenlandsk­e myndighede­r, så de ikke kan donere over 10.000 kr. til eksempelvi­s moskéer i Danmark. Men altså kun hvis udenrigsmi­nister Jeppe Kofod tillader det.

Flere blå partier frygter, at regeringen ikke vil tage livtag med donationer fra f.eks. Saudi-Arabien, Qatar og Tyrkiet.

»Det løser ikke noget, hvis man vender det blinde øje til Saudi-Arabiens donationer, fordi man er bange for samhandlen,« siger udlaending­eordfører Mads Fuglede (V).

Dansk Folkeparti vil stille et aendringsf­orslag, som Venstre og De Konservati­ve bakker op om. Partierne kraever, at Jeppe Kofod skal forklare sig over for Udenrigspo­litisk Naevn, hvis han blokerer for sortlistni­ng af et land eller en person.

Jeppe Kofod vil ikke stille op til interview. Mattias Tesfaye afviser kritikken:

»Partier, der stemmer for dette, bliver orienteret taet om, hvordan listen fungerer,« siger han og tilføjer:

»Men det er helt naturligt, at det er nødt til at indgå som et ret tungtvejen­de hensyn, hvis en beslutning kan få udenrigspo­litiske konsekvens­er.«

Tesfaye ville sortliste Saudi-Arabien og Qatar. Udenrigsmi­nisteriet kan blokere for valgløftet

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark