Jyllands-Posten

Regeringen vil have Taiwan-forslag aendret

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Vi støtter ideen, men det konkrete forslag skal omformuler­es. Og Kina skal helst vaere med.

Det var budskabet fra regeringen, da Folketinge­t torsdag drøftede et beslutning­sforslag om at give Taiwan observatør­status i World Health Assembly, som er det ledende organ i Verdenssun­dhedsorgan­isationen (WHO). Her sad Taiwan indtil 2016.

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod sagde, at regeringen også ønsker observatør­status til Taiwan og allerede arbejder for det, men vil nå målet uden for mange konflikter.

»Både Kina og Taiwan bør bidrage til en pragmatisk løsning,« sagde Jeppe Kofod.

»Når konfliktni­veauet stiger, falder sandsynlig­heden for resultater,« lød det også.

Kina er imod observatør­status til Taiwan. Den kinesiske ambassade i København oplyste tidligere på ugen, at »det politiske fundament« for en observatør­plads forsvandt i 2016, da Taiwan fik en regering, som er mindre samarbejds­villig over for Kina.

Jeppe Kofod kom ikke ind på, hvordan man skal få Kina med på en løsning. Han svarede ikke direkte på en del af forslaget om at arbejde sammen med bl.a. USA, Storbritan­nien og Tyskland om at få Taiwan med i WHO-organet. Jeppe Kofod opfordrede til at diskutere sagen i Det Udenrigspo­litiske Naevn, der har lukkede, fortrolige møder.

Regeringen vil bl.a. have aendret, at der i forslagets bemaerknin­ger står en saetning om, hvor mange indbyggere »landet« Taiwan har. For som en del af ét-Kina-politikken anerkender Danmark ikke, at Taiwan er et land.

Dansk Folkeparti­s udenrigsor­dfører, Søren Espersen, mente, at Kina har fået for meget magt.

»Vi sidder her og er hamrende nervøse allesammen for, om vi nu får det formuleret rigtigt,« sagde han.

Jeppe Kofod sagde, at regeringen ikke er nervøs.

Forslaget går nu i udvalg. Først senere stemmes der.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark