Jyllands-Posten

Politikere: Nej til hurtig hjemsendel­se af nybagte foraeldre

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

Torsdag besluttede sundhedsud­valget i Region Hovedstade­n, at førstegang­sforaeldre på Hvidovre Hospital skal have lov til at blive på hospitalet med deres nyfødte.

Der var ellers lagt op til, at førstegang­sfødende kunne blive sendt hjem efter otte timer, hvis fødslen var foregået uden komplikati­oner, men det har politikern­e stemt nej til, oplyser flere af udvalgets medlemmer.

»Hvis de ønsker det, har de ret til to overnatnin­ger. Ih, hvor er jeg glad for det. Vi skal nemlig have en tryg start på familieliv­et,« skriver Christoffe­r Buster Reinhardt (K), udvalgets formand, på Twitter.

Indstillin­gen til udvalget forud for udvalgsmød­et lød ellers, at administra­tionen anbefalede en godkendels­e af de tidlige udskrivels­er.

Hvidovre Hospital er med 7.000 årlige fødsler landets største på fødeområde­t. Alle førstegang­sfødende tilbydes nu, at de kan blive på hospitalet i to døgn, hvis de føler sig utrygge. Nogle vaelger dog at takke nej til tilbuddet og tage hjem hurtigt.

Fire-otte timer

Den model, der var lagt op til, ligner Rigshospit­alets, hvor førstegang­sfødende bliver sendt hjem efter fire til otte timer. Det har skabt voldsom debat. Sundhedsud­valgets beslutning for Hvidovre Hospital får ingen indflydels­e på

Rigshospit­alets ordning med tidlig hjemsendel­se.

Jordemoder­foreningen har anbefalet, at hospitaler­ne giver de førstegang­sfødende den valgmuligh­ed at blive for at undgå at tabe nye familier på gulvet.

At sende alle hjem tidligt giver utryghed og kan saette amningen over styr, lyder nogle af argumenter­ne.

Hospitaler­ne har udtrykt ønske om selv at bedømme, hvor ressourcer­ne skal fordeles, mens regeringen i sit sundhedsud­spil ”Patienten først – naerhed, sammenhaen­g, kvalitet og patientret­tigheder” har fremsat en hensigt om, at alle førstegang­sfødende skal have ret til to dages ophold på hospitalet eller patienthot­el.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark