Jyllands-Posten

Virusjagte­n styrkes – kommunerne får mulighed for at opsøge coronasmit­tede

Kommunen får nu besked på, hvilke borgere der er testet positive. Samtidig opfordres alle på job til at blive testet en gang om ugen.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

En mere intensiv jagt på coronaviru­s – ikke mindst den meget smittefarl­ige B117, som er kommet fra England – giver nu kommunerne flere muligheder for at deltage i smitteopsp­oringen lokalt.

Som noget nyt kan kommunerne nemlig ifølge nye bekendtgør­elser, som traeder i kraft fredag, få adgang til oplysninge­r om, hvilke af deres borgere der er smittede med coronaviru­s, og ifølge en aftale mellem Sundhedsmi­nisteriet og kommunefor­eningen KL kan kommunale medarbejde­re hjaelpe til med at ringe de smittede og deres naere kontakter op.

Det er også tanken, at kommunen skal hjaelpe til med, at borgere isolerer sig – hvis ikke i eget hjem så i de facilitete­r, som kommunen stiller til rådighed. I saerlige tilfaelde er det også tanken, at kommunens folk kan komme ud og banke på hos smittede eller naere kontakter for at følge op på, om de holder isolatione­n. Besøget kan også indebaere et tilbud om praktisk hjaelp f.eks. til at købe ind.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke glaeder sig over en styrket lokal indsats, som er nødvendig »så vi får stoppet smitte så hurtigt og effektivt som muligt«.

Deling af oplysninge­r

Normalt har kommunerne ikke adgang til oplysning om borgernes sygdom og sundhed, og ministeren understreg­er da også, at der er tale om en undtagelse på grund af coronaepid­emien:

»Deling af helbredsop­lysninger er vi generelt meget tilbagehol­dende med, men vi er i en ekstraordi­naer situation, og det er vigtigt, at kommunerne har de bedst mulige redskaber til at medvirke til epidemikon­trollen – isaer i denne kritiske fase.«

De nye kommunale redskaber blev praesenter­et for Folketinge­ts sundhedsor­dførere torsdag, og SF’s Kirsten Normann Andersen er umiddelbar­t godt tilfreds med myndighede­rnes ambition om at styrke smitteopsp­oringen, som kommer på baggrund af anbefaling­er fra Sundhedsmi­nisteriets saerlige ekspertgru­ppe på området.

»Det er i hvert fald på høje tid at saette mere knald på smitteopsp­oringen, for vi gør jo tydeligvis ikke nok, når der stadig er masser af smittede, samtidig med at samfundet stort set er lukket ned. Vi skal foran coronasmit­ten, hvis vi skal have en chance for undgå, at den engelske variant får overtaget,« siger hun.

KL’s formand, Aarhusborg­mester Jacob Bundsgaard

(S), hilser de nye muligheder velkommen

»Kommunerne er klar til at gå dybere ind i opgaven med at sikre effektiv smitteopsp­oring og isolation,« siger han.

Ud over de øgede muligheder for kommunerne styrkes også de centrale myndighede­rs muskler, og det er planen at ansaette yderligere 600 medarbejde­re under Styrelsen for Patientsik­kerhed til at kontakte de mennesker, som er testet positive, og deres naere kontakter for at sikre, at de bliver testet og holder sig hjemme, indtil de er raske eller har en negativ test.

Test en gang om ugen

Regeringen ønsker, at flere lader sig teste, og derfor opfordrer justitsmin­ister Nick Haekkerup nu til ugentlige test af medarbejde­rne, som fortsat møder fysisk ind på job. Der er tale om anbefaling­er, og dermed er det i sidste ende frivilligt at følge opfordring­en til at lade sig teste en gang om ugen.

Men Justitsmin­isteriet understreg­er, at der er tale om en kritisk situation, og Kirsten Normann Andersen støtter anbefaling­en:

»Når smitten stadig spredes, må det ske via de mennesker, som stadig er ude i samfundet, og så er det naturligvi­s også der, man skal saette ind med flere test – og der er jo masser af ledig kapacitet i testsystem­et, og det er da med at få det udnyttet,« siger hun.

Når det gaelder vandrende arbejdstag­ere og kravet om test, vil samme frivilligh­ed ikke gaelde, oplyser Justitsmin­isteriet. Her vil regeringen søge at skaffe sig et flertal i Folketinge­t til at indføre et krav til denne gruppe om at lade sig teste efter indrejse i Danmark.

Torsdagens opgørelse fra Statens Serum Institut viser 1.502 nye smittede – et højere tal end de foregående døgn, men statistikk­en torsdag daekker over 29 timer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark