Jyllands-Posten

145 mandater aktiverer Folketinge­ts »atomvåben« mod Støjberg og efterlader et splittet Venstre

Tidligere udlaending­eminister Inger Støjberg skal stilles for en rigsret i sagen om adskillels­e af unge asylpar. Ni Venstre-medlemmer stilles fri til at stemme mod partiets formand. Sagen udfordrer blå blok, mener Dansk Folkeparti.

- MADS BONDE BROBERG JESPER KONGSTAD MICHAEL HJØLLUND NIKOLAJ RYTGAARD christians­borg@jp.dk

Venstres Inger Støjberg bliver nu skrevet ind i historiebø­gerne. Som den første politiker i dette århundrede bliver hun tiltalt i en rigsretssa­g.

Efter at Socialdemo­kratiet, De Konservati­ve og hovedparte­n af Venstres folketings­gruppe har stillet sig bag at rejse en sag, vil et massivt flertal på 145 mandater tage det ultimative parlamenta­riske våben i brug mod den tidligere udlaending­eminister. Folketinge­t vil som anklagemyn­dighed forsøge at få hende dømt for at bryde loven i sagen om en instruks om tvangsadsk­illelse af asylaegtep­ar, hvor den ene var mindreårig.

En instruks, som Inger Støjberg foranledig­ede, da hun var minister i 2016, og som en kommission senere har vurderet var »klart ulovlig« i sin udformning.

Mens en enig rød blok støtter en rigsret, så splitter sagen blå blok. De Konservati­ve og Liberal Alliance stemmer for; Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti imod.

Hovedperso­nens eget parti – Venstre – er delt internt og stiller sine folketings­medlemmer fri i sagen. Et flertal på 32 V-politikere vil således rejse tiltale mod Støjberg, mens ni stemmer nej til en rigsret mod partiets store stemmeslug­er.

Støjberg angriber Ellemann

I flertalsgr­uppen finder man blandt andet partiforma­nd Jakob Ellemann-Jensen og den øvrige Venstre-top, mens mindretall­et hovedsagel­igt består af politikere opstillet i Jylland, saerligt i Vestjyllan­ds Storkreds, hvor Støjberg også er valgt.

Efter et gruppemøde torsdag formiddag, som gik over tid og blev beskrevet som hårdt, svaert og bevaegende, sagde partiforma­nd Jakob Ellemann-Jensen, at det er nødvendig med en rigsret.

Han håber på, at rigsretssa­gen fører til frifindels­e af Støjberg, selv om en rigsret netop kun nedsaettes, hvis Folketinge­t forventer, at det fører til en dom.

»Anklagerne, som haenger over os, over

Inger, er så alvorlige, at de ikke kan stå uimodsagt. Vi kan ikke bare traekke på skulderen og tro, at de går vaek. Når sådan nogle anklager rejses, er vi nødt til at få dem modbevist, og det er der ikke andre vaerktøjer til end en rigsret.«

Inger Støjberg stemmer mod rigsretten og er staerkt utilfreds med Ellemann:

»Den største mistillids­erklaering, man kan give til en kollega i Folketinge­t, er at rejse en rigsretssa­g. Dermed er det jo også den største mistillids­erklaering, som jeg kan få fra min egen formand, at han har inviteret resten af Folketinge­t til at rejse en rigsretssa­g,« sagde hun efter gruppemøde­t.

Her kom hun med en kaerlighed­serklaerin­g til Venstres bagland, som hun »elsker meget, meget højt«, og hvor hun oplever »stor opbakning til en stram udlaending­epolitik«. Det er uvist, om hun bliver i Venstre.

»Det er da en tid, hvor man reflektere­r lidt over fremtiden. Det tror jeg, alle ville kunne forstå,« sagde Støjberg.

Hun gentog sit forsvar fra de seneste uger. »Jeg ved, at jeg ikke har givet nogen ulovlig ordre til nogen, og det er i øvrigt blevet bakket op af samtlige vidner, der er blevet spurgt i kommission­en,« kom det fra Inger Støjberg, der betegnede barnebrude som et »aekelt faenomen«, som hun vil kaempe mod resten af sine dage.

Hendes angreb på Jakob Ellemann fik gruppeform­and Karsten Lauritzen (V) til at skyde igen:

»Jeg synes egentlig ikke, at det er nogen saerlig vaerdig udtalelse at give Jakob Ellemann skylden i den her sag.«

Rejser ikke sag for at få frifindels­e

Blandt de ni Venstre-dissenter, der ikke vil stemme for en rigsret, er nordjyske Preben Bang Henriksen, som er advokat. Han haefter sig ved, at der i en rigsret gaelder andre spilleregl­er end i en kommission, og tvivler

en kommentar. Khader vakte dog opsigt, da han senere på dagen gav Inger Støjberg blomster under en debat i Folketings­salen.

»Rimelig formodning« om dom

Socialdemo­kratiet besluttede sig også først torsdag om at støtte en rigsret.

»Vi var sådan set enige i, at de par skulle adskilles, men det er klart, at det ikke kan foregå på en måde, som er ulovlig,« sagde retsordfør­er Jeppe Bruus, som henviste til, at Folketinge­ts uvildige advokater har vurderet Instruksko­mmissionen­s rapport.

De konkludere­de, at der er en »rimelig formodning« om, at Støjberg kan blive dømt ved en rigsret. Nu saettes en større proces i gang. I første omgang skal Folketinge­t udfaerdige en egentlig tiltale som led i nedsaettel­sen af rigsretten. Det sker i et saerligt folketings­udvalg, der mødtes torsdag for at laegge en tidsplan. I naeste uge skal partierne i faellesska­b udfaerdige et beslutning­sforslag, der senere skal til afstemning. Her skal stå, hvad Inger Støjberg konkret skal tiltales for.

Det skal vaere vedtaget senest den 10. februar, hvor sagen mod Støjberg ellers rammes foraeldels­esfristen på fem år. Folketinge­t skal også beslutte, hvilke advokater der skal føre sagen på sine vegne.

»Uskyldig indtil det modsatte er bevist«

Det er uafklaret, om Inger Støjberg fortsaette­r som partiets retsordfør­er, mens sagen står på. Det skal Venstres top nu afklare.

Torsdag eftermidda­g havde Støjberg dog fortsat sin post. Og hun kunne ikke lade vaere med at smile, da hun i den forbindels­e skulle på talerstole­n og debattere et DF-forslag, der vil afskaffe den strafrabat, som kriminelle kan opnå som følge af lang sagsbehand­lingstid hos myndighede­rne.

»I Danmark, der er det jo sådan, at man er uskyldig indtil det modsatte er bevist,« lød de første ord i hendes ordførerta­le.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark