Jyllands-Posten

Nu saettes et gigantisk retsmaskin­eri i gang

En rigsretssa­g kan afvikles på nogle måneder og bliver dermed naeppe så langvarig som Tamilsagen, vurderer højesteret­sdommer Jens Peter Christense­n.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

Med beslutning­en om at indlede en rigsretssa­g mod tidligere udlaending­eminister Inger Støjberg (V) har et politisk flertal trykket på startknapp­en til en kaempe juridisk maskine, der har vaeret slukket i over 26 år.

Kun fem gange tidligere i danmarkshi­storien er en minister blevet stillet for Rigsretten, der ikke har vaeret aktiveret siden Tamilsagen i 1990’erne mod tidligere justitsmin­ister Erik NinnHansen (K).

Rigsretten, der består af op til 30 dommere, er en helt saerlig domstol, der kun dømmer i sager, hvor tidligere eller nuvaerende ministre er anklaget for ulovlig emmåneder,« bedsførels­e. Meget tyder på, at sagen mod Støjberg kan indledes efter sommerferi­en og afsluttes inden jul, fordi den naeppe vil blive lige så langvarig som Tamilsagen.

Fire af de fem rigsretssa­ger, der har vaeret rejst, er blevet afviklet i løbet af »fire til seks måneder,« siger højesteret­sdommer Jens Peter Christense­n, der er medlem af Rigsretten og forfatter til bogen ”Ministeran­svar” om bl.a. Rigsretten.

»Tamilsagen strakte sig over halvandet år i Rigsretten, men det skyldtes, at sagen lå stille i knap et år, bl.a. fordi Erik Ninn-Hansen blev syg under sagen. Der blev afholdt retsmøder over i alt 64 dage, og der blev afhørt 44 vidner,« siger han.

Rigsretten begynder forfra

Han peger på, at Instruksko­mmissionen, der har undersøgt Støjbergs rolle i sagen om ulovlig adskillels­e af unge asylpar, gennemført­e 25 dage med vidneafhør­inger af 42 personer.

»Det kan tale for, at en rigsretssa­g vil kunne gennemføre­s i løbet af nogle siger Jens Peter Christense­n.

Han oplyser, at en rigsretssa­g i bund og grund er ligesom en almindelig straffesag. Og selv om en kommission i månedsvis har kulegravet en sag, så skal Rigsretten i princippet starte helt forfra.

»Det vil sige, at alle relevante vidner skal afhøres igen, og beviserne skal fremlaegge­s igen,« siger Jens Peter Christense­n, der understreg­er, at han udtaler sig generelt og ikke om den konkrete sag.

Ifølge Jens Peter Christense­n vil Højesteret selvsagt gå efter at få en rigsretssa­g afviklet så hurtigt som muligt. Det betyder i praksis, at Højesteret vil »rydde kalenderen«. Og øvrige sager i Højesteret vil under en rigsretssa­g blive behandlet af de dommere, som ikke sidder i Rigsretten.

Samtidig vil der sandsynlig­vis vil blive indkaldt tidligere højesteret­sdommere til at medvirke ved sagsbehand­lingen for at undgå forsinkels­er, oplyser Jens Peter Christense­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark