Jyllands-Posten

Adskillige plejehjems­beboere smittet efter at vaere blevet vaccineret

I både Holstebro og Varde er beboere på flere plejehjem blevet smittet, efter at de har fået det første stik. Udbruddene er formentlig sket, fordi beboerne endnu ikke har nået at opbygge immunitet efter vaccinen, siger forsker.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Op mod 20 beboere på tre plejecentr­e i Holstebro Kommune er blevet smittet med covid-19 – en del af dem efter at de er blevet vaccineret. Det gaelder bl.a. fem beboere på plejecentr­et Mellemtoft og et antal beboere på Vinderup Plejehjem ved Holstebro, oplyser Lone Becker Kjaergaard, direktør for Social og Sundhed i Holstebro Kommune.

Der er også 10 smittede beboere på plejecentr­et Center Birkehøj, men de nåede ikke at blive vaccineret, inden de blev smittet, fortaeller Lone Becker Kjaergaard.

Kommunen har også mindst 20 smittede medarbejde­re på de berørte plejecentr­e.

Også i Varde er mindst fire beboere blevet smittet efter at vaere blevet vaccineret, fortaeller aeldrechef Thorkild Sloth Pedersen fra Varde Kommune.

Her er det beboere i Carolinepa­rken, der er blevet syge. I alt seks er smittet, to er man i tvivl om, hvorvidt de nåede at blive vaccineret før, de blev syge, forklarer Thorkild Sloth Pedersen.

Skal tage det alvorligt

Han understreg­er, at det viser, hvorfor man skal tage smitten så alvorligt:

»Der er sådan set ikke noget maerkeligt i, at flere er blevet smittet, efter at de er blevet vaccineret. Fordi der skal gå op mod 14 dage, før vaccinen virker. Men det er naturligvi­s frustreren­de, fordi man taenker, at nu er vi lige ved at vaere i mål, og så bliver de aeldre alligevel smittet,« forklarer Thorkild Sloth Pedersen, der også har tre medarbejde­re, der er smittet.

Han kan ikke sige, hvor smitten er kommet fra:

»Men det er ikke vores indtryk, at der er tale om en samlet smittekaed­e. Vi ved ikke, hvor smitten kommer fra, men vi kan heller ikke udelukke noget,« siger han.

I Holstebro udbrød smitten på plejecentr­et Sønder Birkehøj, lige før de aeldre skulle vaccineres mellem jul og nytår.

»Det synes vi naturligvi­s, er rigtig traels. Vi kan ikke pege på nogen bestemt smitteårsa­g, til gengaeld viser det, at smitten er rigtig lumsk, fordi den kan komme fra nogen, der ikke selv har symptomer,« fortaeller Lone Becker Kjaergaard, der ikke tør sige, om smitten kan vaere kommet fra andre beboere eller fra besøg hos pårørende i forbindels­e med julen

De smittede beboere i Holstebro og Varde er alle blevet vaccineret med vaccinen fra Pfizer-Biontech, som skal laere kroppens immunsyste­m, at det skal reagere, når coronaviru­s kommer ind i kroppen.

Skal opbygge immunitet

Årsagen til, at man alligevel kan blive ramt af covid-19, selv om man har fået det første stik af denne vaccine, er, at kroppen først danner immunitet mod coronaviru­s 10 til 12 dage dage efter, at man har fået stikket.

»Udbruddene er formentlig sket lige i den periode, hvor de har fået vaccinen, men de har stadig ikke nået at opbygge immunitete­n,« siger Martin Tolstrup, afdelingsl­eder på Aarhus Universite­tshospital. Han forsker i vacciner og virus.

Ifølge data fra forsøg i fase tre med vaccinen fra PfizerBion­tech giver det første stik en beskyttels­e på 52 pct. Den fulde effekt på 95 pct. opnås først efter det andet stik, som helst skal gives tre til fire uger efter det første, men som de danske sundhedsmy­ndigheder har godkendt bliver givet op til seks uger efter.

»De her tilfaelde fortaeller os, at selv om man har fået vaccinen, så skal man stadig tage sine forholdsre­gler, holde afstand og spritte af. Der vil vaere en lang periode nu, hvor nogen vil vaere vaccineret, mens andre ikke er det, så man bliver nødt til at bibeholde de samme forholdsre­gler, selv om man bliver vaccineret,« siger Martin Tolstrup.

Der findes ikke noget samlet overblik over, hvor mange plejehjems­beboere, der er blevet smittet med covid-19 efter at have fået den første vaccine. Men ifølge tal fra Statens Serum Institut er 455 plejehjems­beboere blevet testet positive for covid-19 i uge 1. Ugen før var det 465.

Samtidig er 78 coronasmit­tede plejehjems­beboere døde i den første uge af 2021. Det er faerre end de 87 smittede, der døde ugen før, viser tallene. De 87 var det hidtil højeste antal på en uge.

Der er flere end 40.000 beboere på de danske plejehjem, som der findes ca. 930 af i landets 98 kommuner. Taet på 3.000 af beboerne er bekraeftet smittet under epidemien. Det er lidt mere end 7 pct. – eller omkring hver 13. beboer. I alt er 611 plejehjems­beboere, der er bekraeftet smittet med covid-19, afgået ved døden under virusudbru­ddet.

Den 27. december blev de første stik givet med vaccinen fra Pfizer-Biontech. Alle plejehjems­beboere, som ønsker at blive vaccineret, har nu fået det første af to stik.

Det er naturligvi­s frustreren­de, fordi man taenker, at nu er vi lige ved at vaere i mål, og så bliver de aeldre alligevel smittet. THORKILD SLOTH PEDERSEN, AELDRECHEF, VARDE KOMMUNE

 ??  ?? Alle plejehjems­beboere, der ønsker at blive vaccineret, har fået det første af to stik. Den naeste gruppe, der bliver vaccineret, er borgere over 65, der får personlig pleje og praktisk bistand. Her er det i Brovst Hallen, som er et af 22 naere vaccinatio­nssteder, der er oprettet i Region Nordjyllan­d. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Alle plejehjems­beboere, der ønsker at blive vaccineret, har fået det første af to stik. Den naeste gruppe, der bliver vaccineret, er borgere over 65, der får personlig pleje og praktisk bistand. Her er det i Brovst Hallen, som er et af 22 naere vaccinatio­nssteder, der er oprettet i Region Nordjyllan­d. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark