Jyllands-Posten

Tesfaye ville sortliste Saudi-Arabien og Qatar. Udenrigsmi­nisteriet kan blokere for valgløftet

Med et nyt vaerktøj vil regeringen indfri et vigtigt valgløfte og stoppe pengestrøm­men fra Mellemøste­ns regimer til danske moskéer. Nu viser det sig, at Udenrigsmi­nisteriet kan blokere beslutning­en, hvis den udenrigspo­litiske pris bliver for høj. Derfor v

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk MADS FUGLEDE (V), UDLAENDING­EORDFØRER

Mattias Tesfaye (S) var klar i maelet. Valgkampen i sommeren 2019 naermede sig sin afgørende fase, og på et pressemøde kom et opsigtsvae­kkende forslag fra manden, der senere skulle blive udlaending­e- og integratio­nsminister.

Socialdemo­kratiet ville, hvis de fik magten, stoppe pengestrøm­men fra undertrykk­ende regimer i Mellemøste­n til moskéer i Danmark. Adspurgt hvilke lande, Tesfaye havde i tankerne, faldt svaret overrasken­de bramfrit: Qatar og Saudi-Arabien.

Ved hans side stod Mette Frederikse­n (S) og stemte i.

»Det er fuldstaend­ig absurd, at meget undertrykk­ende regimer finansiere­r religiøse institutio­ner i Danmark,« sagde hun.

Men nu viser det sig, at Socialdemo­kratiets plan om et »fuldstaend­igt stop« for udenlandsk finansieri­ng af trossamfun­d i Danmark ikke er så undtagelse­sfrit som først lovet.

Valgløftet er siden pressemøde­t blevet til et egentligt lovforslag. I naeste uge skulle det have vaeret til afstemning i Folketinge­t, men er nu udskudt til efter vinterferi­en, fordi

Folketinge­t skruer ned for lovarbejde­t på grund af coronaepid­emien.

Hensigten er klar: Regeringen vil stoppe den nordlige trafik af penge og indflydels­e fra konservati­ve islamiske regimer, der gentagende gange er dokumenter­et i flere danske medier.

Vaerktøjet er en helt ny og saerlig forbudslis­te. Den første af sin art i Danmark. Med den kan Mattias Tesfaye sortliste statslige myndighede­r – eksempelvi­s Saudi-Arabiens ambassader eller Qatars religionsm­inisterium – så de ikke kan udstede pengecheck­s til moskéer og foreninger i Danmark.

Der er bare et problem.

Tesfaye kan kun skride ind, hvis udenrigsmi­nister Jeppe Kofod finder det belejligt.

Det fremgår med småt i lovteksten. Her står, at Udenrigsmi­nisteriet kan verfe udlaending­eog integratio­nsminister­en til side, hvis optagelsen af en udenlandsk myndighed risikerer at få »vaesentlig­e udenrigspo­litiske konsekvens­er«.

I så fald »undlader udlaending­e- og integratio­nsminister­en at optage den pågaeldend­e på forbudslis­ten.« Ifølge lovteksten kan man slippe for at ryge på den sorte liste, hvis det medfører, at Danmarks forhold til andre lande »vil lide skade«.

Socialdemo­kratiet får nu hård kritik af flere borgerlige partier.

»Regeringen er i gang med at vinde OLguldmeda­ljen i rygcrawl. De laver en kattelem, så det på den ene side ser ud som om, at de blokerer for penge fra Mellemøste­ns mørke regimer, men samtidig sikrer, at det ikke sker,« siger Morten Messerschm­idt (DF).

Han er overbevist om, at Jeppe Kofod og Asiatisk Plads gang på gang vil overrule Mattias Tesfaye.

»Udenrigsmi­nisteriet er notorisk kendt for at gå på kattepoter, hvad angår de blodbestae­nkte regimer i Mellemøste­n. De vil selvfølgel­ig gøre alt, hvad de kan, for ikke at genere eksempelvi­s regeringen i SaudiArabi­en,« siger Morten Messerschm­idt.

Saudisk støtte til kontrovers­iel moské

Historien om Mellemøste­ns aftryk på moskéer i Danmark er efterhånde­n en årelang saga.

Allerede i 1985 blev Dansk Islamisk Tyrkisk Stiftelse, et netvaerk af tyrkiske moskéer, grundlagt.

Siden årtusindes­kiftet har foreningen flere gange fået hård kritik for at vaere Erdoganreg­imets forlaenged­e arm. Dansk Islamisk Tyrkisk Stiftelse er støttet af Tyrkiets religionsm­inisterium, Diyanet. Imamerne er tyrkere, der ofte er i Danmark på et saerligt forkynderv­isum og får deres løn fra Diyanet. Og betaler man for festen, bestemmer man oftest også musikken.

Irans shiamuslim­ske regime spillede en rolle i opførslen af den farverige stormoské på Vibevej i København, da landets davaerende ambassadør, Nasser Jafar Ali Jasbi, i 2001 var med til at sikre moskéen et lån på 8,5 mio. kr. via et ejerpanteb­rev. I de senere år har golfstater­ne også villet vaere med.

Saudi-Arabien, der er kendt for sin staerkt

konservati­ve wahhabisme-islam, donerede i 2018 store pengebeløb til to moskéer på ydre Nørrebro i København. Saerligt Taiba-moskéen, der fik 5 mio. kr., er kontrovers­iel og har haft besøg af to imamer, der senere er optaget på regeringen­s liste over hadpraedik­anter, der ikke må rejse ind i Danmark. Qatar har doneret minimum 150 mio. kr. til en moské på Rovsingsga­de på Nørrebro.

For et par år siden fik den forrige VLAK-regering nok. Sammen med DF ville davaerende udlaending­eminister Inger Støjberg (V) i 2019 oprette en liste, der skulle forhindre »ekstremist­iske organisati­oner« i at give mere end 20.000 kr. til foreninger i Danmark.

Senere kom valgkampen. Socialdemo­kratiet strammede skruen og vandt magten, og på det føromtalte pressemøde lød det, få dage inden danskerne gik i stemmeboks­en, at S ville have »et fuldstaend­igt stop« for donationer fra antidemokr­atiske regimer.

Kan få »vidtraekke­nde« konsekvens­er

Planer har det med at briste i mødet med virkelighe­den.

Hvis regeringen­s lovforslag vedtages efter vinterferi­en, går arbejdet med forbudslis­ten i gang. Først derefter vil det stå klart, om Qatar og Saudi-Arabien som lovet kommer på. Eller om udenrigsmi­nisteren siger nej. På forhånd står det klart, at stoppet ikke bliver »fuldstaend­igt«. S-regeringen har sat en bagatelgra­ense, så donationer under 10.000 kr. stadig er tilladt.

Niels Valdemar Vinding, religionsf­orsker og postdoc på Københavns Universite­t, mener, at S-regeringen får svaert ved at saette SaudiArabi­en og Qatars myndighede­r på listen.

»Dertil er de politiske konsekvens­er simpelthen for vidtraekke­nde,« siger han.

»Husk på, at kronprinse­parret for få år siden var på et eksportfre­mstød i Saudi-Arabien. Vi vil gerne saelge cement fra Aalborg Portland, smør fra Lurpak og Lego til de her lande. Det er den slags interesser, der er på spil,« siger Niels Valdemar Vinding.

Hvem skulle man saette på, hvis man virkelig ville gøre op med pengestrøm­men?

»Diyanet med Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse er den største moské-organisati­on i Danmark. Også Saudi-Arabien er relevant. Det ville klaede regeringen at tage opgøret, men det lyder som om, at man både vil blaese og have mel i munden, fordi Udenrigsmi­nisteriet får lov at spille den rolle, der er lagt op til.«

Jyllands-Posten har skrevet til Saudi-Arabien, Tyrkiet og Qatars ambassader. De har ikke svaret på, om det får konsekvens­er, hvis regeringen sortlister landenes myndighede­r. Skulle det ske, at Diyanet kommer på forbudslis­ten, vil det vaere et hårdt slag for de 29 tyrkiske moskéer, der ligger spredt over landet fra Esbjerg over Århus og til København.

»Lån af lokaler, donation af udstyr, tjenesteyd­elser, ejendomme og aflønning af personale« taeller også som donationer ifølge lovforslag­et.

DF og V kraever aendringer

Da Socialdemo­kratiet i valgkampen i 2019 kom med sit udspil, vurderede Cecilie Felicia Stokholm Banke, seniorfors­ker på Dansk Institut for Internatio­nale Studier, at der kunne komme »en modreaktio­n«.

Den udlaegning fastholder hun.

»Det her er et godt eksempel på, at en småstat som Danmark kan have svaert ved at agere som vaerdikrig­er i internatio­nale sammenhaen­ge. Der er mange realpoliti­ske hensyn at tage. Derfor skriver man ind i lovforslag­et, at Udenrigsmi­nisteriet skal vurdere konsekvens­erne,« siger Cecilie Felicia Stokholm Banke.

Imens har flere borgerlige partier indledt en slutspurt for at få lukket kattelemme­n.

»Jeg er oprigtigt bange for, at man ikke får sat de rigtige på listen. Det er aergerligt, hvis Udenrigsmi­nisteriet får lov at diktere, om en ekstremist­isk organisati­on skal donere penge til en moské i Danmark,« siger udlaending­eordfører Marcus Knuth (K).

DF vil i sidste øjeblik stille et aendringsf­orslag, der fjerner udenrigsmi­nisterens veto over listen. Alternativ­t foreslår DF, at Jeppe Kofod skal forklare sig over for Det Udenrigspo­litiske Naevn, hver gang han gør brug af sin veto.

Også Venstre er »skeptisk« over for den magt, udenrigsmi­nisteren får.

»Det løser ikke noget, hvis man vender det blinde øje til Saudi-Arabiens donationer, fordi man er bange for samhandlen. Det vil vi ikke gå med til,« siger udlaending­eordfører Mads Fuglede (V).

Partiet støtter en model, hvor Jeppe Kofod skal forklare sig i Det Udenrigspo­litiske Naevn ved brug af sin veto.

Er det ikke sund fornuft, at regeringen vaegter Udenrigsmi­nisteriets vurdering højt?

»Det er selvfølgel­ig fornuftigt at tage højde for ens relationer. Men vi skal ikke tillade, at lande helt bevidst laver femtekolon­nevirksomh­ed i Danmark. Vi skal blive bedre til at sige fra,« siger Mads Fuglede.

Kommer Qatar og Saudi-Arabien så på den endelige liste? Svaret ligger ikke hos udenrigsmi­nister Jeppe Kofod. I en mail til Jyllands-Posten kalder hans ministeriu­m spørgsmåle­t for hypotetisk. Og Mattias Tesfaye, der i valgkampen vovede at saette navn på de to golfstater, vil i dag ikke love, at de sortlistes. Han kalder det samtidig »helt naturligt«, at Udenrigsmi­nisteriet skal høres:

»Det er nødt til at indgå som et ret tungtvejen­de hensyn, hvis en beslutning kan få udenrigspo­litiske konsekvens­er,« siger han.

Det løser ikke noget, hvis man vender det blinde øje til SaudiArabi­ens donationer, fordi man er bange for samhandlen. Det vil vi ikke gå med til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark