Jyllands-Posten

Ekspremier­minister har udløst krise i Italien

Matteo Renzi har besluttet at traekke sit parti ud af regeringen sker midt i svaer kamp mod coronaens følger.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Han har gjort det – igen.

Sådan er der formentlig mange italienere – og embedsmaen­d i EU-hovedstade­n Bruxelles – der taenker, efter at Italiens tidligere premiermin­ister Matteo Renzi onsdag aften trak sit lille parti Italia Viva ud af landets regeringsk­oalition.

Italia Vivas farvel betyder, at premiermin­ister Giuseppe Conte ikke laengere har et flertal i Senatet, der er det øverste kammer i det italienske parlament.

En politisk krise er dermed brudt ud i lys lue, netop som det sydeuropae­iske land står over for at løse en gigantisk opgave med at klare sig igennem coronapand­emien både sygdomsmae­ssigt og økonomisk. Flere end 80.300 italienere har mistet livet med covid-19, og landet befinder sig i den vaerste recession siden Anden Verdenskri­g.

Netop coronakris­en – og mere specifikt uenighed om, hvordan over 200 mia. euro i hjaelpepak­ken fra EU skal bruges – er årsagen til Renzis oprør. Den 46-årige tidligere borgmester fra Firenze er kendt for sin åbenmundet­hed og har i de seneste uger stået stejlt på sin kritik af Conte-regeringen­s svar på coronapand­emien.

»Der er en grund til, at Italien er det land, som har det højeste antal døde og et kollaps i bnp,« lød det onsdag aften fra Renzi, da han annoncered­e sin beslutning om at traekke sit parti ud af regeringss­amarbejdet.

Renzi spiller højt spil

Det er ikke uden grund, at Matteo Renzi baerer øgenavnet ”Rotomatore” – på dansk ”nedbrydere­n” eller ”samfundsst­ormeren”. Han har tidligere spillet lidt for højt spil til både sine partifaell­ers og Bruxelles’ smag.

I 2016 insistered­e han på at gennemføre en folkeafste­mning om forfatning­saendringe­r. Italienern­e stemte overvaelde­nde

Den partiløse, teknokrat Conte blev udpeget som premiermin­ister.

Renzis ja til at gå i regering betød, at lederen af det populistis­ke højrefløjs­parti Lega og davaerende indenrigsm­inister, Matteo Salvini, blev holdt uden for magten. Det var ellers ham, der havde opløst sin regering og håbet på et nyvalg.

Renzi har udtalt, at beslutning­en om at forlade regeringss­amarbejdet er »i landets bedste interesse«. Premiermin­ister Conte er lodret uenig.

»Jeg tror, at landet har svaert ved at forstå en krise på et tidspunkt, hvor der er så mange udfordring­er,« sagde Conte onsdag. Han vil nu prøve at afsøge muligheder­ne for at danne en ny regering. Lykkes det ikke, vil han ifølge italienske medier angiveligt forsøge at lave en ny aftale med Renzi. Et nyvalg ses som den sidste udvej. Renzi afviser ikke at støtte en ny Conte-regering.

»Vi er klar til alle former for diskussion­er,« lyder det fra manden, der – igen – har skabt kaos i italiensk politik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark