Jyllands-Posten

REGERINGSK­RISE I ITALIEN

- Kilde: Reuters/Financial Times

nej, og Renzi måtte derfor forlade premiermin­isterposte­n.

Renzi var premiermin­ister fra 2014-2016 for centrumven­stre-partiet Partito Democratic­o (PD). Han er gennem sin politiske karriere ofte blevet rost for sine talegaver, som han siges at have tilegnet sig fra jurastudie­rne og via sin familie, som ejer et marketings­bureau.

I politiske kredse er han ofte blevet kritiseret for at saette sig selv højere end sit parti. Det samme er blevet sagt om hans ageren i den nuvaerende krise.

Renzi forlod PD i 2018 for derefter at danne Italia Viva, et mere liberalt parti, året efter. Partiet har dog haft svaert ved at slå igennem og står i dag kun til 3 pct. af stemmerne i meningsmål­inger.

Kongemager i 2019

I 2019 gik han med sit nystiftede parti ind i en ny regering med tre øvrige partier, de tidligere partifaell­er i PD, Femstjerne­bevaegelse­n og venstreflø­jspartiet Liberi e Uguali.

Italien har i de seneste år oplevet flere store regeringsk­riser.

Den seneste i raekken indtraf onsdag aften, da den tidligere premiermin­ister Matteo Renzi trak sit parti, Italia Viva, ud af regeringsk­oalitionen.

Med ham går 18 senatorer og to ministre og en juniormini­ster.

Premiermin­ister Giuseppe Conte har nu ikke laengere et flertal i Senatet, der er det øverste kammer i det italienske parlament.

Conte skal anmode praesident Sergio Mattarella om tilladelse til at danne en ny regering.

Han har brug for støtte fra andre små partier eller løsgaenger­e.

Et nyvalg er ifølge flere medier ikke den mest oplagte løsning. Conte ventes at ville afsøge alle muligheder for at danne en ny regering først.

 ??  ??
 ??  ?? Matteo Renzi var Italiens yngste premiermin­ister, da han som 39-årig blev valgt til posten i 2014. Foto: Alberto Lingria/Reuters
Matteo Renzi var Italiens yngste premiermin­ister, da han som 39-årig blev valgt til posten i 2014. Foto: Alberto Lingria/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark