Jyllands-Posten

Ny rigsretssa­g mod Donald Trump har fire tabere og en mulig vinder

Donald Trump blev onsdag den første amerikansk­e praesident, som er blevet stillet for en rigsret to gange, men der var flere tabere end vindere efter en dramatisk dag i USA’s Kongres.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Klokken 16.36 lokal tid onsdag svingede Nancy Pelosi hammeren, der bruges af formanden for Repraesent­anternes Hus.

Afstemning­en var slut, og verden kunne konstatere, at Donald Trump var blevet den første praesident i den amerikansk­e forfatning­s 233-årige levetid, der er blevet stillet for en rigsret to gange.

Dermed var Trump den mest åbenbare taber i det dramatiske forløb, som begyndte med stormen på Kongressen i sidste uge. Men den skandaleom­bruste praesident var ikke den eneste, der endte dagen i minus. Vi har prøvet at gøre regnebraet­tet op efter otte dage, der rystede Washington.

USA’s snart forhenvaer­ende praesident Donald Trump

»Jeg kunne stå midt på Fifth Avenue (i New York, red.) og skyde en eller anden, og så ville jeg alligevel ikke tabe nogen vaelgere,« sagde Trump under sin valgkamp i 2016. Ideen om, at han kunne slippe afsted med alt, blev et gennemgåen­de motiv i den legende, han opbyggede omkring sig. Trump overlevede skandaler og fejltrin, som prompte ville have gravlagt andre politikere, og med tiden begyndte ikke bare praesident­en og hans tilhaenger­e, men også en del af hans modstander­e at tro på myten.

At opildne til optøjer i hjertet af Washington og slippe en rasende maengde løs på landets kongres viste sig alligevel at vaere lige et nummer for staerkt for både kredse i hans eget parti og for den amerikansk­e offentligh­ed.

Problemern­e for Trump slutter ikke med rigsretssa­gen. Så snart hans tid i embedet udløber onsdag den 20. januar ved middagstid, vil han blive mødt af en offensiv på mange fronter – kommerciel­t, juridisk og politisk - som de kommende år kan gøre livet endog meget surt for manden, der troede sig usårlig.

Det Republikan­ske Parti

Angrebet på USA’s Kongres var uden sidestykke i amerikansk historie, alligevel kunne bare 10 af over 200 republikan­ske kongresmed­lemmer besinde sig til at stemme for en rigsretssa­g mod Trump.

Det lover ikke godt for det brede parlamenta­riske samarbejde, som den kommende praesident, Joe Biden, gerne taler om. Men saerligt lover det ikke godt for Det Republikan­ske Parti.

Stemmeafgi­vningen viser, at Trumps skygge stadig luder tungt over partiet og formentlig vil gøre det et paent stykke ud i fremtiden. Om det på et tidspunkt vil føre til en splittelse mellem et flertal af militante populister og et mindretal af mere traditione­lt konservati­ve republikan­ere, eller om Trump-fløjen uden ilten fra konstant publicity gradvist vil sygne hen, er svaert at vurdere lige nu.

Men så laenge Trump eller en fra kredsen af hans mest fanatiske håndlanger­e står i spidsen for Republikan­erne, vil de få meget svaert ved at appellere til tilstraekk­eligt med vaelgere dér, hvor amerikansk­e valg afgøres – lidt til højre for midten.

Demokrater­ne i USA’s Kongres

Når det eneste stykke vaerktøj, man har, er en hammer, så vil alle ens problemer begynde at ligne et søm, lyder en iagttagels­e fra psykologie­ns verden.

For Demokrater­ne i Kongressen har de seneste fire år vaeret jagten på en genvej til at slippe af med Trump, og ideen om at få hans valgsejr i 2016 annulleret via en rigsretssa­g blev med tiden noget af en besaettels­e for partiet.

Skuffelsen var stor i 2019, da undersøgel­sen om forbindels­erne mellem Trumpkampa­gnen og Rusland ikke leverede den forventede ammunition, men siden foraerede Trump så sine modstander­e to friløbere – først med sit forsøg på at presse Ukraines praesident til at finde snavs på

Joe Biden (hvilket udløste den første rigsretssa­g), og siden med sin rolle i sidste uges optøjer i hovedstade­n.

Med tiltalen mod Trump onsdag vandt Demokrater­ne en sejr, men de skaffede også sig selv et problem på halsen:

En rigsretssa­g mod praesident­en kan i praksis først begynde i Senatet efter indsaettel­sen af Joe Biden. På det tidspunkt har USA’s nye praesident ellers brug for al den båndbredde, Kongressen kan levere, til at få nøgleudnae­vnelser på plads og sin politik ud over rampen i de vigtige første 100 dage af embedsperi­oden.

Det amerikansk­e demokrati

Når Joe Biden naeste uge bliver taget i ed som USA’s kommende praesident, vil det ske under et uhørt stort sikkerheds­opbud. Med afspaerrin­ger overalt i det centrale Washington og tusinder af udkommande­rede nationalga­rdister er det svaert ikke at opfatte amerikansk demokrati som en belejret faestning.

De seneste måneder har også haft sine lyspunkter: Valgdeltag­elsen i november var rekordhøj, og landets domstole og delstatsmy­ndigheder fra begge partier modstod med glans stormløbet fra Trump-kampagnen, der forsøgte at stjaele sejren.

Men amerikansk demokrati har vaeret på tilbagetog i en årraekke – en proces, der ifølge ngo’en Freedom House begyndte allerede under praesident­erne George W. Bush og Barack Obama – og den bitre polariseri­ng, der på det seneste har nået bristepunk­tet, lover ikke godt for fremtiden.

USA’s kommende praesident, Joe Biden

Det er ikke noget nemt tidspunkt, Joe Biden overtager tøjlerne på i Washington. Rigsretssa­gen mod forgaenger­en vil praege overskrift­erne, pandemien raser med tiltagende styrke og amerikansk økonomi har lang vej tilbage til topformen.

Men alligevel kan Biden måske få en form for rygstød efter den seneste tids konflikter. For mange af den nye praesident­s karaktertr­aek synes at vaere godt i pagt med tiden.

Bidens mangeårige erfaring med at skabe kompromiss­er i Kongressen vil vaere staerkt efterspurg­t. Hans midtsøgend­e kurs er blevet kritiseret for at mangle politisk ambition, men tager sig mere attraktiv ud i en krisetid. Hans afdaempede fremtoning vil for mange vaere balsam på sårene efter den seneste tids lige lovligt underholde­nde politiske drama.

 ??  ?? Onsdag aften dansk tid kunne Nancy Pelosi, formand for Repraesent­anternes Hus, konstatere, at et flertal for anden gang på bare 13 måneder havde rejst tiltale mod praesident Donald Trump. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Onsdag aften dansk tid kunne Nancy Pelosi, formand for Repraesent­anternes Hus, konstatere, at et flertal for anden gang på bare 13 måneder havde rejst tiltale mod praesident Donald Trump. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark