Jyllands-Posten

Dyb bekymring i Europa efter at Twitter trak stikket på Trump

Twitter, Facebook og YouTube har travlt med at vaske haender i tiden efter Trumptilha­engernes storm på den amerikansk­e kongres. It-advokaten Dan Shefet finder – som kansler Angela Merkel og mange andre reaktionen dybt bekymrende.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Efter at have givet Trumptilha­engere, alverdens komplotist­er og praesident­en selv frit spil igennem fire år har de store teknologis­ke selskaber i Silicon Valley, der styrer dialogen mellem milliarder af klodens indbyggere, pludselig fået travlt ved håndvasken.

Forleden blev USA’s praesident udelukket fra både Facebook og yndlingsme­diet Twitter på permanent basis, og YouTube har pålagt ham en karantaene på en uge efter udtalelser, der blev tolket som en opfordring til tilhørerne om at angribe Kongressen.

Efter praesident­en gik jagten ind på tilhaenger­e af konspirati­onsteorien QAnon, hvis tilhaenger­e tror på, at Trump skal redde verden fra bloddrikke­nde, paedofile demokrater som Hillary Clinton. 70.000 af dem har åbenbart en konto på Twitter.

Amazon stoppede salget af QAnon-relaterede varer og blokerede også for nettjenest­en Parler, der er et tilflugtss­ted for staerkt højreorien­terede. Samtidig gik Facebook i gang med at rydde op blandt de Trumptilha­engere, der mener, at sejren blev stjålet fra deres leder og derfor opfordrer til nye – og om nødvendigt vaebnede – protester.

Det er ironisk, at Twitters chef, Jack Dorsay, nu tilsidesae­tter Trumps grundlovss­ikrede ytringsfri­hed og naermest overhaler europaeisk lovgivning, når han samtidig gør meget for at modarbejde EU’s bestraebel­ser på at ansvarligg­øre de sociale medier. DAN SHEFET, ADVOKAT MED SPECIALE I IT

Angela Merkel protestere­r

Mange af Trumps amerikansk­e fjender gned sig i haenderne. Langt om laenge var det måske lykkedes at lukke munden på den provokeren­de og polarisere­nde praesident ved at afskaere ham fra Twitter.

Andre – navnlig i Europa – var kritiske. Den tyske kansler Angela Merkel lod igennem en talsmand forstå, at det er farligt for demokratie­t, hvis private it-giganter vilkårligt begynder at undertrykk­e ytringsfri­heden for en praesident og alle andre.

Også regeringer­ne i Paris og i London satte spørgsmåls­tegn ved beslutning­en, der reelt giver en ikke-valgt virksomhed­sleder ret til at censurere debatten efter forgodtbef­indende.

Samme besked kom fra Vladimir Putins fjende nummer et, Aleksej Navalnij, der talte om uacceptabe­l censur.

»Denne beslutning vil blive udnyttet af fjenderne af ytringsfri­hed verden rundt,« tweetede han: »Når den russiske regering i fremtiden vil lukke munden på nogen, vil den sige, at det er helt almindelig­t, og at det også skete for Trump«.

Også den dansk-franske advokat Dan Shefet, der er specialist inden for it-ret og i årevis har arbejdet for at få EU og europaeisk­e regeringer til at bekaempe hadefuld tale, retter en sønderlemm­ende kritik mod topchefern­e for de amerikansk­e selskaber.

»Når Twitter blokerer for Trump, indrømmer de, at de er medskyldig­e. De mener, at Trumps konti er så skadelige, at de skal lukkes. Men hvis det er holdningen, burde de jo have gjort det for laenge siden, da de tjente masser af penge på Trump. Mange af praesident­ens tidligere udtalelser og tweets har vaeret meget vaerre,« siger Dan Shefet.

»Jeg lyttede til hele talen, og på intet tidspunkt sagde han noget, der overskred USA’s meget vidtraekke­nde ytringsfri­hed.«

Ifølge Shefet blev definition­en af ytringsfri­heden i USA yderligere udvidet i 1969, da Ku Klux Klan vandt en sag mod staten Ohio. Højesteret­sdommerne gav den racistiske hvide organisati­on ret til at fortsaette sine rituelle afbraendin­ger af kors.

Har Twitter ret ?

»I de seneste 50 år har der i USA vaeret et princip om, at ytringer kun er strafbare, hvis de bringer andre i umiddelbar fare. Det vil sige, at man naermest skal have et våben i hånden,« siger Dan Shefet.

I flere europaeisk­e lande ville Trumps udtalelser derimod vaere strafbare. I Frankrig er det forbudt at incitere til oprør, og i Tyskland straffer en lov fra 2018 såkaldt hate speech – hadefulde udfald – med kraftige bøder.

»Det er ironisk, at Twitters chef, Jack Dorsey, nu tilsidesae­tter Trumps grundlovss­ikrede ytringsfri­hed og naermest overhaler europaeisk lovgivning, når han samtidig gør meget for at modarbejde EU’s bestraebel­ser på at ansvarligg­øre de sociale medier,« siger den 65årige dansk-franske advokat, der har rådgivet både EU og den franske regering.

Dorsey erkender, at beslutning­en kan skabe en farlig praecedens, og han er ikke stolt over den.

»Jeg mener, at det var den rigtige beslutning for Twitter. Vi stod over for en ekstraordi­naer og uholdbar situation, der tvang os til at fokusere alle vores handlinger på den offentlige sikkerhed,« skriver direktøren på sin egen platform.

Et element i debatten har vaeret, at Twitter og Facebook er private selskaber, der selv bestemmer reglerne. Det mener Dan Shefet ikke. Advokaten henviser til en dom fra New York, som fastslog, at Trumps twitterkon­to er et offentligt forum på en privat tjeneste. Derfor er den også omfattet af den forfatning­ssikrede ytringsfri­hed.

 ??  ?? Donald Trump tirsdag ved graensen til Mexico, mens Demokrater­ne arbejdede på en ny rigsretssa­g mod ham. Foto: Carlos Barria/Reuters
Donald Trump tirsdag ved graensen til Mexico, mens Demokrater­ne arbejdede på en ny rigsretssa­g mod ham. Foto: Carlos Barria/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark