Jyllands-Posten

USA truer Europa i kamp mod Nord Stream 2

Danske virksomhed­er er blevet kontaktet af USA, der advarer om nye sanktioner. De sidste rør skal laegges frem til maj.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

I mere end et år har stumperne af de uforbundne ender af Nord Stream 2-rørledning­erne ligget i fred og ro på Østersøens bund. Men fredag genoptages arbejdet, der skal forbinde de rør, der kommer ud fra Tyskland, med dem, der kommer fra Rusland.

Står det til USA, skal arbejdet imidlertid aldrig nå i mål. Den amerikansk­e modvilje mod projektet har vaeret stor i årevis, og de seneste måneder har den amerikansk­e administra­tion skruet op for truslerne mod de europaeisk­e virksomhed­er, der er engageret i anlaegsarb­ejdet.

USA vedtog i 2019 sanktioner mod selskaber, der laegger rør for Nord Stream 2, hvilket fik det schweizisk­e rederi Allseas til at traekke sig ud af projektet. Gazprom gik derefter i gang med at finde et andet fartøj til arbejdet, og det er nu lykkedes.

Det er på den baggrund, at de amerikansk­e lovgivere i slutningen af 2020 besluttede at udvide sanktioner­ne om rejseforbu­d og indefrysni­ng af midler, så de våben nu også kan bruges mod europaeisk­e selskaber, der arbejder med f.eks. forsikring og certificer­ing af Nord Stream 2.

De seneste uger er det blevet fulgt op af en offensiv amerikansk udenrigstj­eneste, der har taget kontakt til europaeisk­e virksomhed­er, som den antager arbejder for Nord Stream 2.

»Vi prøver at fortaelle virksomhed­erne om risikoen og beder dem indtraenge­nde om at traekke sig ud, før det er for sent,« sagde en regeringsk­ilde til Reuters i denne uge.

Også danske virksomhed­er er blevet kontaktet af den amerikansk­e administra­tion, oplyser Udenrigsmi­nisteriet i en mail.

Mens praesident Donald Trump ofte har angrebet rørledning­en og EU for at acceptere den, er det fortsat omgaerdet med en vis usikkerhed, hvilken tilgang Joe Biden vil have, når han overtager magten i naeste uge. Som vicepraesi­dent under Barack Obama var Biden kritisk. USA’s modvilje begrundes officielt med, at projektet øger Europas afhaengigh­ed af russisk gas. Samtidig er det velkendt, at USA gerne vil eksportere flydende naturgas (LNG) til Europa.

Sure europaeere

Uanset motiverne møder USA’s trusler om sanktioner mod europaeisk­e virksomhed­er – såkaldte ekstraterr­itoriale sanktioner – stor utilfredsh­ed i Europa.

EU-Kommission­en er på vej med et udspil, der skal styrke Europas suveraenit­et, og som skal indeholde bedre muligheder for at svare igen på sanktioner som disse.

»Ekstraterr­itoriale sanktioner mod europaeisk­e virksomhed­er er et meget vidtgående skridt, som vi fra dansk side er kritiske over for. Det har vi også gjort klart både direkte over for USA og via EU. Det vil vi fortsaette med over for den nye administra­tion,« skriver udenrigsmi­nister Jeppe Kofod i en udtalelse og fortsaette­r:

»Jeg er fuldstaend­ig enig i den amerikansk­e modstand mod Nord Stream 2. Det har jeg vist også fået gjort ganske klart i årenes løb. EU skal vaere mindre afhaengig af russisk gas – ikke udbygge og forlaenge vores afhaengigh­ed. Når dele af projektet finder sted i dansk farvand, er det alene, fordi de danske myndighede­r naturligvi­s lever op til vores havretlige forpligtel­ser om at lade transitrør­ledninger passere vores farvande. Men det er ikke et projekt, som vi har bedt om eller politisk godkendt.«

Også den tyske regering vender sig mod USA’s offensiv.

»Sanktioner mellem partnere er den helt forkerte vej at gå. I sidste ende er det vores suveraene beslutning, hvem vi vil købe energi fra,« sagde udenrigsmi­nister Heiko Maas under et besøg i Moskva for nylig.

Ifølge tidsplanen for anlaegsarb­ejdet laegges de sidste rør i dansk farvand af skibet ”PLV Fortuna”. Den første uges tid bruges på undersøgel­ser, inden selve rørlaegnin­gen vil foregå fra sidst i januar til anden halvdel af maj. Derefter skal de sidste rør laegges i tysk farvand.

 ??  ?? TYSKLAND
TYSKLAND

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark