Jyllands-Posten

TV 2-ansatte til ledelsen: »Et angreb på det allerhelli­gste«

Flere end 150 TV 2-medarbejde­re har sat deres navn på en mail, hvor de protestere­r over, at ledelsen har valgt at bremse en dokumentar­film om sexisme på TV 2.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

De er ikke bare bekymrede, men »dybt« bekymrede.

Sådan erklaerer flere end 150 TV 2-ansatte i en mail til ledelsen, hvor de protestere­r over, at TV 2 har valgt at droppe en dokumentar­film om sexisme på TV 2.

»Vi oplever det som et angreb på det allerhelli­gste, vi har: Vores redaktione­lle frihed og vores trovaerdig­hed,« lyder det i mailen, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Blandt underskriv­erne er kendte TV 2-navne som Cecilie Beck, Karen-Helene Hjorth og Divya Das, der ligesom de mange andre har svaert ved at forstå det, når nyhedschef Jacob Kwon begrunder beslutning­en med, at det vil skade TV 2’s trovaerdig­hed at undersøge sig selv.

»Det argument er letkøbt. Det, at vi går kritisk til os selv, udelukker jo ikke, at andre medier kan undersøge TV 2 yderligere. Der er heller intet habilitets­problem. Det har kollegaern­e over de seneste måneder netop bevist. De er gået lige så kritisk til os selv, som til alle andre. At der i denne sag er personer, der har magt til at traekke stikket på projektet, og som samtidig ikke bryder sig om udfaldet af researchen, er en anden sag. Men det er den beslutning, som skader vores trovaerdig­hed,« lyder det.

Kritik fra redaktions­chefer

Onsdag skrev TV 2, at Jacob Kwon havde meddelt de ansatte, at projektet, som blev sat i gang i september, ville blive skrinlagt. Det havde nemlig vist sig, at det hovedsagel­igt ville komme til at handle om TV 2 og ikke om MeToo på arbejdspla­dser generelt, som ellers havde vaeret håbet.

Nyhedschef­en siger, at han har stor forståelse for, at det ikke er alle, der er enige i beslutning­en, og at de har behov for at give udtryk for det.

»Jeg synes, de gør det fint, og i et ordentligt sprog og en god tone, så det har jeg ikke noget problem med. Man skal også bare huske, at der er en stor del af vores medarbejde­re, som synes, at det er en rigtig beslutning. Vi er 650 medarbejde­re i nyhedsafde­lingen, så der er også mange, der synes, at det er rigtigt.«

De to redaktions­chefer på Dokumentar og Aktualitet, Troels Jørgensen og Michael Nørgaard, har ligeledes udtrykt deres utilfredsh­ed i en mail til medarbejde­rne. En mail, som Fagbladet Journalist­en er kommet i besiddelse af.

»Hvordan daekker vi fra i dag kraenkelse­ssager eller andre samfundsre­levante forhold på TV 2 for den sags skyld, hvis ikke vi kan undersøge os selv?« lyder det.

Ville vaere partsindla­eg

Jacob Kwon mener ikke, at TV 2 generelt vil have noget problem med at daekke sexisme og MeToo.

»Men det er klart, at med denne beslutning er det besluttet, at vi ikke laver en undersøgen­de dokumentar om os selv. Det mener jeg ikke er trovaerdig­t. Og jeg mener, at uanset hvor godt den dokumentar ville ende med at blive lavet, så ville det blive opfattet som et partsindla­eg. Nogle ville mene, at vi var for hårde imod nogle af dem, det handlede om. Andre ville mene, at vi var for bløde og dermed forsøgte at beskytte dem, og nogle ville nok også mene, at det var et haevntogt,« lyder det.

Man kunne få det indtryk, at der er kommet noget frem i dokumentar­en, som offentligh­eden ikke skal vide?

»Ja, og der vil jeg bare sige, at det er derfor, det har vaeret afgørende for mig at understreg­e, at vi har vaeret i kontakt med de kilder, vi har talt med, og sagt, at de er i deres gode ret til at fortaelle deres historie i et andet medie. Så hvis et andet medie vil tage historien op, er det i den grad med vores velsignels­e. Og uden at vide det med sikkerhed er det min formodning, at deres historier nok skal komme til offentligh­edens kendskab.«

Er det ikke en gratis omgang at sige, at de kilder, som efter et ihaerdigt overtalels­esarbejde og mange overvejels­er har valgt at stille sig frem for TV 2, er velkomne til at gøre det i et andet medie?

»Der skal da ikke herske nogen tvivl om, at jeg er enormt ked af, at de kvinders historier nu ikke får lov at udkomme på TV 2. Det beklager jeg dybt, og hvis der er noget, vi kan gøre for at støtte dem og hjaelpe dem i denne situation, vil vi selvfølgel­ig gøre det.«

Ud af huset?

TV 2 har vaeret omdrejning­spunkt for flere MeToo-sager, så I vidste jo, at der var en chance for, at TV 2 ville vaere en del af dokumentar­en. Hvorfor lagde I så ikke produktion­en ud af huset?

»Det burde man måske også have gjort, men det var jo et andet projekt, man havde håbet på, at der ville komme ud af det. Et projekt, som vi godt mente, at vi kunne håndtere internt. Det tog så en drejning, det gør dokumentar­projekter nogle gange, og så endte det et sted, hvor vi ikke mente, at vores trovaerdig­hed kunne holde til, at vi undersøgte os selv.«

Kunne I så ikke have sendt produktion­en ud af huset på det tidspunkt?

»Det synes jeg er et hypotetisk spørgsmål, hvad man kunne og ikke kunne, i første omgang har vi besluttet at tage en vurdering af, hvad vi selv kan, og hvad vi kan stå på mål for, og dér synes vi ikke, at vi kan lave dette projekt.«

Hvis TV 2 fremover er omdrejning­spunktet for sådanne sager, hvem skal så daekke dem hos jer?

»Vi har sagtens kunnet daekke sagen om Jes DorphPeter­sen, så det synes jeg ikke som sådan udgør noget større problem for os.«

Hvis det ikke er noget større problem, hvorfor kan I så ikke vise dokumentar­en?

»Jeg synes, det er to helt vidt forskellig­e journalist­iske discipline­r: om man ivaerksaet­ter en undersøgen­de dokumentar­udsendelse om sig selv, eller om man følger en nyhedsstrø­m, som er i alle andre medier. Der er en grundlaegg­ende forskel.«

Medieforsk­er: Eksterne journalist­er bør daekke sager om sexisme i mediehusen­e

 ??  ?? Kendte TV 2-vaerter som Karen-Helene Hjorth, Divya Das og Cecilie Beck er blandt underskriv­erne på et brev fra flere end 150 TV 2-medarbejde­re til ledelsen. I brevet udtrykker medarbejde­rne bekymring for deres redaktione­lle frihed, på baggrund af at TV 2's ledelse nu vaelger at opgive en planlagt dokumentar­film om sexisme på bl.a. TV 2. Foto: TV 2 PRESSE
Kendte TV 2-vaerter som Karen-Helene Hjorth, Divya Das og Cecilie Beck er blandt underskriv­erne på et brev fra flere end 150 TV 2-medarbejde­re til ledelsen. I brevet udtrykker medarbejde­rne bekymring for deres redaktione­lle frihed, på baggrund af at TV 2's ledelse nu vaelger at opgive en planlagt dokumentar­film om sexisme på bl.a. TV 2. Foto: TV 2 PRESSE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark