Jyllands-Posten

Medieforsk­er: Eksterne journalist­er bør daekke sager om sexisme i mediehusen­e

Medierne bliver nødt til at hyre eksterne freelancej­ournaliste­r, produktion­sselskaber eller andre medier til at daekke MeToo-sager i eget hus, hvis de vil bevare deres trovaerdig­hed og uafhaengig­hed, lyder det fra medieforsk­ere.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

Kan medierne daekke sager om MeToo i egne raekker, uden at det får konsekvens­er for deres trovaerdig­hed?

Det mener medieforsk­ere er svaert.

Onsdag kom det frem, at TV 2 agter at droppe dokumentar om MeToo, som angiveligt skulle gå i dybden med sexisme og seksuelle kraenkelse­r på arbejdspla­dser. Ledelsen har besluttet at laegge arbejdet med dokumentar­en ned, fordi den kom til udelukkend­e at handle om TV 2, og det ville vaere utrovaerdi­gt at undersøge sig selv, lyder begrundels­en fra nyhedschef Jacob Kwon.

Beslutning­en har fået flere end 150 medarbejde­re til at protestere, fordi de mener, at det vil skade tv-stationens trovaerdig­hed ikke at publicere samfundsre­levante og kritiske historier om TV 2.

Habilitets­problemer

Selvstaend­ig medieforsk­er Søren Schultz Jørgensen kan godt forstå medarbejde­rnes aergrelse, men ifølge ham er spørgsmåle­t, hvorvidt journalist­erne kan bruge deres kritiske sans til at lave god journalist­ik om dem selv.

Hvis man spørger medieforsk­eren, kan TV 2 ikke vaere afsender på en dokumentar, som handler om TV 2 selv:

»Jeg mener, at beslutning­en er baseret på nogle fuldstaend­ig rigtige overvejels­er, fordi det er virkelig et graenselan­d, når medier begynder at beskaeftig­e sig med sig selv. Det kan ikke undgå at skabe habilitets­problemer. Det betyder ikke, at historien ikke er super vigtig, men det er ikke sikkert, at TV 2 er den rigtige til at lave den.«

Trovaerdig­hed er en del af problemati­kken, men ifølge Søren Schultz Jørgensen er det store spørgsmål, hvorvidt TV 2’s dokumentar kan blive balanceret nok. Hvis man undersøger sig selv, er der stor sandsynlig­hed for, at det er svaerere at finde den rette balance og kunne distancere sig fra stoffet, understreg­er medieforsk­eren.

TV 2 er ikke alene

En raekke andre medier daekker også sexisme og MeToo i mediebranc­hen på egen arbejdspla­ds. Eksempelvi­s meddelte Politiken tirsdag, at man har haft fem personales­ager på baggrund af samtaler med 50 tidligere og nuvaerende kvindelige medarbejde­re. I alle tilfaelde har det resulteret i advarsler, og Politiken har igangsat en større undersøgel­se.

Lars Kabel, medieforsk­er og lektor ved Danmarks Medie- og Journalist­højskole, tror ikke, at medierne kan sikre uafhaengig­hed i daekning af sexisme i egne raekker, men har et andet forslag:

»Man kan måske udpege nogle redaktione­lle medarbejde­re, som har en eller anden form for godt omdømme,« forklarer Lars Kabel.

I TV 2’s tilfaelde havde det vaeret en god idé, at eksterne produktion­sselskaber blev bedt om at lave dokumentar­en, for det ville forlaenge afstanden mellem aktørerne og journalist­erne, vurderer Lars Kabel.

Søren Schultz Jørgensen mener dog, at medierne bør gå skridtet videre for at sikre deres trovaerdig­hed og habilitet i daekning af historier om sexisme:

»For mig at se er der ingen forskel på, om man daekker sig selv redaktione­lt eller laver interne undersøgel­ser. Ingen af delene kan give den distance og nøgternhed, der er brug for. Derfor har TV 2 jo også fået hjaelp fra eksterne advokater til at undersøge tingene internt. Det samme har Ekstra Bladet og Politiken. Der er brug for samme distance og nøgternhed journalist­isk.«

Han foreslår, at medierne hyrer ikkeansatt­e parter, f.eks. freelancej­ournaliste­r eller eksterne produktion­sselskaber, til at lave denne form for journalist­ik.

Kan det blive et problem for TV 2 at daekke sexisme og MeToo i fremtiden?

»Ja, men ikke kun på grund af den her sag, men fordi MeToo i forvejen har kastet et stort søgelys på TV 2. Men TV 2 er jo ikke alene. Ekstra Bladet, Politiken og flere andre medier står med samme dilemma. Alle mediehuse står med en vanskelig opgave. Hvis historiern­e skal have en balance og trovaerdig­hed, er man nødt til at komme ud over det problem med, at journalist­er skriver om egen

Alle mediehuse står med en vanskelig opgave. Hvis historiern­e skal have en balance og trovaerdig­hed, så er man nødt til at komme ud over det problem med, at journalist­er skriver om egen arbejdspla­ds og sig selv. SØREN SCHULTZ JØRGENSEN, MEDIEFORSK­ER

arbejdspla­ds og sig selv,« afslutter Søren Schultz Jørgensen.

Dagbladene vil selv

Ansvarshav­ende chefredakt­ør på Ekstra Bladet Poul Madsen er ikke nervøs for at daekke historier om sexisme i egne raekker.

»Vi er kritiske over for alle – også os selv. Derfor har vi også daekket vores egen sexismeopr­ydning, men naturligvi­s er det besvaerlig­t, men som ansvarshav­ende understreg­ede jeg, at jeg ikke på nogen måde ville blande mig i det, vi bragte.«

Han vil ikke hyre eksterne journalist­er ind til at daekke interne sager om sexisme.

Jacob Nybroe, JyllandsPo­stens ansvarshav­ende chefredakt­ør, har som udgangspun­kt ingen problemer med at deltage i afdaekning­en af sexisme i offentligh­eden.

»Ifald vi på Jyllands-Posten havde aktuelle sager, ville vi dog sikre, at de var håndteret internt, så vores medarbejde­re ikke skal orienteres i offentligh­eden, og at de involvered­es forventnin­g om fortroligh­ed blev respektere­t. Andet ville vaere uordentlig­t.«

Jacob Nybroe fortaeller, at man primaert selv vil daekke interne forhold i avisen, men karakteren af eventuelle sager spiller en rolle.

»Hvis f.eks. jeg som ansvarshav­ende chefredakt­ør og arbejdsgiv­er var under anklage, ville det formentlig give mening at lade andre daekke den. Men selv med de bedste intentione­r ville vores position ved at daekke os selv eller betale andre for at gøre det kunne anfaegtes. Derfor er det jo så godt, at pressen også daekker hinanden, så der er en vis sandsynlig­hed for, at vi ikke kan undslå os det kritiske lys.«

Politikens ansvarshav­ende chefredakt­ør, Christian Jensen, er mere tilbagehol­dende i sit skriftlige svar.

»I første omgang skal vi lige have undersøgel­sens resultater. Vi kommer først til at dele dem med vores kolleger. Dernaest tager vi stilling til, hvordan vi deler dem med offentligh­eden.«

Han har ikke en endelig plan for, hvordan de vil behandle interne sager.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark