Jyllands-Posten

Nu skal rigsretten tale

-

Det er glaedeligt, at et naesten enigt folketing står bag beslutning­en om at stille tidligere udlaending­eminister Inger Støjberg for en rigsret.

Sagen om den ulovlige adskillels­e af unge asylpar har kørt laenge, og indstillin­gerne fra advokater er relativt klare. Både for Inger Støjberg og for andre implicered­e vil det vaere både mest fair og betryggend­e, at det er højt kvalificer­ede juridiske dommere, som saetter et punktum for sagen og forholder sig til uskyld eller skyld. Det er afgørende for sammenhaen­gskraften i Danmark, at det bliver domstolen og ikke politiske hjemmefilo­soffer, som skriver historien.

Støjberg-sagen er nemlig gjort af det stof, som er egnet til at splitte et samfund efter holdninger og til at få bekraeftet sin egen udlaegning af sagen i de mange ekkokamre på sociale medier. For nogle handler det kun om barnebrude og et opgør med en kultur, som ikke accepteres i Danmark. For andre handler det også om, at retssamfun­dets principper om individuel sagsbehand­ling og partshørin­g er blevet brudt. En tredje gruppe kan bare ikke lide Inger Støjberg og den stramme udlaending­epolitik, som hun står for.

Barnebrude kan ingen forsvare, og det er heller ikke dem, som rigsretten skal tage stilling til. Spørgsmåle­t er, om Inger Støjberg brød loven og misinforme­rede Folketinge­t.

At nedsaette en rigsret er alvorligt, og det hører heldigvis til sjaeldenhe­derne i Danmark. Man kan så spekulere i, om en eventuel domfaeldel­se og relativ mild strafudmål­ing vil vaere hele besvaeret og omkostning­erne vaerd. Tidligere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen har begrundet sin modstand mod rigsretten med, at ender det med en bøde til Støjberg, så vil hun kunne haevde, at det var alle pengene vaerd i hendes kamp for barnebrude.

Det er et fristende, men farligt synspunkt. Det helt centrale i rigsretten er spørgsmåle­t om skyld eller ikke skyld. Og dommernes vurdering af, om ministeren overholdt loven. Begynder vi allerede nu at forholde os til strafudmål­ing, underminer­er vi rigsretten som instans.

Det er i øvrigt bemaerkels­esvaerdigt, at Løkke Rasmussen, som vil raekke over midten i dansk politik, laegger ud med at stemme sammen med den yderfløj, som han vil vriste sig fri af. Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stemmer som partier imod.

I Venstre vil rigsretssa­gen traekke dybe spor. Partiforma­nden begrunder indstillin­gen med, at Venstre ikke kan leve med anklager om, at partiet ikke kerer sig om lov og ret. Inger Støjberg kritiserer beslutning­en for at vaere »den største mistillids­erklaering, man kan give en kollega i Folketinge­t«.

Flere Venstrefol­k vil stemme imod rigsretten. Heriblandt partiets mangeårige retsordfør­er, Preben Bang Henriksen, som begrunder sin stilling med, at han ikke tror, at sagen holder. Det kan vi af gode grunde ikke vide endnu. Men vi kan konstatere, at der i hvert fald er så meget tvivl om Inger Støjbergs ageren og rolle i sagen, at det for alle parter er bedst at få rettens afklaring.

Den konklusion er Socialdemo­kratiet også efter et laengere tilløb nået frem til. Statsminis­ter Mette Frederikse­n begrunder beslutning­en med, at det sker på baggrund af klare juridiske vurderinge­r, men gør det samtidig klart, at en minister både kan og skal saette den politiske retning og kunne udfordre embedsvaer­kets vurderinge­r og indstillin­ger.

Set i det lys står der meget mere på spil end Inger Støjberg og adskillels­en af 23 asylpar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark