Jyllands-Posten

Politik handler om retning, men også om personlige ambitioner

- ARNE MARIAGER tidl. chefredakt­ør, medlem af DR’s bestyrelse

For alle os, der udgør vaelgerkor­pset i det danske demokrati, handler politik om holdninger, om retninger. Bestemt af ideologisk­e eller pragmatisk­e, ja, endogså egoistiske motiver. Men for de mennesker, vi vaelger ind på Christians­borg for at styre landet, kommer der for langt de flestes vedkommend­e med årene yderligere tre begreber til: magt, forfaengel­ighed og personlige ambitioner.

Umiddelbar­t lyder det ikke sympatisk. Men i praksis er det både naturligt og uundgåelig­t. I politik handler det om magt. Ikke alene skal man kunne taelle til 90 – man skal også i egne raekker positioner­e sig og vaere blandt dem, der traeffer beslutning­er. Og forfaengel­igheden udfordres, fordi politik er et offentligt hverv. Medierne har de senere år naermest overdaekke­t Christians­borg. I dag er der flere journalist­er på Borgen, end der er folketings­medlemmer. Politikern­e eksponeres voldsomt – og søger i vid udstraekni­ng selv denne eksponerin­g. Fordi den fremmer politiske synspunkte­r. Men også fordi den fremmer egoet og er med til at sikre egen position.

De senere år rummer dansk politik en raekke eksempler på, hvordan personlige ambitioner har spillet en overordnet rolle i dansk politik. Sandsynlig­vis er dagens politikere ikke mere personligt ambitiøse end deres forgaenger­e. Men det er blevet mere almindelig­t at vise ambitioner­ne.

Da Poul Nyrup Rasmussen i 1992 vaeltede Svend Auken som formand for Socialdemo­kratiet, sendte det chokbølger gennem hele det politiske system. Da Venstre 28 år senere skilte sig af med såvel formand som naestforma­nd, var det naturligvi­s en stor mediebegiv­enhed. Men ingen var chokerede. Af den simple grund, at der i årevis havde vaeret tilløb til dette skifte. Der havde vaeret det berømte ”kaeldermød­e” i 2014 i Odense mellem formand Lars Løkke Rasmussen og naestforma­nd Kristian Jensen. Lunten var taendt. Det varede laenge, før braget kom. Men det kom.

Vi har også set personlige ambitioner føre til problemer hos Det Konservati­ve Folkeparti, hos SF, hos Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. De forskellig­e eksempler på uro internt i partierne er sandsynlig­vis et udtryk for en tendens i moderne politik: Et parti er ikke laengere en hellig organisati­on. En gang var der intet over og intet ved siden af partiet. Det var partiet frem for alt.

Sådan er det ikke laengere. Ligesom politik heller ikke laengere er et ideologisk spørgsmål – politik er ikke et kald. Det er blevet et håndvaerk, et arbejde. Folketinge­t er i stadig højere grad sammensat af mennesker, som ikke har nogen større erhvervser­faring. Til gengaeld har de en baggrund fra en højere laereansta­lt, og mange af dem er topuddanne­de til at beskaeftig­e sig med samfundssp­ørgsmål og offentlige embeder.

Problemet er bare, at man godt kan betragte politik som et arbejde, men det er et arbejde, man skal vaelges til af befolkning­en. Og derfor må alle de veluddanne­de politikere sørge for at vaere synlige, sørge for at vaere i medierne, sørge for at vaere kendte. For så vidt forståelig­t.

Så ønsket om magt, forfaengel­ighed og de personlige ambitioner går fint i spaend. I den forbindels­e er det vaerd at bemaerke, at Enhedslist­en tilsynelad­ende ikke har haft opslidende personopgø­r. Partiet har et rotationsp­rincip, så den enkelte politiker maksimalt kan sidde i Folketinge­t i to valgperiod­er. Det giver måske lidt mere plads til partiet og lidt mindre til personligh­ederne.

Problemet er bare, at man godt kan betragte politik som et arbejde, men det er et arbejde, man skal vaelges til af befolkning­en.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark