Jyllands-Posten

Hyppige lyntest er effektive smittejaeg­ere

- ANDREAS JENSEN forsker i epidemiolo­gi på Rigshospit­alet, statistike­r og ph.d. fra Københavns Universite­t

Lyntest mod covid-19 (antigentes­t) er et af de bedste redskaber til at mindske samfundssm­itten.

Det skriver mere end 50 eksperter i infektions­sygdomme under på i et åbent brev henvendt til de amerikansk­e politikere og beslutning­stagere. Michael Mina fra Harvard er primus motor for ekspertbre­vet, der blandt andet er underskrev­et af danske Kristian G. Andersen, som leder et forskertea­m på institutte­t Scripps Research i Californie­n.

Den nuvaerende teststrate­gi hviler i høj grad på PCR-test, der er flere dage om at give et testresult­at. Desuden er PCR-test så følsomme, at de kan opdage virus hos en person, selv hvis vedkommend­e stoppede med at vaere smitsom for flere uger siden.

Lyntest er ikke designet til at identifice­re så små maengder af virus, men er omvendt et oplagt vaerktøj til hurtigt at finde personer med et højt smitsomt niveau af virus.

Det primaere forbehold over for lyntest har vaeret den lave sensitivit­et, det vil sige den høje andel af falske negative. Men sensitivit­et afhaenger af, hvad man gerne vil måle.

Det perspektiv fremfører Mina i New England Journal of Medicine (det anerkendte tidsskrift, hvori vaccinestu­dierne fra PfizerBion­tech og Moderna f.eks. er publiceret), hvor hans pointe fremgår tydeligt af en illustrati­v figur. Det vaesentlig­e er at identifice­re smitsomme personer, så de (hurtigt) kan gå i isolation.

Til det formål kan lyntest have en sensitivit­et på mere end 90 pct., da de som naevnt er målrettet høje virusnivea­uer.

Den afgørende skelnen står mellem at finde de infektiøse vs. de inficerede personer. Lyntestens høje sensitivit­et, når det kommer til at opdage infektiøse/smitsomme personer, bekraeftes bl.a. i en klinisk evaluering fra Holland.

Omvendt kan den såkaldt positivt praedikter­ede vaerdi hos PCR-test vaere meget lav med hensyn til smitsomhed. Saerligt blandt grupper, hvor udbredelse­n af sygdommen er lav. Det vil sige, at hvis du er testet positiv i en PCR-test, så er der kun en lille chance for, at du rent faktisk stadig kan smitte andre.

Hvis lyntest anvendes hyppigt, kan de således vaere bedre end PCR-test til at undgå smittespre­dning. Hyppighede­n af de foretagne lyntest kan øges ved at lade folk foretage dem i eget hjem.

Et ny forsknings­projekt fra

Tyskland konkludere­r, at deltagerne lige så godt kunne teste sig selv sammenlign­et med at få det gjort af en sundhedspr­ofessionel. Desuden burde udbredt og let tilgaengel­ig informatio­n om udførelsen af lyntest føre til endnu større praecision.

Hvis du er testet positiv i en PCR-test, så er der kun en lille chance for, at du rent faktisk stadig kan smitte andre.

En sådan gren af testprogra­mmet ville give anledning til følgende scenarie. Hver borger står op om morgenen og stikker en vatpind op i sit naesebor. Vatpinden laegges på et papir (antigentes­ten) sammen med et par dråber, der kommer med det tilsendte testsaet. Et kvarter efter foreligger resultatet.

Hvis der er to streger på papiret, går man i coronaisol­ation, som retningsli­njerne foreskrive­r. Hvis der kun er én streg, gør man, som man ellers havde taenkt sig.

At sammenlign­e en lyntest med en PCR-test svarer således til at sammenlign­e en livvagt med en retsmedici­ner. Førstnaevn­te bruges til at forhindre katastrofe­n. Sidstnaevn­te bruges først, når skaden er sket.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark