Jyllands-Posten

Nedlukning smadrer de små butikker

-

Jeg ved godt, at ingen kan spå om fremtiden, men man bliver jo nødt til at stille spørgsmåle­t om, hvordan det skal gå for alle de små butikker i byerne rundtom i Danmark? De har nu igennem et helt år måttet lukke ned og åbne op igen og lukke ned igen. De har måttet se, at deres kunder måtte ty til at købe deres varer på nettet, ovenikøbet på regeringen­s anbefaling. Det må da siges at vaere årets reklame for nethandel og den mest konkurrenc­eforvriden­de udtalelse i mands minde. Det var en helt skaev anbefaling sagt af bureaukrat­er, der aldrig har vaeret i naerheden af at vaere selvstaend­ige.

Vi har i Danmark igennem mange år talt om, hvad vi kunne gøre for at modvirke den store butiksdød. Vi har set igennem mange år, hvordan alle de små lokale strøg blev fuldstaend­ig udraderet, og at naermiljøe­rne kom til at ligne bomberamte Mellemøste­n, mens mange ganske almindelig­e mennesker mistede deres arbejde, og butiksejer­ne mistede hele deres livsvaerk.

Det ser nu ud til, at det er ved at lykkes over al forventnin­g. Jeg stiller derfor spørgsmåle­ne på vegne af de klemte og de glemte: Hvorfor må en lille tøjbutik med én ansat ikke åbne, når den har skilt på døren om kun en kunde ad gangen, mundbind, sprit haender og afstand, når slagteren ved siden af må åbne med tre ansatte, må åbne med tre kunder ad gangen og kø udenfor, og skråt overfor er et stort åbent supermarke­d, hvor man også kan købe tøj og med rigtig mange ansatte, og hvor der myldrer kunder ind? Det er over min fatteevne. Det scenarie har varet snart et år, og den danske befolkning har suppleret med utallige såkaldte hjaelpepak­ker, som skal betales af den danske befolkning, og den regning bliver dyr. Der kan blive lavet nok så mange hjaelpepak­ker, men lukkede forretning­er kan ikke tjene penge. Det er derfor, de fleste små forretning­er kun har lukket om søndagen. Der mangler sund fornuft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark