Jyllands-Posten

Postnummer­et må ikke begraense valg

-

Mette Frederikse­n sagde i sin nytårstale, at vi skal have sammenhaen­g på tvaers af landet, men at muligheder­ne i dag er skaevt fordelt. Det kan vi kun give hende ret i. Vi er enige i, at vi skal have velfungere­nde provinsbye­r, små bysamfund og levende landdistri­kter, og at de unge skal kunne uddanne sig lokalt, hvor de bor og kommer fra. Dels ved vi, at laengere afstand betyder større risiko for frafald, dels er gymnasiale uddannelse­r med til at fastholde højtuddann­et arbejdskra­ft i lokalområd­et. Det er altså afgørende, at de unge kan vaelge en gymnasial uddannelse taet på deres bopael – uanset om de ønsker at gå på hf, hhx, htx eller stx.

Politikern­e står derfor over for afgørende valg om, hvordan uddannelse­s-Danmark skal se ud.

Gør man intet, vil søgningen mod storbyerne og faldende ungdomsårg­ange traeffe valget for dem og erodere det brede udbud af gymnasiale uddannelse­r i de dele af Danmark, som i politiske skåltaler ellers overøses med opmaerksom­hed. Der er behov for tiltag for at holde hånden under de mindre gymnasier uden for de store byer, og vel at maerke tiltag, som ikke bare flytter midler fra andre gymnasier. De små gymnasier er nemlig forholdsma­essigt langt dyrere at drive, da de skal have de samme grundfunkt­ioner som store. Kravene er de samme til små gymnasier som til store, og der er det et problem, at tilskud primaert gives pr. elev.

De små gymnasier skal også have mulighed for et bredt fag- og studieretn­ingsudbud, så de unge har de samme muligheder i hele landet. Det opleves oftere på et lille gymnasium, at hold ikke kan fyldes op, og der skal gennemføre­s undervisni­ng på små valghold med måske kun 6-7 elever.

Det er regeringen bevidst om, og derfor får nogle skoler med treårige gymnasiale uddannelse­r et udkantstil­skud. Problemet er bare, at på erhvervsgy­mnasierne er udkantstil­skuddet kun ca. 10 pct. af det udkantstil­skud, der gives til de almene gymnasier. For eksempel får handelsgym­nasierne til hhx i Tønder, Varde og Glamsbjerg (på Vestfyn) hver et udkantstil­skud i 2021 på 226.000 kr., men hvis de blev tildelt som et alment gymnasium, ville de i få henholdsvi­s 2,7, 2,7 og 2,0 mio. kr.

I 2021 skal gymnasieud­dannelsern­es tilskudssy­stem – taxameters­ystemet – forhandles i Folketinge­t. I forhandlin­gerne er det vigtigt, at der tilføres midler, så alle skoler stilles lige i forhold til at kunne yde eleverne en ordentlig service og give dem et relevant og alsidigt fag – og studieretn­ingstilbud. Det er nødvendigt for alle uddannelse­r, at tilskudssy­stemet understøtt­er en god kvalitet og daekker omkostning­erne ved den enkelte uddannelse, så alle unge – uanset hvor de bor – har lige uddannelse­smulighede­r.

Den ekstra tildeling af midler til udkantsgym­nasierne på det erhvervsgy­mnasiale område, og dermed en harmoniser­ing af udkantstil­skuddene, er et lille indgreb, som ikke kan afvente det store taxametere­ftersyn. Det kraever handling nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark