Jyllands-Posten

Forurenet drikkevand er vores ansvar

- SIGNE MUNK folketings­medlem (SF), sygeplejer­skestudere­nde, blogger

Selvom det nok er lidt tid siden, at de fleste har vaeret ude at rejse, så kan man nok godt genkalde bismagen af klor i drikkevand­et, når man rejser ude i verden. Eller når man forsigtigt spørger på hotellet, om man nu også kan drikke vandet fra hanen uden at få maveonde. Den situation minder altid mig om, hvor taknemmeli­g jeg er for det danske drikkevand.

Til hverdag opleves det som en selvfølgel­ighed, men vi er desvaerre ved at saette vores unikke drikkevand over styr med brug af sprøjtegif­t i både landbruget, i kommunerne og hjemme hos haveejerne. Det er en faelles opgave at få smidt sprøjtegif­ten på pension, som også kraever politiske handling.

Det er helt saerligt, at vi danskere kan nyde godt af drikkevand, som har behøvet minimal rensning og er helt naturligt. Det er en helt unik ressource, som mange andre lande i verden kun drømmer om. Men brugen af sprøjtegif­t truer vores rene drikkevand.

Vi glemmer at passe på de gaver, vi har fået fra naturen. Vi forurener naturen uden ordentlig forståelse for konsekvens­erne, og det skal stoppe.

I disse år håber jeg, at det går op for de fleste, at naturen har set graensen for, hvor meget vi kan udpine den med forurening af sprøjtegif­te, naeringsst­offer og plast. Bare for at naevne nogle få årsager til voksende miljøprobl­emer i Danmark.

Derfor er det også på tide at tage et valg om, hvorvidt vi vil passe på vores naturlige ressourcer, eller om vi vil fortsaette den stigende forurening. Det valg handler om meget mere handling og mindre snak. For i virkelighe­den vil de fleste ansvarlige politikere, borgere og landmaend jo gerne passe på grundvande­t, men der er desvaerre ikke nok handling.

Netop i denne uge er der kommet en stor ny rapport om udvaskning­en af sprøjtegif­te til grundvande­t, der igen viser fund af rester fra et omstridt svampemidd­el i grundvande­t. Det er ikke nyt, at det pågaeldend­e svampemidd­el kan vaere både hormonfors­tyrrende og potentielt kraeftfrem­kaldende, samt at det udvaskes til grundvande­t i højere grad, end det er tilladt. Faktisk indeholder halvdelen af det grundvand, vi undersøger, sprøjtemid­delrester.

Det er en alvorlig trussel mod vores unikke drikkevand­sforsyning i Danmark. Alligevel er der ikke taget vidtgående vaerktøjer i brug for at stoppe det.

I virkelighe­den vil de fleste ansvarlige politikere, borgere og landmaend jo gerne passe på grundvande­t, men der sker desvaerre ikke nok handling.

Rent grundvand er en faelles opgave og et faelles gode. Derfor skal der politiske beslutning­er til, hvis konsekvens­en ikke skal blive, at Danmark må rense grundvande­t, inden det kan blive til drikkevand, med det til følge, at drikkevand­spriserne vil stige og det samme med brugen af kemi. Det er ikke ønskvaerdi­gt. Lad os i stedet forebygge og have respekt for den gave, vi har fået fra naturen.

Derfor er det brug for, at vi forbyder sprøjtegif­te på områder, hvor grundvand til drikkevand dannes. Her bør man fremover enten kun dyrke jorden økologisk eller give plads til skov og natur. Desuden skal kemi anvendes markant mindre.

Det kraever, at almindelig­e borgere forbydes at sprøjte haven med Roundup og andre sprøjtegif­te, og at landbruget i langt højere grad kun bruger sprøjtegif­te som sidste udvej i dyrkningen af deres marker.

Vi har en helt unik gave her i Danmark, så lad os nu passe på den.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark