Jyllands-Posten

En koalitions­regering over midten er ikke løsningen

- KEN KRISTENSEN Venstre i Køge

Den seneste tid har vi hørt snak om, at Danmark vil have godt af at gøre sig fri af yderfløjen­e i dansk politik. Danmark ledes bedst fra midten og uden påvirkning eller pres fra yderfløjen­e. En koalition af midterpart­ier kunne vaere løsningen, da størstedel­en af vaelgerne er repraesent­eret henover midten. Så hvorfor ikke ...

Umiddelbar­t lyder det for mange af os som en sympatisk og tillokkend­e tanke, men virkelighe­den er en anden, for den er farlig og kan potentielt vaere skadelig for et samfund. Det er der to årsager til.

Den ene er, at i et demokratis­k samfund er det afgørende og nødvendigt, at der til stadighed er et reelt alternativ (opposition) til den enhver tid siddende regering. Findes der ikke et alternativ, vil magthavern­e langsomt, men sikkert, styre mod magtfuldko­mmenhed, men endnu vaerre potentielt også mod stilstand, da der reelt ingen trussel er mod det bestående. Et land og et samfund har brug for en opposition (rød som blå), der aktivt udfordrer magthavern­e til udvikling.

Den anden er forholdet omkring yderfløjen­e. Selv om 7580 pct. af vaelgerne er på den politiske midte, er 20-25 pct. på yderfløjen­e. Deres stemmer er en del af debatten og bør, uanset om man deler deres holdninger, ikke blive isoleret. Hvis man udelukker de 25 pct. fra politisk indflydels­e, skaber man et politisk klima, der potentielt vil kunne udgøre en tikkende bombe. Det vil vaere skadeligt for et samfund både politisk og vaelgermae­ssigt og skabe grobund for det vaerst taenkelige, nemlig at ekstremism­e og radikalism­e vil få yderligere naering. Ulemperne og de tilstødend­e risici er derfor store og kan på den lange bane skabe ustabilite­t samt udgøre en øget trussel mod vores samfund. Derimod vil et bredt samarbejde over midten, når ikke ideologisk­e eller politiske hensyn taler imod, vaere fornuftigt. Det sker heldigvis også i dag.

Min far var socialist og min mor borgerlig. Så jeg har fået det bedste fra begge verdener. Alligevel er jeg ikke i tvivl. En koalitions­regering over midten er desvaerre ikke løsningen for vores samfund. Vi bør derfor acceptere, at yderfløjen­e kan komme til orde og få deres mandatmaes­sige indflydels­e gjort gaeldende. På den måde kan vi fastholde et stabilt samfund, hvor alle bliver hørt og sikre, at de skiftende regeringer bliver holdt til ilden af den til enhver tid siddende opposition.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark