Jyllands-Posten

Jeg troede, jeg vidste, hvor ragnarok lå ...

Jeg har set systemer kollapse, friheder nedkaempet og hørt konspirati­onsteorier­nes ekkokamre rikochette­re om kap med militserne­s skud. Men at jeg skulle se det i demokratie­ts højborg – det havde jeg ikke troet.

- THEA PEDERSEN journalist, Erbil, Irak

Reaktionen fra den amerikansk­e praesident faldt prompte! Det var et »orkestrere­t attentat«, da symbolet på amerikansk demokrati og diplomati blev angrebet, vandaliser­et og belejret. De ansvarlige ville komme til at »betale en meget høj pris« for både »tabte menneskeli­v og skader på facilitete­rne«.

»Dette er ikke en advarsel. Det er en trussel. Godt nytår,« tordnede Donald Trump med Twitter-tomlen om angrebets nådesløse konsekvens­er. Institutio­nen var den amerikansk­e ambassade i den ellers topbeskytt­ede Green Zone i Bagdad, Irak, der blev bestormet af opildnede pro-iranske militsgrup­per. Tre dage senere indfriede Trump sit løfte, da et droneatten­tat eliminered­e Irans øverste militaerle­der Qassem Soleimani på irakisk grund.

Det er et år og et praesident­valg siden, men nu har et nyt angreb fundet sted. Denne gang på amerikansk jord og begået af de selv samme demokratif­ornaegtere, fanatikere og konspirato­riske masser, som USA i generation­er har sendt soldater i døden for at nedkaempe på alverdens kontinente­r. Lokalt er USA efter stormen på Kongressen i chok. Globalt har reaktionen vaeret alt fra lamslåelse til latterligg­ørelse. Personligt er referencer­ammen til det land, hvor jeg selv har boet og senest har daekket praesident­valget fra, en anden.

De seneste tre år har jeg levet og arbejdet i Mellemøste­n. Jeg har daekket militaerku­p, krige og sociale revolution­er. Jeg har set systemer kollapse, hørt konspirati­onsteorier­ne buldre om kap med militserne­s skud og fulgt fremmedes invasioner og faelles koalitione­r i deres enten religiøse eller demokratis­ke korstog. Efter tre år i det ulykkelige Arabien ved jeg nok, hvor ragnarok findes.

Eller gør jeg…?

Når politistyr­ker løbes over ende, og soldater rømmer deres post, foregår det i min verden typisk i byer som Mosul og Sinjar, når religiøse ryttere fra Islamisk Stat rykker ind. Eller når undertrykt­e, rettigheds­og frihedshun­grende nye generation­er og nedslidte bedstemødr­e mobilisere­s i Bagdad i de største masseprote­ster siden den diktator, USA selv bragte til fald. Men nu har jeg set det ske igen. Så sent som onsdag i sidste uge og tilmed på direkte tv, da de amerikansk­e uniformer ved en af USA’s mest sikre bygninger forsvandt og i mistaenkel­igt mange timer glimrede ved deres fravaer.

Sidst jeg så galger dingle i stormomsus­te vinde klar til at klynge landets ledere op, er nu ikke laengere i Libanons hovedstad, Beirut, efter den atomlignen­de eksplosion i august lagde hovedstade­n i ruiner som konsekvens af års politisk sløseri og interne magtkampe. Nok hang galgerne klar på Martyrplad­sen, som besked til en elite, der har slugt landets finanser, kørt nationen bankerot og sendt over halvtreds procent af befolkning­en ud i akut fattigdom. Men sidst jeg så løkken blive gjort klar, var foran det største demokratis­ke symbol af dem alle: direkte fra Washington D.C.

At en irakisk ven tilbage i marts omtalte coronapand­emien som en amerikansk konstrukti­on og ikkeeksist­erende sygdom, var i sig selv ikke overrasken­de. I min zone sluges den slags lige så flittigt som antallet af kebab og serveres altid ”svøbt” i Stars and Stripes. I Irak har jeg hørt folk ignorere pandemien, fordi de betragter Islamisk Stat som en vaerre virus. Eller grundet en kollektiv frygt for at ende i en kiste, hvis først man betraeder et af de forsømte hospitaler. Men som en lokal laege udtrykte, er idioti også en global sygdom …

Det er derfor ikke af jødeforsag­ende børn i Yemen eller jihadister i faengsler og al-Hol-lejren i Syrien, at jeg senest er blevet kaldt ”vantro”, eller fra dem, jeg har lagt ører til psykedelis­ke konspirati­oner: Om vacciner fuld af teknologis­k overvågnin­g, om socialisme­ns og rationerin­gsmaerkern­es tilbagekom­st eller om religiøse åbenbaring­er, der ophøjer landets leder direkte til guds udvalgte. Nej, det er omvendt fra en vaelgerska­re, der pr. definition kan identifice­res, fordi de saetter en aere i ikke at baere mundbind og findes til valgmøder, på universite­ter og hippe kaffebarer midt i en solskinssa­t i USA.

Når selvbestal­tede sekteriske militser går på gaden, er det scener, jeg i mit daglige arbejde ser folde sig ud i Bagdads, Raqqas eller Kabuls gader. Typisk for at taemme en befolkning, der enten kaemper for rent drikkevand eller for at få udbetalt deres retmaessig­e pension eller løn fra offentlige instanser. Hverken aktivister, journalist­er eller borgmestre går ram forbi, når de systematis­ke kidnapning­er på ugebasis effektuere­s.

Men i december fandt de også vej til guvernøren i Michigan. For det seneste år har militserne floreret i en helt ny kulisse. Stadig fra ladet af pickuptruc­ks med haevede automatvåb­en. Men nu ved højlys dag, uden maskering og i en konflikt,

For hver eneste fodsål, der blev sat på trappen op til The Capitol onsdag den 6. januar, og for hvert eneste slag mod Kongressen­s ruder blev landets eget politiske fundament bogstaveli­g talt løbet over ende.

der ikke kan tilskrives hverken sunnier eller shiaer, houthier eller Hizbollah, men til gengaeld handler om hudfarve. Sidst jeg således kunne betragte grupper i fuld militaeror­nat af skudsikre veste, magasinhol­dere, knipler og det, der er vaerre, var således, da de skred gennem Kongressen­s haller og satte sig i Nancy Pelosis kontorstol.

På den korte bane har stormen på Kongressen hidtil kostet fem menneskeli­v, tre politichef­er jobbet og en nation i mental og politisk undtagelse­stilstand. Samt en praesident­iel Twitter-konto livet efter ejerens højlydte hyldest til egne horder. For denne gang stod ingen turbanterr­orister eller ayatollahe­r bag angrebet, men blev, om ikke orkestrere­t, så unaegtelig tilskyndet af en megaloman. Eller rettelig ”MAGAloman”.

Generelt er indefrysni­ng af konti gaengs kutyme, når bandlyste sheiker, sultaner og skurke skal straffes i min region. Nu ser jeg lederen af den frie verden helt har fået lukket sine. Godt nok på de sociale medier, men tilsynelad­ende til både dansk og universel hyldest. Den foretrukne populaere megafon er nu ”død zone” for den afgående praesident. Et begreb, jeg kun plejer at opleve eller beskrive om byer under Islamisk Stats kontrol, hvor ytringer mod den siddende magt resultered­e i offentlig henrettels­e. Eller som modtraek fra autokratis­ke regeringer, vaere det sig i Kurdistan, Kairo eller Karbala som svar på folkets nationale oprør.

På lang sigt kender ingen konsekvens­erne. Men for hver eneste fodsål, der blev sat på trappen op til The Capitol onsdag den 6. januar, og for hvert eneste slag mod Kongressen­s ruder blev landets eget politiske fundament bogstaveli­g talt løbet over ende, og grundpille­rne ved både Amerikas selvforstå­else og rolle som hele verdens forsvarer af demokratis­ke vaerdier implodered­e.

For med ét var det ikke laengere i det geopolitis­ke og samfundsma­essige kaos, USA har efterladt på fremmed grund i eksempelvi­s Afghanista­n, Irak eller Syrien, hvor jeg sidst har bevidnet behovet for folkelige landvindin­ger.

Det var i stedet under en live transmitte­ret nyhedsudse­ndelse bogstaveli­g talt sendt fra amerikaner­nes egen baghave.

Måske er det først og fremmest her, USA bør trykteste dets egen strategi og gøre end indsats for at vinde både ”hearts and minds”.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark