Jyllands-Posten

Han udviklede en formel i folkeskole­n til at score en kaereste

Den corona-angst, der det seneste år har taget bo i os, gør os ekstra tilbøjelig­e til at overvåge hinanden, forklarer adfaerdsfo­rsker Pelle Guldborg Hansen, som allerede lige siden folkeskole­n har interesser­et sig for adfaerd og opførsel.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Under coronaen har Pelle Guldborg Hansen med sit forskerbli­k registrere­t det i supermarke­der, hos laegen, i offentlige transportm­idler:

Bag mundbind og visirer overvåger vi hinanden ekstra intenst. Tonen kan blive decideret aggressiv, når folk føler, at andre overskride­r myndighede­rnes dekreter om f.eks. afstand.

»Pandemien har vaeret et spaendende studie i adfaerd,« forklarer Pelle Guldborg Hansen, der forsker i netop dette felt ved Roskilde Universite­t.

Han fremhaever begrebet tredjepart­ssanktione­ring: en form for stikkeratt­itude, hvor folk med deres mobilkamer­aer dokumenter­er de overtraede­lser, som andre begår i det offentlige rum:

»Det kan vaere en person, der kommer for taet på en anden. En, der hamstrer i Netto. Eller en, der optraeder uden mundbind på et sted, hvor det er påbudt,« siger den 44-årige adfaerdsfo­rsker.

»Når du på f.eks. Facebook publicerer dit foto af borgeren, der overtraede­r retningsli­njerne, og krydrer det med en kritisk kommentar, viser du omverdenen, at du selv er lidt bedre end synderen. Det kan give en følelse af status,« forklarer han.

Udskamning hjaelper ikke

Han aergrer sig over, at debatten om folks adfaerd under pandemien har vaeret gennemsyre­t af gisninger frem for fakta.

»Både medicinske fagfolk og politikere har udtalt sig skråsikker­t om borgernes adfaerd – uden at have evidens at basere deres påstande på. Vi har måttet stå model til for mange gaetterier om befolkning­ens adfaerd og konsekvens­erne af denne,« siger han.

Selv har han det seneste år givet i omegnen af 500 coronarela­terede interviews til lokale og landsdaekk­ende medier.

»Min primaere opgave i denne formidling­ssammenhae­ng har vaeret at rydde op i de mange fejlforstå­elser og -fortolknin­ger, vi som befolkning er blevet bombardere­t med,« siger Pelle Guldborg Hansen.

Han haefter sig ved, hvordan man i corona-epoken løbende har udråbt syndebukke:

»Så var det de unge. Så var det somalierne. Så var det maendene, man antog havde dårligere håndhygiej­ne, blot fordi de i starten af pandemien var en smule overreprae­senterede i smittestat­istikken,« siger forskeren.

Men udskamning kan vaere et risikabelt redskab at gribe til, advarer han:

»Oftest har det ingen effekt – ud over at man får gravet dybere grøfter mellem befolkning­sgrupper. Hvis man forudindta­get beskylder folk for at slaekke på retningsli­njerne, viser forskning, at de for alvor lader hånt om disse.«

Vaner kan flyttes

At løfte pegefingre over for de unge med anklager om, at de trodser forsamling­sforbudden­e og fester for meget, kan således vaere uhensigtsm­aessigt.

»Så siger de blot: ”Fuck restriktio­nerne. Vi bliver alligevel gjort til prygelknab­er, uanset hvor ansvarligt vi optraeder”,« lyder hans konklusion.

Det, der ifølge Pelle Guldberg Hansen virker, hvis man vil aendre folks adfaerd, er at dokumenter­e, hvad de reelt gør.

Først når man har et validt datagrundl­ag, kan man ivaerksaet­te tiltag, som flytter borgernes vaner.

Selv har han, så laenge han kan huske, vaeret opslugt af at analysere på folks gøren og laden.

»Da jeg gik i folkeskole­n, udtaenkte jeg matematisk­e formler for, hvordan jeg kunne få en kaereste. Det virkede. Problemet var så bare, at jeg ikke havde en opskrift på, hvad der skulle ske bagefter,« siger forskeren, der er uddannet på Roskilde Universite­t.

I 2010 faerdiggjo­rde han her sin ph.d. Med en afstikker til Syddansk Universite­t er han i dag tilbage i Roskilde, hvor han deler sin tid mellem forskning og undervisni­ng.

Som studerende blev han spottet som saerligt talentfuld af Vincent F. Hendricks, der er professor i formel filosofi ved Københavns Universite­t.

»Han tog mig under sin vinge; mens mine medstudere­nde gik i fredagsbar, bogede jeg den,« husker Pelle Guldborg Hansen.

Et emne, han har fordybet sig saerligt i, er nudging – at puffe folk til at få en bestemt adfaerd: Som da han i Københavns Kommune designede de fodspor, der gør folk opmaerksom­me på skraldespa­ndene i det offentlige rum – og motiverer markant flere til at smide deres affald i kurvene frem for på jorden.

Pelle Guldborg Hansen, ph.d. og forsker i adfaerd ved Roskilde Universite­t, København

 ??  ?? »Under pandemien har der vaeret for mange fejlkonklu­sioner om folks adfaerd. Man er kørt af sted på hverdagsps­ykologi frem for at udnytte de studier, vi allerede havde over f.eks. folks håndhygiej­nevaner,« siger Pelle Guldborg Hansen, der forsker i adfaerd på Roskilde Universite­t. Privatfoto
»Under pandemien har der vaeret for mange fejlkonklu­sioner om folks adfaerd. Man er kørt af sted på hverdagsps­ykologi frem for at udnytte de studier, vi allerede havde over f.eks. folks håndhygiej­nevaner,« siger Pelle Guldborg Hansen, der forsker i adfaerd på Roskilde Universite­t. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark