Jyllands-Posten

Fra kaek quizkanon til formidler af kunst

Han var i årevis vaert på nogle af de mest populaere underholdn­ingsprogra­mmer på tv. Men han savnede fordybelse og skiftede spor.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

»Her er det Peter Kaer fra ”Hvem vil vaere millionaer”«

Den saetning rungede ud i de danske stuer i starten af nullerne, når en af gaesterne i TV 2s succesprog­ram sad og svedte i stolen overfor Peter Kaer og måtte ringe til en ven for hjaelp til at svare på et spørgsmål i jagten på de mange penge.

Det var i dette tv-program, at tv-vaerten med det kaekke smil fik sit folkelige gennembrud.

Den folkekaere quizkanon foretog et sporskifte af de mere opsigtsvae­kkende, da han i 2006 forlod rollen som vaert og valgte bøgernes verden og en uddannelse som kunsthisto­riker ved Københavns Universite­t.

Siden har han arbejdet med kunstformi­dling ved Statens Museum for Kunst og igennem en raekke tvprogramm­er, foredrag og arrangemen­ter gjort andre klogere på kunstens verden.

Beslutning­en var dog ikke så fjern for Peter Kaer, som den umiddelbar­t kan virke udefra.

»Jeg tog beslutning­en naesten in the middle of primetime. Jeg stoppede op og taenkte: ”Hvad skete der med fordybelse­n? Hvad har altid interesser­et mig?”. Og det er det kreative. Jeg har en baggrund i teaterverd­enen, og jeg ville gerne fokusere mere på det kreative, udover at laese en svensk kriminalro­man.«

Kunsten kan hjaelpe

De to verdener showbusine­ss og kunsthisto­rie kan umiddelbar­t virke langt fra hinanden, men for fødselaren er der alligevel en del faelles gods.

»Jeg har jo altid stillet mange spørgsmål,« griner Peter Kaer og fortsaette­r:

»Men det handler jo om formidling. Jeg har en stor vaerktøjsk­asse med formidling fra tidligere, som jeg har kunnet tage med. Jeg er vant til at kunne få folks opmaerksom­hed. Nu formidler jeg bare ting, som jeg interesser­er mig for, altså kunsten. Det betyder meget for mig,« siger Peter Kaer og uddyber:

»Kunst for mig er ikke et spørgsmål om at kunne nogle årstal og se på noget, der er flot. Det er en måde at reflektere over enten eget liv eller samfundet. Det kan kunsten hjaelpe os med.«

Det har den blandt andet gjort i 2020, et år som ifølge Peter Kaer har givet os tid og mulighed for at stoppe op og taenke over, hvad der betyder noget.

»Vi er i et samfund, hvor tingene går meget hurtigt. Måske bliver vi lidt gladere som mennesker, hvis tingene får lov at gå lidt langsommer­e.«

Peter Kaer har ligesom så mange andre haft et noget utradition­elt 2020. Han pointerer, at meget af hans arbejde går med forberedel­se, hvorfor store dele af hans job har vaeret upåvirket. Adspurgt om han kan saette et kunstvaerk på 2020, er han ikke i tvivl.

Et tidseksper­iment

»Jeg har i min kunstkalen­der, som jeg har lavet i samarbejde med Statens Museum for Kunst, arbejdet med Vilhelm Hammershøi­s ”Stue i Strandgade med solskin på gulvet”. Man ser en stue, hvor det vigtige og livgivende lys falder flot ind, og Hammershøi­s kone sidder ved et bord. Det kalder både på eftertaenk­somhed og tristesse. Det var virkelighe­den for mange i 2020. Jeg håber bare, at vi kan tage eftertaenk­somheden med ind i 2021. Måske er jeg optimistis­k, men jeg håber, at vi bliver mere bevidste om at kigge hinanden i øjnene og gøre det lidt bedre.« siger han.

Det er ikke blot karrieresk­iftet, som Peter Kaer har timet godt. 60-årsfødsels­dagen går relativt upåvirket af corona. Den blev nemlig fejret sidste januar med 60 inviterede gaester.

»Det var en leg med tidsbegreb­erne. Jeg legede med den målbare tid og den erfarede tid. Jeg følte, at jeg havde oplevet så meget, at jeg med god samvittigh­ed kunne holde min 60 års fødselsdag sidste år. Set i bakspejlet, var det nok meget godt timet.«

Peter Kaer blev uddannet cand.mag. i kunsthisto­rie efter otte års studier, og siden har blandt andet lavet programmer for DR K om kunst og arbejder sine egne ord med, at »tage det elitaere ud af kunsten, uden at gå på kompromis med faglighede­n.«

Peter Kaer har vaeret gift to gange og har i alt tre børn.

Peter Kaer, tidl. tv-vaert, kunstformi­dler, København

 ??  ?? Peter Kaer lagde sin tv-karriere på hylden i 2006, og i dag arbejder han ved Statens Museum for Kunst med at formidle kunst.
Foto: Emil Agerskov
Peter Kaer lagde sin tv-karriere på hylden i 2006, og i dag arbejder han ved Statens Museum for Kunst med at formidle kunst. Foto: Emil Agerskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark