Jyllands-Posten

EU-hjaelpepak­ke på vej til dansk fiskeri

EU-Kommission­en er på vej med en hjaelpepak­ke, som daekker en stor del af de tab, danske fiskere lider som følge af brexit.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

EU kaster nu en overrasken­de stor redningskr­ans ud til de danske fiskere, som har lidt tab på grund af brexitafta­len.

Alt i alt har fiskerne mistet kvoter til en vaerdi af op mod 1,5 mia. kr., fordi de efter brexit tvinges til at skrue ned for fangsterne i britiske farvande.

EU-Kommission­en er imidlertid klar med en hjaelpepak­ke, hvor der er reserveret omkring 1,1 mia. kr. til dansk fiskeri. Det oplyser Danmarks Fiskerifor­ening.

»Fiskerne går ikke rundt med armene over hovedet, men beløbet er nok større, end hvad mange havde turdet håbe på,« vurderer Kenn Skau Fischer, direktør i Danmarks Fiskerifor­ening.

Hidtil har danske fiskere samlet set hentet 40 pct. af fangsterne og 30 pct. af omsaetning­en i britiske farvande. Når Storbritan­nien forlader EU, overtager landets egne fiskere en større del af kvoterne, mens fiskere fra EU-lande som Danmark skal skrue ned for fangsterne i britiske farvande.

En del danske fiskere har investeret i kvoter, som er knyttet til fiskeri i britiske farvande. Disse kvoter kan i fremtiden ikke laengere udnyttes fuldt ud, når briterne selv overtager en større del af fangsterne. Ifølge beregninge­r fra Danmarks Fiskerifor­ening mister danske fiskere alt i alt kvoter til en vaerdi af 1,5 mia. kr. på grund af brexit.

Ophugnings­ordning i spil

Dette tab er imidlertid meget uensartet fordelt.

Eksempelvi­s skal danske fiskere skrue markant ned for fangsterne af torsk i britiske farvande, mens fangsterne af industrifi­sken tobis kan fortsaette stort set uforandret. Derfor bliver det et større puslespil at fordele EU-hjaelpen.

Det er heller ikke givet, at alle pengene skal udbetales kontant som direkte kompensati­on. Det kan også komme på tale at bruge nogle af EU-midlerne til at finansiere ophugnings­ordninger, som reducerer fiskeflåde­n.

»Efter brexit har den danske fiskeflåde samlet set adgang til faerre fisk. Derfor kan det komme under overvejels­e at reducere flåden via en ophugnings­ordning. Det kan vaere med til at sikre, at de tilbagevae­rende fiskere stadig har mulighed for at få en fornuftig økonomi,« påpeger Kenn Skau Fischer.

Han venter, at hjaelpepak­ken fra EU-Kommission­en er endeligt vedtaget før påske.

Formanden for Danmarks Fiskerifor­ening, Svend-Erik Andersen, understreg­er, at en fair fordeling af EU-støtten er vigtig.

»Regningen for brexit er ujaevn i dansk fiskeri. Eksempelvi­s betaler de fiskere, der fisker spisefisk som torsk, en rigtig høj pris. Det er vigtigt, at det afspejler sig i kompensati­onen,« siger Svend-Erik Andersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark