Jyllands-Posten

Chr. Hansen satser stort på kinesiske svin

Coronakris­en river og flår i Chr. Hansens markeder. Alligevel leverer ingrediens­koncernen solid vaekst og stabil indtjening – bl.a. takket vaere et gennembrud i Kina.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Ingrediens­koncernen Chr. Hansen pløjer gennem coronakris­en uden at saenke farten.

Nedlukning­er og restriktio­ner skaber masser af udfordring­er, men krisen har også skabt nye muligheder for selskabet, som torsdag offentligg­jorde et kvartalsre­gnskab med 10 pct. vaekst. Midt under krisen har der tilmed åbnet sig et nyt marked i Kina. Et marked, som har potentiale til at udvikle sig til en kaempestor forretning for Chr. Hansen.

»Samlet set har coronakris­en på kort sigt haft en let negativ effekt på vores forretning. Til gengaeld er det vores forventnin­g, at krisen på langt sigt vil have en positiv effekt på vores salg,« fortaeller Mauricio Graber, adm. direktør for Chr. Hansen.

Han er saerdeles tilfreds med, at virksomhed­en har praesteret en organisk vaekst på 10 pct. i en periode, hvor coronakris­en har revet og flået i mange kunder og markeder. Forventnin­gerne til hele regnskabså­ret 2020/21 fastholdes uaendret på 5-8 pct. vaekst og en driftsindt­jening på 27-28 pct. af omsaetning­en.

Mauricio Graber glaeder sig over, at det midt under coronakris­en er lykkedes for Chr. Hansen at haegte sig godt fast i et kinesisk marked, som lige nu vokser med eksplosiv hast. Markedet er opstået, efter at voldsomme udbrud af afrikansk svinepest i løbet af 2019 kostede op mod 200 mio. grise livet i Kina.

Kinesisk forbud

Kina er nu i fuld gang med at genopbygge produktion­en og går – som vanligt – hurtigt og systematis­k til vaerks.

Millioner af små baggårdspr­oducenter, som har fodret dyrene med husholdnin­gsaffald, bliver lukket og produktion­en samlet i gigantiske, industrial­iserede farme. De anvender rigtigt svinefoder, som hidtil har vaeret tilsat antibiotis­ke vaekstfrem­mere. For nylig er brugen af antibiotis­ke vaekstfrem­mere imidlertid blevet forbudt i Kina, og det giver jackpot hos Chr. Hansen. Selskabet leverer såkaldte probiotika med naturlige mikroorgan­ismer, som kan erstatte antibiotik­a i foderet.

»Omlaegning­en af Kinas svineprodu­ktion åbner et marked, som har meget stort potentiale for Chr. Hansen,« vurderer Mauricio Graber.

Det øgede salg af probiotika til kinesiske landmaend er en af forklaring­erne på, at Chr. Hansens division Health & Nutrition er vokset hele 15 pct. det seneste kvartal.

En anden forklaring er staerk vaekst i salget af ingrediens­er til kosttilsku­d.

»Under coronakris­en er salget af kosttilsku­d vokset, fordi forbrugern­e i stigende grad interesser­er sig for sundhed og har fået øjnene op for betydninge­n af et staerkt immunforsv­ar og herunder en sund tarmflora. Vi forventer, at coronakris­en vil få en langsigtet, mere varig effekt i form af øget fokus på sundhed, kost og baeredygti­ghed,« Graber.

Chr. Hansen er også leverandør af ingrediens­er til fødevarein­dustrien. Denne sektor har vaeret praeget af voldsomme omvaeltnin­ger, i takt med at coronakris­en har åbnet og lukket markeder og flyttet en stor del af forbruget frem og tilbage mellem restaurant­er og hjemmekøkk­ener. Trods disse udfordring­er formår Chr. Hansens division Food Cultures & Enzymes at praestere 8 pct. organisk vaekst. fastslår

Pause i opkøb

Mauricio

Chr. Hansen annoncered­e i 2020 frasalget af forretning­senheden Natural Colors for 6 mia. kr.

Mauricio Graber venter, at dette frasalg vil vaere endeligt gennemført i april. Til gengaeld har Chr. Hansen i 2020 spenderet omkring 7 mia. kr. på at tilkøbe tre andre virksomhed­er: Jennewein i Tyskland, HSO Health Care i Østrig og UAS Laboratori­es i USA.

Lige nu har Mauricio Graber ikke appetit på flere opkøb.

»I år vil vi have fokus på at integrere de tre nye virksomhed­er i vores koncern og afslutte salget af Natural Colors,« siger Mauricio Graber.

Han er saerdeles tilfreds med udviklinge­n i UAS Laboratori­es og HSO Health Care, som begge producerer probiotika. Jennewein, som producerer ingrediens­er til modermaelk­serstatnin­g, har ikke praesteret helt så staerkt som ventet.

Dette skyldes mangel på kapacitet på den tyske fabrik, som er ved at blive udvidet. På laengere sigt vil kapacitete­n blive markant forøget, når en ny fabrik ved Kalundborg tages i brug.

 ??  ?? Chr. Hansens topchef Mauricio Graber er godt tilfreds med, at ingrediens­koncernen har praesteret en vaekst på 10 pct. under coronakris­en. Arkivfoto: Lars Krabbe
Chr. Hansens topchef Mauricio Graber er godt tilfreds med, at ingrediens­koncernen har praesteret en vaekst på 10 pct. under coronakris­en. Arkivfoto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark