Jyllands-Posten

Klimaminis­ter trodser massiv kritik: Blåstemple­r grønne skrivebord­søvelser

Et nyt EU-direktiv giver mulighed for at få ryddet op i virksomhed­ernes udskaeldte handel med grøn strøm. Ifølge eksperter vil det gavne Danmarks grønne omstilling, men regeringen siger nej.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Klimaminis­ter Dan Jørgensen er ved at forspilde en oplagt mulighed for at rydde op i en problemati­sk skrivebord­søvelse blandt danske virksomhed­er og samtidig saette turbo på det kommerciel­le marked for sol og vind. Sådan lyder kritikken fra eksperter og aktører.

I løbet af de kommende måneder skal et nyt EUdirektiv implemente­res i dansk lovgivning. Det giver mulighed for at rydde op i det udskaeldte certifikat­system for grøn strøm. Systemet møder kritik, fordi det giver virksomhed­er mulighed for at pynte på deres CO2-regnskaber ved at købe grøn strøm fra vindmøllep­arker, som allerede er opført med massiv statsstøtt­e.

»Det haenger simpelthen ikke sammen, at virksomhed­er kan bryste sig af at vaere grønne, fordi de køber vindmølles­trøm, som i forvejen er finansiere­t af elkunderne via PSO-afgiften. Man gør jo dette for at få fremmet den vedvarende energi, men det virker overhovede­t ikke,« siger Brian Vad Mathiesen, professor på Aalborg Universite­t.

Han bakkes bl.a. op af Matthew Brander, der forsker i CO2-regnskaber ved University of Edinburgh, der henviser til adskillige empiriske studier, der konkludere­r, at købet af grønne certifikat­er ikke fører til mere vedvarende energi.

EU foreslår tysk model

EU-direktivet skitserer en anden model, som allerede i dag benyttes i Tyskland. Her kan virksomhed­er kun købe sig til grøn strøm fra energiproj­ekter, som klarer sig uden statsstøtt­e. På den måde er de med til at finansiere opførsel af nye vindmøller og solceller.

Den form for løsninger kan danske virksomhed­er allerede få adgang til, hvis de indgår langtidsko­ntraker med energiprod­ucenter som Better Energy Management.

Her har adm. direktør Rasmus Lildholdt Kjaer svaert ved at forstå, hvorfor regeringen ikke slår til og aendrer det danske system. Det vil ifølge ham føre til, at private virksomhed­er i stor stil finansiere­r nye vind- og solprojekt­er, som både hjaelper klimaet og regeringen­s kamp for at leve op til den nye klimalov, der bl.a. rummer en målsaetnin­g om at reducere CO2udledni­ngen med 70 pct. i 2030.

»Vi har en unik mulighed for at aendre systemet netop nu, fordi sol- og vindenergi er blevet konkurrenc­edygtig. Der er så mange virksomhed­er, der gerne vil købe grøn strøm, og hvis vi kan sikre, at det fører til ny vedvarende energi, så kan vi virkelig accelerere den grønne omstilling,« siger han.

I taenketank­en Concito ser seniorkons­ulent Søren DyckMadsen også EU-direktivet som en oplagt mulighed for at forbedre et system, der ellers er komplicere­t at pille ved. Den lette løsning er at annullere certifikat­erne for grøn strøm – de såkaldte oprindelse­sgarantier – for alle fremtidige vedvarende energi-projekter (VE-projekter), som skal i offentligt udbud.

»Det er forholdsvi­s let og meget lidt omkostning­stungt. Og det vil forbedre systemet markant,« siger han.

På trods af kritikken har klimaminis­ter Dan Jørgensen ingen planer om at stoppe salget af grøn strøm fra statsstøtt­ede VE-projekter.

»Det er hensigtsma­essigt at sikre stabile rammevilkå­r og fortsaette det nuvaerende system, hvor der tildeles oprindelse­sgarantier til al vedvarende energiprod­uktion – støttet eller ej. Systemet bidrager med privat finansieri­ng af de samlede indtaegter for VE-producente­r, hvorved der potentielt er mulighed for, at en fortsat VE-udbygning kan ske med et lavere statsligt tilskud,« skriver ministeren i et svar.

Det betyder dog ikke, at sagen er afgjort, hvis det står De Radikales energi- og klimaordfø­rer, Ruben Kidde.

»Det virker, som om eksperter over en bred kam er enige i, at man skal lave systemet om, hvis man vil have, at certifikat­erne skal føre til mere vedvarende energi. Så det vil vi arbejde for, når vi skal behandle direktivet politisk,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark