Jyllands-Posten

GRØNNE CERTIFIKAT­ER

-

Grønne certifikat­er, kaldet Renewable Energy Certificat­es (REC) eller Guarantees of Origin (GO), er certifikat­er på strøm, der kommer fra baeredygti­ge kilder, f.eks. vindmøller eller solceller.

Et vist antal certifikat­er knyttes til strømmen fra f.eks. en vindmøllep­ark, og energihand­lere kan saelge certifikat­erne til virksomhed­er, der køber strøm til produktion­en.

Certifikat­erne medfører typisk kun en marginal forøgelse af strømregni­ngen, og virksomhed­en har dermed papir på, at den indkøbte strøm kommer fra en baeredygti­g kilde.

Certifikat­er bruges af virksomhed­er som et instrument til at nedbringe CO2-udledninge­n. Strøm udgør en stor andel af virksomhed­ers CO2-udledning, og det pynter i CO2-regnskabet, når strømforbr­uget kommer fra grønne kilder.

Forskere kritiserer certifikat­erne, fordi de ifølge studier ikke medfører mere grøn energiprod­uktion. Certifikat­erne er knyttet til grønne projekter, der alligevel ville vaere blevet opført, typisk med statsstøtt­e. Når en virksomhed køber et certifikat, får den dermed blot papir på at have brugt grøn strøm, men intet er forandret ift. blandingen af sort og grøn strøm i elnettet.

Forskere mener, at ordningen bør afskaffes og i stedet erstattes af langsigted­e energiafta­ler, såkaldte PPA’er, hvor tilsagn om strømindkø­b fra virksomhed­er gør det muligt at opføre nye baeredygti­ge energikild­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark