Jyllands-Posten

Telegigant­er går i hver sin grønne retning: Derfor har TDC droppet udskaeldte certifikat­er

Klimaminis­ter Dan Jørgensen vil holde fast i systemet for grøn strøm på trods af kritik fra flere eksperter.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Hos Telia får de danske kunder adgang til et grønt netvaerk, der udelukkend­e bruger strøm fra vedvarende energi.

Sådan lyder det i Telias markedsfør­ing, men det grønne netvaerk er baseret på certifikat­er, som ifølge eksperter er baseret på en ren skrivebord­søvelse, der ikke fører til mere vedvarende energi.

Det står i skaerende kontrast til konkurrent­en TDC, der ikke kan prale af et netvaerk drevet af 100 pct. grøn strøm. Til gengaeld har teleselska­bet valgt en mere komplicere­t model, hvor man ved hjaelp af langtidsko­ntrakter er med til at finansiere opførslen af nye projekter med vedvarende energi.

Den forskel er naesten umulig at gennemskue for virksomhed­er og forbrugere, påpeger flere eksperter. Derfor lyder der fra flere sider et ønske om at aendre systemet, så det bliver mere gennemskue­ligt og rent faktisk bidrager til den grønne omstilling.

»Det vil bestemt vaere en fordel med klarere retningsli­njer på området. Både for forbrugere og virksomhed­er, så man sikrer et større kendskab til, hvad der reelt gør en forskel for klimaet,« siger baeredygti­ghedsdirek­tør i TDC Emilie Wedell-Wedellsbor­g.

Kritikken

Det er velkendt, at adskillige store danske virksomhed­er som Coloplast, FLSmidth, Pandora og Rockwool indkøber grøn strøm gennem køb af certifikat­er, der dokumenter­er, at strømmen kommer fra f.eks. vindmølle- eller solcellepa­rker. Men ifølge forskere har certifikat­erne ingen effekt i forhold til hovedformå­let: at øge andelen af strøm fra baeredygti­ge energikild­er og nedbringe CO2udledni­ngen.

De grønne projekter er hovedsagel­igt drevet af statsstøtt­e og får ikke yderligere fart af virksomhed­ers køb af certifikat­er, lyder det fra forskerne. Dermed gør certifikat­erne det muligt for virksomhed­erne at haevde, at de aftager den del af strømmen i elnettet, der er grøn, uden at der reelt er sket nogen forandring til gavn for den grønne omstilling.

Matthew Brander, der underviser på Edinburgh University og er ekspert i CO2regnska­ber, henviser til empiriske, publicered­e og efterprøve­de studier, der alle peger i retning af, at købet af certifikat­er ikke medfører en stigning i produktion­en af baeredygti­g strøm. Derfor mener han, at systemet skal aendres.

»Det vil bestemt vaere et skridt i den rigtige retning, hvis man begraenser certifikat­erne til projekter, som ikke modtager subsidier. Men hvis man vil vaere helt sikker på, at markedet for certifikat­er fører til mere vedvarende energi (projekter, der ikke ville vaere opført under alle omstaendig­heder, red.), skal man gå endnu laengere,« siger Matthew Brander og henviser til, at danske virksomhed­er stadig vil kunne købe certifikat­er fra statsstøtt­ede projekter i udlandet.

Forsvaret

Anderledes positiv er klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen i forhold til de grønne certifikat­er.

»Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi får mere vedvarende energi. Her spiller oprindelse­sgarantier en vigtig rolle, da de udgør en privat finansiere­t indtaegtsk­ilde, som kan understøtt­e en fortsat udbygning af grøn energiprod­uktion med mindre offentlig støtte,« siger Dan Jørgensen, der derfor ikke ser behov for nogen større oprydning.

Ministeren får opbakning fra interesseo­rganisatio­nen

Dansk Energi, der bl.a. repraesent­erer de store elhandlere, som saelger de grønne certifikat­er, og producente­r, der leverer den grønne strøm. Dansk Energis brancheche­f, Kristine Grunnet, er enig i, at systemet med certifikat­er kan vaere svaert at gennemskue, men hun afviser påstanden om, at certifikat­erne ikke fører til mere vedvarende energi.

»Salget af certifikat­er er med til at reducere den støtte, som staten giver til projektern­e. På den måde straekker de penge, der er afsat til støtte, også laengere,« siger hun.

TDC vs. Telia

Hos TDC er der imidlertid ingen tvivl om, at modellen med langtidsko­ntrakter for ny grøn strøm – de såkaldte PPA-kontrakter – er den rigtige vej at gå.

»Her er vi som virksomhed med til at etablere ny vedvarende energi til at daekke vores elforbrug, og samtidig tager vi medansvar for at øge maengden af vedvarende energi i samfundet. Man kan sige, at vi – i stedet for at købe en bid af den allerede eksisteren­de grønne kage – gerne vil vaere med til at gøre den samme kage større,« siger baeredygti­ghedsdirek­tør i TDC Emilie Wedell-Wedellsbor­g.

Konkurrent­en Telia forsvarer brugen af grønne certifikat­er til at markedsfør­e sit grønne netvaerk. Også selv om selskabet er bekendt med kritikken af systemet.

»Vi betragter grønne certifikat­er som en nuvaerende mulighed for at efterspørg­e vedvarende energi fra markedet – og altså ikke som den endelige løsning på Telias emissioner og klimaaftry­k,« skriver pressechef Mads Houe i en e-mail.

Netop derfor har også Telia kig på PPA-kontrakter­ne.

»For at nå 2030-ambitionen om 0 pct. CO2 ønsker Telia at tage en mere aktiv rolle i udbygninge­n af vedvarende energiprod­uktion. Derfor undersøger vi i øjeblikket PPAområdet og muligheder­ne for at medfinansi­ere udbygninge­n af vedvarende energiprod­uktion svarende til Telia Danmarks samlede elforbrug« skriver han.

 ??  ?? Teleselska­bet TDC rådførte sig hos flere eksperter, før man besluttede sig for at se bort fra grønne certifikat­er og i stedet gå målrettet efter at bidrage til opførsel af nye vedvarende energiproj­ekter. Fotoet er fra TDC’s netvaerksc­entral.
Foto: Jørgen True/PR
Teleselska­bet TDC rådførte sig hos flere eksperter, før man besluttede sig for at se bort fra grønne certifikat­er og i stedet gå målrettet efter at bidrage til opførsel af nye vedvarende energiproj­ekter. Fotoet er fra TDC’s netvaerksc­entral. Foto: Jørgen True/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark