Jyllands-Posten

Mode- og detailchef­er: Nedlukning­en denne gang er vaerre end i foråret 2020

Flere lande i Europa har valgt at forlaenge coronarest­riktioner, så mange butikker er fortsat tvangslukk­ede. Det skaber store bekymringe­r.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Ud over direkte tab af omsaetning i kraft af tvangslukk­ede butikker mange steder skaber den nuvaerende nedlukning også andre udfordring­er for detailkaed­er og modeproduc­enter. Flere af dem vurderer ligefrem, at den aktuelle runde med restriktio­ner i pandemien er vaerre og svaerere end i foråret 2020, da coronakris­en begyndte i Europa.

De danske restriktio­ner i kampen mod coronasmit­ten blev onsdag forlaenget frem til 7. februar. Det betyder også lukkede butikker i detailhand­len, bortset fra dagligvare­handlen. I en raekke andre lande, der er yderst vigtige markeder for danske selskaber, er der på samme måde forlaenged­e restriktio­ner med tvangslukn­inger – bl.a. i Tyskland og Holland.

Jysk-koncernen med 3.000 butikker i 51 lande har ca. 1.600 midlertidi­gt lukket rundtom i Europa.

I den situation glaeder koncernche­f Jan Bøgh sig over, at flere lande omkring Danmark på samme tid holder fart i detailhand­len – uagtet kampen mod coronasmit­te.

»Det er tilfaeldet i bl.a. Norge og Finland. Det kan lade sig gøre i nogle lande at håndtere smitten, så butikkerne kan vaere åbne under restriktio­ner,« siger Jan Bøgh.

Til gengaeld vaekker det bekymring, at Jysk-butikkerne er midlertidi­gt lukket i en lang raekke lande, hvor restriktio­ner løbende indføres eller forlaenges.

»Det bevaeger sig generelt voldsomt rundtomkri­ng, og netop nu er der også kommet yderligere tvangslukn­inger i

Schweiz og Portugal. Det virker lidt uoverskuel­igt, hvad vi skal gribe og gøre i. Det er på nogle områder vaerre end i foråret,« mener Jysk-chefen.

Fyldte lagre

Jan Bøgh peger på, at ud over tab af omsaetning og tusindvis af hjemsendte medarbejde­re fra lukkede Jysk-butikker er den største bekymring lige nu vareforsyn­ingen. Isaer hvordan koncernen skal styre de mange varer til foråret, som er på vej hjem fra leverandør­erne til lagre, der allerede er fyldte.

»Netop det saetter gang i betaenkeli­ghederne. For en forretning som vores er toppunktet på lagrene netop januar og februar med isaer havemøbler, hvor der først for alvor går hul på salget i marts/ april. Omsaetning­smaessigt er det årets beskedne måneder, men klargøring­smaessigt er det højsaeson. Derfor berører det os voldsomt,« fortaeller Jan Bøgh.

De mange lukkede butikker rammer også hårdt i modebranch­en, da forlaengel­serne kommer, efter at butikker i Tyskland, Holland og Danmark blev lukket ned allerede i december. Netop disse er tre af de fem største markeder for den danske tøjbranche.

Adm. direktør Jens Poulsen i modekoncer­nen DK Company fastslår, at det er en meget svaer situation – isaer for mange af selskabets detailkund­er ude i Europa.

»I den hårde nedlukning i marts 2020 var vi midt i en saeson. Her er der mange vintervare­r, som ligger usolgte i butikkerne, og som mister vaerdi dag for dag, mens de nye forårsvare­r er på vej. Det presser likviditet­en i alle led. Jeg er bekymret for mange af vores kunder. Vores opgave er at finde løsninger for dem i en svaer situation, samtidig med at vi også skal taenke på egen virksomhed,« siger Jens Poulsen.

DK Company med 20 tøjmaerker har både engrossalg til forhandler­e i en raekke lande og egne butikker bl.a. her i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark