Jyllands-Posten

Jysk-chef vil bruge 2 mia. kr. på tysk offensiv

Adm. direktør Jan Bøgh har af ejerne fået en klar opgave om at omstille alle led i detailkonc­ernen til en Jyskmodel. Derfor investeres op mod 2 mia. kr. i nyt navn og sortiment for de 1.000 tyske butikker.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Den danske detailgiga­nt Jysk med koncernche­f Jan Bøgh i spidsen saetter fart i en offensiv på det tyske marked.

Det sker, samtidig med at pandemien raser og ved indgangen til året har tvangslukk­et en lang raekke af koncernens butikker rundtom i Europa.

Jysk har taet ved 3.000 butikker i 51 lande. Som led i en plan om at ensarte detailkonc­ernen skal de knap 1.000 butikker i Tyskland, der nu drives under navnet Dänisches Bettenlage­r, omdannes. Det sker til efteråret, hvor der kommer til at stå Jysk på facaderne, samtidig med at sortimente­t bliver mere skandinavi­sk.

Samlet saettes dermed fart i en investerin­g i Tyskland, som er Jysks suveraent største marked, på i hvert fald 2 mia. kr.

I har gennem en periode arbejdet med at slå det danske og tyske selskab sammen, men skubbet navneskift­et i Tyskland foran jer. Hvorfor kommer det nu?

»Jeg kan godt lide at rykke på tingene og få dem gjort. Vi skal have ”Ét Jysk” uden forskel fra land til land. Vi begyndte med aendringen i Østrig, der også var Dänisches Bettenlage­r, i efteråret 2020. Det gik rigtig fint og med gode vaekstrate­r efter skiftet. Det giver blod på tanden, så der er ingen grund til at vente. Vi vil gerne vaere faerdige.«

Tidligere var strategien at have et mere tyskpraege­t sortiment i butikkerne der, men det går I nu også vaek fra. Hvorfor det skifte?

»Vi vil fylde flere varer ind i butikkerne der, så vi bliver mindre tyske i Tyskland og mere skandinavi­ske. Vores dna er skandinavi­sk. Hvis vi skal differenti­ere os i Tyskland og få en større del af kagen der, kan vi ikke gøre det ved at vaere tyske. Der er for mange, som vil spise os med det udgangspun­kt. Derfor må vi have mere med hjemmefra af det, som vi er dygtige til. Her er skandinavi­sk design og den måde, som vi gør tingene på, det rigtige.«

Hvad betyder den store omstilling for ambitioner­ne om også at vokse med endnu flere butikker på det store marked syd for graensen?

»Vi skal have ombygget flere tyske butikker til vores nye koncept på tvaers af landene. Det kraever faktisk større butikker i Tyskland, end vi har mange steder i dag. Så ud over omstilling­en til Jysk med nyt navn på facaden skal måske halvdelen af de tyske butikker transforme­res, så de flyttes til nye lokationer eller udvides. Det er en stor opgave, som vil tage mange kraefter, og det kan gå lidt fra ekspansion. Hovedfokus i Tyskland er derfor ikke på nye butikker lige nu. Men vi vil da alligevel gerne lave 20-30 nye butikker i Tyskland årligt, hvis det er muligt.«

Hvad koster det at skifte navn og omdanne de 1.000 butikker til Jysk?

»Det er et godt spørgsmål, da vi jo også kigger ind i flytninger og udvidelser på markedet. Men i gennemsnit koster det vel et par mio. kr. pr. butik til den forandring, hvis der ikke skal laves store flytninger samtidig. Men vi får også mange fordele og synergier ved, at alle er ens i hele koncernen.«

Hvordan haenger beslutning­en om den tyske offensiv sammen med, at detailhand­len – herunder jeres butikker – lige nu er praeget af tvangslukn­inger i kampen mod coronasmit­ten, også i Tyskland?

»Vi kan jo ikke stoppe med at tage beslutning­er, selv om der er modvind. Forhåbentl­ig bliver vi alle vaccineret inden for en periode, så alt bliver mere normalt i sommerens løb. Så håber vi, at der er muskler til at gennemføre den her plan i efteråret. Vi har en staerk tro på fremtiden og vores muligheder for fortsat vaekst.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark