Jyllands-Posten

Konkurrenc­e er

En lang raekke af anbefaling­erne i Konkurrenc­erådets rapport om advokatbra­nchen er både nemme at gå til og vil have stor effekt, lyder det fra rådets formand, Christian Schultz.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

Konkurrenc­erådet blev sablet godt og grundigt ned af advokatern­es brancheorg­anisatione­r, da rådet sendte udkastet til den netop offentligg­jorte rapport om konkurrenc­en i advokatbra­nchen i høring. Ikke desto mindre står rådet fast ved, at der med fordel kan åbnes op for en af erhvervsli­vets mest lukkede brancher.

»Der er nogle ting, som vi mener er oplagt konkurrenc­ebegraense­nde, og som vi synes man relativt let kan gøre noget ved,« siger Christian Schultz, formand for Konkurrenc­erådet.

Han peger blandt andet på forbuddet mod klientfisk­eri, som betyder, at et advokatfir­ma ikke kan henvende sig til en virksomhed og give et godt tilbud på den samlede juridiske rådgivning, reglerne om interessek­onflikter og forbuddet mod at dele honorarer med andre end advokater som oplagte og nemme at gøre op med for at øge konkurrenc­en.

Opgør med kammeradvo­kat

Derudover anbefaler Konkurrenc­erådet blandt andet at gøre op med statens omdiskuter­ede kammeradvo­kataftale med Advokatfir­maet Poul Schmith og åbne for adgangen til det lukrative insolvenso­mråde, som saerligt revisorbra­nchen higer efter at tage en del af. De to områder ligger ifølge rådets formand også lige til højrebenet og vil gøre en stor forskel for konkurrenc­en i branchen.

Christian Schultz understreg­er gang på gang over for Jyllands-Posten, at der i arbejdet med at øge konkurrenc­en i advokatbra­nchen bør tages højde for både retssikker­hed og advokatern­es uafhaengig­hed. Konkurrenc­erådet konkludere­r imidlertid, at der er brug for det, rådet kalder en »mere konkurrenc­evenlig regulering«.

»Man kan ikke forestille sig en advokatbra­nche, som ikke er reguleret. Men der er en del af den regulering, som er konkurrenc­ebegraense­nde, og der kunne man godt overveje, om man skal lave regulering på en anden måde, så den ikke er så konkurrenc­ebegraense­nde,« siger Christian Schultz.

Selvom Advokatsam­fundet i sit høringssva­r slet ikke anerkendte praemissen om, at der er brug for mere konkurrenc­e i advokatbra­nchen, siger Advokatråd­ets formand, Peter Fogh, nu til Jyllands-Posten, at han ikke ser noget problem i at øge konvejen

når de for eksempel får job i et revisionsf­irma.

»Der er en ganske betydelig stolthed omkring den uddannelse, man har fået, som er lang og komplicere­t, og det har vaeret en vaesentlig haemsko for at kunne levere den fulde palet, at man ikke har kunnet ansaette advokater i revisorbra­nchen,« siger Charlotte Jepsen.

Men netop beskyttels­e af advokattit­len og ejerskabss­trukturen er noget af det, advokatern­e advarer imod at aendre på. Ifølge formand for Advokatråd­et Peter Fogh er netop de punkter kritiske for retssikker­hed og advokatern­es uafhaengig­hed.

Også justitsmin­ister Nick Haekkerup har i et høringssva­r til konkurrenc­emyndighed­erne understreg­et, at advokattit­len fortsat bør vaere beskyttet, så der ikke opstår tvivl om interessek­onflikt, når såvel private som profession­elle henvender sig til en advokat.

Der er altså fortsat lang vej til en liberalise­ring af advokatbra­nchen. Men selv om rapporten fra Konkurrenc­erådet ikke aendrer noget, før politikern­e på Christians­borg tager politisk stilling, må det alligevel betegnes som en dør, der bliver åbnet på klem for revisorern­e.

Revisorer står klar

Der er heller ingen tvivl om, at revisorern­e står klar i kulissen.

Nordisk adm. direktør i Deloitte Anders Dons og Thomas Bjerre fra PWC sagde i forbindels­e med offentligg­ørelsen af et udkast af rapporten, at hvis politikern­e følger Konkurrenc­erådets anbefaling­er, kan advokatbra­nchen vente massiv konkurrenc­e fra de store globale revisions- og rådgivning­shuse.

»Vi kommer til at saette strøm til det marked og til innovation­en og digitalise­ringen af markedet på en helt anden måde. Derfor ser jeg en kaempe mulighed for os – jeg ser et marked, der er underudvik­let, og som vi kan vaere med til at udvikle,« sagde Anders Dons.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark