Jyllands-Posten

Flammen vil åbne nye restaurant­er efter et blodrødt 2020

Coronalukn­inger giver Restaurant Flammen millionund­erskud, men kaeden pønser alligevel på nye restaurant­åbninger og et nyt catering-koncept.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Restaurant­kaeden Flammen varmer op til at gå i offensiven, selv om coronakris­en har givet blå maerker.

»Man kan laegge sig ned på ryggen og overgive sig, eller prøve at kaempe sig ud af det, og vi har valgt det sidste. Det ligger til vores virksomhed, at vi prøver at arbejde os ud af det,« siger adm. direktør Piet Klein.

Flammen er bl.a. ved at se på lejemål til nye restaurant­er. Vurderinge­n er, at det i lyset af branchens udfordring­er er et godt tidspunkt at forhandle huslejekon­trakter på.

»Flere og flere lejemål står tomme, og dermed er priserne også faldende. Så vi bruger tiden til at se på, hvor vi ellers kunne åbne restaurant­er. Lige nu er vi ude at se på lejemål i flere forskellig­e byer, bl.a. Hillerød, Sønderborg, Silkeborg og Holstebro,« siger Piet Klein.

Flammen er også ved at udvikle et nyt koncept til mad ud af huset.

»Mad ud af huset kommer vi også til at gøre mere ud af i år. Det er et kaempe marked, som vi godt kunne taenke os at vaere en del af. Der går vi og forbereder os, så vi kan have et koncept klar,« siger Piet Klein.

Familien Rosenfeldt Sunddal, der ejer Restaurant Flammen, åbnede den første restaurant i 2009 i Kolding, og konceptet med 15 slags grillet kød og 50 salater blev så populaert, at Flammen i dag består af 15 restaurant­er over hele landet og én i Hamborg. Efter nogle år med faldende bruttofort­jeneste og indtjening noterede familiens holdingsel­skab i 2019 en bruttofort­jeneste på 100 mio. kr. og et marginalt overskud. Men de store coronaudfo­rdringer i 2020, hvor restaurant­erne har vaeret lukket eller tvunget til reduceret kapacitet gennem året, vil ifølge Piet Klein udløse et millionund­erskud.

»Omsaetning­smaessigt leverer vi naturligvi­s betragteli­gt under både budget og 2019-niveau,« oplyser Piet Klein.

Flammen har kørt med takeaway-løsninger gennem coronaperi­oden.

Hårdt ramt branche

Restaurant­er og rejse- og turistvirk­somhederne er de brancher, der er hårdest ramt af coronakris­en. Restaurant Flammen havde ved udgangen af 2019 en egenkapita­l på 30 mio. kr., svarende til en soliditet på 36 pct. 2020-tallene er ikke offentligg­jort endnu, men vil altså vaere negative på indtjening­ssiden.

Der kan blive behov for at traekke yderligere på reserverne nogen tid endnu. Tore Stramer, cheføkonom i erhvervsor­ganisation­en

Dansk Erhverv, vurderer, at der trods vaccinepla­ner stadig er nogle hårde måneder forude, og at der ikke er udsigt til noget, der minder om normale tilstande, før naeste år.

»Med udsigt til at de her restriktio­ner kommer til at fortsaette hen til foråret, som tingene ser ud nu, så bliver det en meget hård vinter, mange virksomhed­er skal igennem,« siger Tore Stramer.

Piet Klein, der tidligere har vaeret kaededirek­tør i Ilva, startede som direktør i Flammen i midten af 2019. Han afløste Elias Grøftholdt Tychsen, fordi ejerfamili­en ville have en direktør med internatio­nal erfaring, der kunne indfri familiens »ambitiøse vaekstplan­er«. De lød på fem-seks nye restaurant­er og yderligere åbninger i udlandet. De planer blev saboteret af coronakris­en, men nu begynder kaeden altså igen at taenke i udvidelser.

»Vi prøver at arbejde os ud af det, selv om det har kostet mange millioner sidste år for de fleste restaurant­er, og pengene er ved at slippe op mange steder. Men man er også nødt til at sige: ”Hvad gør vi for at komme styrket ud af det her?”« siger Piet Klein.

Man er også nødt til at sige: ”Hvad gør vi for at komme styrket ud af det her?” PIET KLEIN, ADM. DIREKTØR, RESTAURANT FLAMMEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark