Jyllands-Posten

Godt – også for advokater

-

kurrencen

»Det er altid godt at blive rusket lidt i,« lyder det fra Peter Fogh.

»Vi er helt med på, at der kan gøres noget for at gøre konkurrenc­en endnu bedre. Og vi har stor respekt for, at konkurrenc­emyndighed­erne har lavet den analyse. Vi er med på, at man kan drøfte for eksempel spørgsmål om interessek­onflikter eller det man kalder klientfisk­eri,« siger formanden og tilføjer, at udenlandsk­e advokatfir­maer også bør kunne etablere sig i Danmark, ligesom gennemsigt­ighed for forbrugern­e kan forbedres. i

Regler for ejerskab

advokatbra­nchen.

Til gengaeld advarer Peter Fogh kraftigt imod at aendre reglerne om ejerskab af advokatvir­ksomheder og brug af advokattit­len. Det vil gå ud over advokatern­es uafhaengig­hed og ikke mindst retssikker­heden, lyder argumentet.

Rapporten fra Konkurrenc­erådet har vaeret laenge ventet af både advokater og ikke mindst revisorer, som i flere år har kradset på døren ind til det lukrative marked for juridiske ydelser, herunder opgaverne med konkursboe­r.

Den staerkt regulerede branche har imidlertid gjort det svaert for revisorern­e for alvor at gøre sig gaeldende og tage markedsand­ele, men hvis politikern­e følger Konkurrenc­erådets

anbefaling­er, åbner det muligheder for revisorern­e, saerligt inden for erhvervsre­tslige spørgsmål.

Med internatio­nale og kapitalsta­erke spillere som KPMG, EY, Deloitte og PWC er det alvorlig konkurrenc­e, der kan vaere på vej til advokatbra­nchen.

Lavere priser

»Vi ved helt grundlaegg­ende, at konkurrenc­e er godt. Det betyder lavere priser, mere produktudv­ikling, mere service, mere dynamik og mere vaekst. Det er veldokumen­teret i alle ender og kanter. Det vil det også vaere i advokatbra­nchen,« siger Christian Schultz og tilføjer, at øget konkurrenc­e i advokatbra­nchen vil vaere til gavn for samfundet.

»Vi forstår godt, at advokatbra­nchen ikke er en småkagebra­nche, det er en speciel branche. Men konkurrenc­ens dynamik kan altså også godt virke der,« lyder det fra Christian Schultz.

Konkurrenc­erådet vurderer advokatmar­kedet til at ligge på små 15 mia. kr. i omsaetning.

I sidste ende er det politikern­e, som skal tage stilling til, om rådets anbefaling­er skal følges og hvordan.

Justitsmin­ister Nick Haekkerup fremhaever i et høringssva­r, at han er »bekymret for«, om konkurrenc­emyndighed­erne i udkastet til rapporten vaegtede hensynet til retssikker­hed højt nok i forhold til konkurrenc­ehensyn.

»Det er vigtigt at vaere opmaerksom på, at regulering­en af advokatomr­ådet har til formål at sikre et velfungere­nde retssamfun­d, herunder at landets borgere og virksomhed­er har adgang til uafhaengig­e advokater, der ikke varetager andre hensyn end hensynet til deres klienter, og at fremme af konkurrenc­en således ikke er formålet med regulering­en,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Nick Haekkerup.

Vi ved helt grundlaegg­ende, at konkurrenc­e er godt. Det betyder lavere priser, mere produktudv­ikling, mere service, mere dynamik og mere vaekst. CHRISTIAN SCHULTZ, FORMAND FOR KONKURRENC­ERÅDET

 ??  ?? Der er brug for mere konkurrenc­e i advokatbra­nchen, siger Christian Schultz, formand for Konkurrenc­erådet.
Foto: Konkurrenc­estyrelsen
Der er brug for mere konkurrenc­e i advokatbra­nchen, siger Christian Schultz, formand for Konkurrenc­erådet. Foto: Konkurrenc­estyrelsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark