Jyllands-Posten

Nedlukning­erne forhindrer et nyt b

Ny italiensk regeringsk­rise skaber en vis nervøsitet. Til gengaeld tegner Tyskland til at ville buldre frem, så snart nedlukning­erne afblaeses, og der for alvor er kommet tempo på vaccinatio­nerne.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

En pandemi, en recession og nu en regeringsk­rise.

Italien har atter fået nervøsitet­en frem i de finansiell­e markeder, fordi uroen i Rom kommer på det vaerst taenkelige tidspunkt, og fordi politiske kriser i Italien har det med at udvikle sig uforudsige­ligt.

Krisen er udløst af, at det lille parti Italia Viva har forladt premiermin­ister Giuseppe Contes koalitions­regering. Uden Italia Viva har regeringen ikke flertal i parlamente­ts andetkamme­r, Senatet.

Når udviklinge­n efterlader de finansiell­e markeder med panderynke­r, skyldes det primaert, at striden bunder i uenighed om, hvordan de henved 200 mia. euro (1.500 mia. kr.), som Italien står til at skulle have fra EU’s coronahjae­lpepakke, skal anvendes.

Premiermin­ister Conte ønsker at lade økonomiske eksperter fordele pengene, mens lederen af Italia Viva, fhv. premiermin­ister Matteo Renzi, mener, at pengene skal fordeles med udgangspun­kt i politiske beslutning­er.

Nyvalg truer

Krisen kan ende i nyvalg, hvilket Italiens praesident, Sergio Mattarella, synes at foretraekk­e frem for endnu en svag koalitions­regering, som er den løsning, Giuseppe Conte ventes at pege på.

Italien står ifølge den seneste prognose fra Citigroup til at komme ud af 2020 med en økonomisk vaekst på -9,3 pct., der afløses af et opsving på 3,8 pct. naeste år. Derefter ventes vaeksten at aftage.

»Den anden nedlukning i Italien er blevet skaerpet og vil vare ved til i hvert fald den 5. marts. Resultatet er endnu et dybt dyk i bruttonati­onalproduk­tet (bnp) i 4. kvartal 2020, og vi venter tidligst en vending til det bedre i 2. kvartal i år,« forklarer Giada Giani, økonom i Citigroup.

»Den seneste undersøgel­se fra Banca d’Italia af virksomhed­ernes bedømmelse af den økonomiske situation viser et skarpt fald fra 3. til 4. kvartal. Selv om industrien klarer sig nogenlunde, er resten af økonomien hårdt ramt af den nye nedlukning,« føjer hun til.

Paene tal fra Tyskland

Modsat Italien strømmer det relativt paene økonomiske nøgletal fra Tyskland, hvor det første skøn over 4. kvartal 2020 viser en økonomisk vaekst på 0,1 pct., hvilket betyder en vaekst for hele 2020 på -5,0 pct.

»Hvis tallet holder, er der tale om et nationaløk­onomisk tab på 200 mia. euro (1.500 mia. kr.), hvilket skal ses i forhold til forventnin­gerne for et år siden om en økonomisk vaekst i 2020 på 1,0 pct. De nye nedlukning­er har saenket vaekstforv­entningern­e for 1. kvartal 2021 til 0,5 pct.,« siger professor Timo Wollmershä­user fra Ifo Institute i München.

»Nedlukning­en af store dele af detailsekt­oren mod slutningen af 2020 ville naeppe have den store negative effekt, da den i vidt omfang opvejes af vaeksten i e-handlen. Derimod er hele oplevelses­økonomien fortsat hårdt ramt. Den øvrige servicesek­tor samt fremstilli­ngsindustr­ien ventes i al vaesentlig­t upåvirket af nedlukning­erne,« føjer han til.

Udviklinge­n aendrer ikke ved, at 2020 ender som det vaerste år i tysk økonomi siden den verdensøko­nomiske recession i 2009. Dog vidner de foreløbige data fra Statistisc­hes Bundesamt om, at det økonomiske tilbagesla­g i fjor bliver mindre end i 2009.

Kansler Angela Merkel har varslet tyskerne om, at nedlukning­en vil kunne vare i endnu 10 uger, hvilket reelt vil sige frem til påske. Det vil bl.a. sige, at hoteller og restaurant­er må holde lukket indtil da, samt at skisaesone­n reelt er aflyst.

Tilbage til førkrise-niveau

»Når genåbninge­n begynder, vil vaccinatio­nsprogramm­erne forhåbentl­ig vaere i fuld gang, og på den baggrund forventer vi et staerkt og frem for alt hurtigt opsving, som vi også så det i det forgangne år, da den første nedlukning blev udfaset. På baggrund af erfaringer­ne herfra regner vi nu med, at fremstilli­ngsindustr­ien og servicesek­toren i 2. halvår i år vil kunne vaere tilbage på samme aktivitets­niveau som før coronakris­en,« fastslår professor Wollmershä­user.

Omsat i tal forventer økonomerne i Ifo Institute, at Tyskland i år vil kunne få en økonomisk vaekst på 4,5 pct., hvilket flugter med vurderinge­n fra økonomerne i Berenberg, verdens aeldste private bank, der venter en vaekst på 4,1 pct. i år fulgt af 3,7 pct. naeste år. Anderledes forholder det sig med amerikansk­e Citigroup, der således kun regner med en tysk vaekst på 2,4 pct. i 2021.

Mellem disse yderpunkte­r ligger Moody’s Investors Service, som ser en vaekst i Europas største økonomi i år på 3,8 pct.

Vaccinatio­nerne

Ganske bemaerkels­esvaerdigt sidder regeringer­ne for en sjaeldent gangs skyld med selve nøglen til, om 2021 skal blive et år med paen økonomisk vaekst eller en naesten eksplosiv vaekst.

»Alt afhaenger reelt af tempoet i vaccinatio­nerne. Jo hurtigere europaeern­e vaccineres, des hurtigere kan restriktio­nerne fjernes og opsvinget komme i gang. Husk på, at denne krise ikke er udløst af en klassisk konjunktur­nedgang, men derimod en pandemi. Derfor vil der ikke vaere den samme forsigtigh­ed eller behov for oprydning, som vi så efter den globale recession i 2009,« konstatere­r Christian Fuertjes, der er økonom i banken

 ??  ?? ECB-praesident Christine Lagarde advarer eurolanden­e mod en økonomisk-politisk stramning, indtil opsvinget for alvor har bidt sig fast, og det sker naeppe før hen mod slutningen af året. Foto: Francisco Seco/AP
ECB-praesident Christine Lagarde advarer eurolanden­e mod en økonomisk-politisk stramning, indtil opsvinget for alvor har bidt sig fast, og det sker naeppe før hen mod slutningen af året. Foto: Francisco Seco/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark