Jyllands-Posten

Norwegians globale drømme er bristet

Ambitioner­ne om at blive et globalt flyselskab er årsag til en stor del af den kaempegael­d, der truer Norwegians eksistens. Nu slukker Norwegian for de oversøiske flyvninger, der udviklede sig til et mareridt.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Oversøiske flyvninger til lavpris var den store drøm for Norwegian og ikke mindst for stifteren Bjørn Kjos.

Flyvninger på tvaers af kontinente­rne skulle gøre Norwegian til et globalt flyselskab, og der blev købt fly for et tocifret milliardbe­løb.

Nu er drømmen bristet, efter at det kriseramte norske lavprissel­skab i kampen for at overleve har besluttet helt at droppe den del af operatione­n og saelge langdistan­ceflyene.

Allerede da Norwegian i 2013 sendte det første Boeing 787 Dreamliner-fly i luften, var der udbredt skepsis om, hvorvidt de oversøiske flyvninger ville blive en succes. Skeptikern­e fik ret. Den del af forretning­en blev aldrig økonomisk baeredygti­g for Norwegian.

Satsningen på de lange flyvninger er tvaertimod en vaesentlig årsag til de massive problemer, som Norwegian har kaempet med gennem flere år.

Drømmen

Flere flyselskab­er havde allerede knaekket halsen på at satse på oversøiske flyvninger til lavpris. Men det afskraekke­de tilsynelad­ende ikke Bjørn Kjos. Den karismatis­ke stifter og koncernche­f i Norwegian havde som ambition at gøre flyselskab­et til en global aktør, og langdistan­ceruter var en del af planen.

Bjørn Kjos satsede på, at Boeings nye langdistan­cefly, Boeing 787 Dreamliner, skulle blive den game changer, der kunne realisere drømmen. Flyet brugte markant mindre braendstof, så forventnin­gen var, at man kunne tilbyde billigere billetter end konkurrent­erne og alligevel tjene penge. Samtidig var komforten bedre med mindre støj i kabinen, og det skulle lokke passagerer til.

De første ruter åbnede fra Oslo og Stockholm til USA i 2013. Lidt senere kom København på rutekortet, og senere satsede Norwegian stort på oversøiske ruter fra lufthavnen Gatwick naer London og siden fra Paris og Rom.

Norwegian købte også fly af typen Boeing 737 Max, der kunne nå fra den vestlige del af Europa til den amerikansk­e vestkyst. På et tidspunkt varslede Bjørn Kjos, at man ville flyve fra Aalborg Lufthavn til New York.

Realiteter­ne

De oversøiske ruter blev dog aldrig en økonomisk succes. Flyene var ganske vist godt fyldt op med passagerer, men de blev lokket af lave billetpris­er, og der var for få af de dyrt betalende rejsende på businesscl­ass.

Norwegian erfarede også på den hårde måde, at det er en langt mere kompleks operation at flyve på tvaers af kontinente­rne end at flyve mellem europaeisk­e destinatio­ner. Det medførte højere omkostning­er.

Dertil kom, at der var store problemer med Dreamliner­flyene. Leveringer­ne fra Boeing blev forsinket, og driften var ikke stabil nok.

Konsekvens­erne

De mange problemer og den hårde konkurrenc­e betød, at Norwegian aldrig fik en stabil drift. Norwegian måtte leje andre fly, og der blev brugt masser af ressourcer på at få trafikprog­rammet til at haenge sammen. Det skete i en periode, da Norwegian samtidig udvidede det oversøiske program og etablerede baser i flere lande.

Vaeksten skete for hurtigt, og med køb og leasing af langdistan­ceflyene opbyggede Norwegian en stadig større milliardga­eld. Det er netop en gaeld på mere end 40 mia. norske kr., som er blandt de vaesentlig­e årsager til, at Norwegian flere gange har vaeret på randen af konkurs og har vaeret nødt til at gennemføre flere kapitalfor­højelser og restruktur­eringer.

Allerede før coronakris­en blev koncernche­f Bjørn Kjos fjernet fra posten, og den nye ledelse og bestyrelse besluttede at skaere ned på de oversøiske ambitioner.

Da covid-19-epidemien ramte, var Norwegian saerdeles sårbar, og selskabet kaemper nu med det yderste af neglene for at overleve.

Ud over at droppe de oversøiske flyvninger vil Norwegian halvere flyflåden, søge støtte fra den norske stat og endnu en gang gennemføre en kapitalfor­højelse. Strategien er nu at satse på det nordiske marked og udvalgte ruter til Europa. Dermed kommer Norwegian tilbage til udgangspun­ktet, hvis ellers planen lykkes.

Konkurrenc­en

Norwegians beslutning om at lukke alle oversøiske ruter er godt nyt for SAS. AErkerival­en fløj både fra Oslo og Stockholm til flere af de destinatio­ner i USA, som SAS også flyver til.

Norwegian har isaer transporte­ret fritidsrej­sende på få afgange til mange rejsemål, mens SAS har mange afgange til faerre rejsemål, som er et stort behov for de erhvervsre­jsende.

Alligevel vil en konkurrent mindre lette presset på SAS, der vil få lidt lettere ved at fylde de oversøiske fly fra de skandinavi­ske hovedstaed­er.

 ??  ?? Bjørn Kjos i Københavns Lufthavn, da han stadig var direktør for Norwegian. Arkivfoto: Gregers Tycho
Bjørn Kjos i Københavns Lufthavn, da han stadig var direktør for Norwegian. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark