Jyllands-Posten

Boom i Europa

-

HSBC Trinkaus & Burkhardt.

Vaccinerne ses som afgørende for, at oplevelses­økonomien for alvor kan komme i gang igen. I flere europaeisk­e lande er op imod hvert fjerde job knyttet til netop oplevelses­økonomien.

Ser man på arbejdsløs­heden, er de fleste eurolande ikke blevet ramt naer så hårdt under coronakris­en, som tilfaeldet var under statsgaeld­skrisen, anfører Christian Fuertjes. Netop på grund af coronakris­ens karakter har de største økonomier i eurolanden­e i udstrakt grad anvendt arbejdsfor­deling som led i de hjaelpepak­ker, der er gennemført.

I Tyskland løber arbejdsfor­delingsord­ningen gennem hele 2021, mens den i Frankrig tidligst udfases fra 2. kvartal naeste år.

Frankrig er sammen med Spanien de eurolande, der i de fleste prognoser står til at ville få den største vaekst i 2021, men igen afhaenger det af, hvor effektivt udrulninge­n af vacciner kommer til at ske.

Her kan man konstatere, at det går ualmindeli­gt sløvt i begge lande.

Torsdag var kun 0,38 pct. af den franske befolkning vaccineret, mens der for Spaniens vedkommend­e var tale om 1,24 pct. Til sammenlign­ing er det nu fhv. EU-land Storbritan­nien oppe på 3,89 pct.

Opsvinget

»Vi forventer en økonomisk vaekst i eurozonen på 4,6 pct. i 2021 mod et kraftigt tilbagesla­g på 7,7 pct. i 2020; understøtt­et af en fortsat ekspansiv finanspoli­tik, en fortsat lempelig pengepolit­ik med lave renter samt god adgang til kredit for såvel de private husholdnin­ger som erhvervsli­vet,« siger Steffen Dyck, senior kreditdire­ktør i Moody’s.

Litauen er det eneste euroland, der har udsigt til allerede i år at ville nå et bnp af samme størrelse som i 2019. Andre eurolande må vente til 2022 eller antageligt endnu laengere.

»Spanien, Frankrig og Italien

har udsigt til nogle af de højeste vaekstrate­r i år, men dette afspejler i det store hele et ”mekanisk” opsving, der følger de betragteli­ge tilbagesla­g i 2020, og deres bnp vil forblive vaesentlig­t under niveauet før pandemien,« påpeger Steffen Dyck.

Når opsvinget begynder at manifester­e sig, skal regeringer og centralban­ker ikke straks reagere ved at nedskalere de ekspansive tiltag; heller ikke selv om inflatione­n måtte begynde at røre på sig, advarer Christine Lagarde, praesident for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB).

Stramning uønsket

»Der er et opsparet forbrugsbe­hov, som vil blive udløst, når pandemien er bragt under kontrol, men det vil ikke i sig selv kunne retfaerdig­gøre økonomisk-politiske stramninge­r. En hvilken som helst stramning vil vaere saerdeles uønsket, da vi ikke på laengere sigt kan forlade os på dette forbrugsbe­hov,« siger Lagarde på en virtuel konference arrangeret af Reuters.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark