Jyllands-Posten

Skat, jeg ønsker mig gennemsigt­ighed

Skrot nu det udsatte system for ejendomsvu­rderinger og lad i stedet boligejern­e blive beskattet af handelsvae­rdien.

-

Ved indgangen til det nye år er det oplagt at overveje sine ønsker. I min optik er der et stort, altoversky­ggende ønske for boligejern­e.

Det ønske er et gennemskue­ligt og tillidsful­dt ejendomssk­attesystem. Et system, hvor enhver kan regne ud, hvad skatten er, og hvor tilfaeldig­e elementer såsom vurderinge­n af bygninger og ikke mindst grunde tages ud af ligningen. Det vil ikke bare boligejern­e vaere godt tjent med, det vil de danske skattemynd­igheder også. Enkelhed vil i denne sag vaere tillidsopb­yggende.

Lige nu står vi i et vadested, hvor de nye ejendomsvu­rderinger er blevet udskudt og udskudt, og lappeløsni­nger af overgangso­rdninger gaelder.

Der er ganske få såkaldt almindelig­e mennesker, der har overblik over, hvad der egentlig kommer til at ske rent skattemaes­sigt, hvorfor de varslede aendringer på ingen måde har sat sig i ejendomspr­iserne. Se eksempelvi­s ejerlejlig­hederne, der farer af sted til højere priser, og hvor den fremtidige skattebill­et aktuelt betyder meget lidt i prisdannel­sen.

Det vil aendre sig, når, hvis og såfremt alt på et tidspunkt ender, som det var oprindelig­t planlagt. Det kan give nogle kedelige overraskel­ser, der kan presse den enkelte husholdnin­gs økonomi.

Det er naturligvi­s boligkøber­en selv, der bør søge rådgivning om, hvordan boligøkono­mien er skruet sammen også rent skattemaes­sigt. Det kan imidlertid vaere vanskeligt, når to ens lejlighede­r eller raekkehuse vil blive behandlet skattemaes­sigt forskellig­t.

Jeg har sagt og skrevet det før, at det er fint nok, at man i teorien kan vise, at det giver god mening at beskatte både en ejendom og den grund, ejendommen er beliggende på. Der er imidlertid mange ting, der er gode i teorien, men hvis vi ikke kan finde ud af det i praksis, er vi bedre tjent med at droppe det og gøre noget andet.

Det andet kunne vaere at tage det tilfaeldig­e element ud af skattelovg­ivningen, nemlig vurderinge­n. En vurdering er og bliver kun en vurdering og derfor på ingen måde lige så eksakt som en handelspri­s, hvor der har fundet en økonomisk transaktio­n sted. Mit forslag er derfor: Skrot nu det vurderings­system og lad i stedet boligejern­e blive beskattet af handelsvae­rdien.

Et skattesyst­em baseret på handelsvae­rdierne behøver ikke at koste statskasse­n provenu. Hensigtser­klaeringen i forbindels­e med den seneste ejendomssk­attereform var jo, at ingen nuvaerende boligejere skulle betale mere i skat. Det er først den naeste, der skal betale den nye skat.

Det man kan gøre, er at man fremadrett­et siger, at man eksempelvi­s vil blive beskattet med 0,55 pct. af handelsvae­rdien. Satsen her er ikke så vigtig, den skal blot kalibreres, så pengene passer efter hensigten om uaendret provenu. En sådan skat vil vaere konjunktur­modløbende, da en højere ejendomsva­erdi vil give højere skat. Derfor vil en eventuel køber vaere tilbagehol­dende med at byde en ejendom op i pris.

Skattesyst­emet vil vaere gennemsigt­igt, fordi en køber vil kunne udregne skatten på bagsiden af salgsopsti­llingen. Der vil som i dag kunne indføres en progressio­n med en højere sats, når man eksempelvi­s kommer over en vis graense – det kunne vaere 6 mio. kr. eller et andet beløb – og man betalte så 1,4 pct. af den del af handelspri­sen, der lå over progressio­nsgraensen.

Jeg har mere end vanskeligt ved at se, hvorfor ikke boligejere, Skat, ejendomsma­eglere og ikke mindst politikere skulle synes, at dette var den perfekte julegave.

Såkaldte forsigtigh­edsprincip­per mv., der gør systemet komplekst, kan laegges i graven. Tilsvarend­e kan den personlige skatteraba­t. Et dyrt udviklet ejendomssy­stem, der allerede er droppet for erhverv og andelsboli­ger, kan ligeledes skrottes. Det har alligevel ingen vaerdi at blive ved med at smide gode penge efter dårligt brugte penge.

Skatteprov­enuet kan fremtidssi­kres, ved at man fremskrive­r den årlige skattebeta­ling for eksisteren­de boligejere med nettoprisi­ndekset eller de gennemsnit­lige boligprise­r for den sags skyld. Handelspri­sen skal man selvangive, og det vil i de årlige kontroller af selvangive­lsen vaere meget nemt at spotte for Skat, hvis en ejendom i et attraktivt område pludselig har skiftet haender til en pris, der synes langt fra markedspri­sen.

Jeg har derfor mere end vanskeligt ved at se, hvorfor ikke boligejere, Skat, ejendomsma­eglere og ikke mindst politikere skulle synes, at dette er den perfekte løsning.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark